Grecia intensifica „cruciada zidurilor” impotriva imigrantilor ilegali

, , , ,
 

Imigratia ilegala este folosita ca arma politica in Grecia

Imigratia ilegala este folosita ca arma politica in Grecia

Parlamentul grec a adoptat saptamana aceasta o lege care modifica procedurile de acordare a azilului si intareste lupta impotriva afluxului de imigranti ilegali, relateaza mass-media de la Atena, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Potrivit noii legi, competentele asupra dreptului de azil vor trece de la politie in sarcina unui nou-infiintat Serviciu National de Azil. Textul instituie, de asemenea, o procedura de examinare in apel a cererilor respinse. Modificarile au fost cerute de Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati si de Comisia Europeana, ingrijorate de procentul-record, de sub 1%, de cereri de azil acceptate de Grecia. Noua lege pune insa la dispozitia autoritatilor si mijloace de lupta impotriva imigratiei ilegale. Ea permite o triere in urma careia imigrantii clandestini, estimati acum la 350.000, vor fi repatriati voluntar sau expulzati, a indicat in parlament ministrul pentru ordine publica, Christos Papoutsis, care si-a aparat proiectul, anuntat in ianuarie 2011, de construire a unui zid la frontiera cu Turcia.

Poarta greaca

Grecia, devenita prima poarta de intrare in Uniunea Europeana pentru imigrantii ilegali, reclama revizuirea reglementarilor europene Dublin II, care limiteaza procedurile de azil la tara de intrare. Autoritatile elene au primit recent asistenta din partea agentiei europene pentru controlul frontierelor, Frontex. Ministrul grec pentru Imigrare a criticat, recent, „ipocrizia” statelor europene care si-au exprimat opozitia fata de proiectul de construire a unei bariere la granita cu Turcia, pentru a impiedica imigratia ilegala. „Este ipocrizie sa critici Grecia ca nu asigura securitatea granitelor conform reglementarilor Schengen, dar in acelasi timp sa critici incercarea de a extinde supravegherea la frontiere”, a declarat Christos Papoutsis. „Poate unii ar vrea ca Grecia sa devina o zona de resedinta pe termen lung si un centru de triere pentru imigrantii care vin de pe intreaga planeta pentru a ajunge in alte tari europene”, a adaugat el, declarand ca „Grecia nu poate suporta o asemenea povara”. Papoutsis a reamintit ca autoritatile de la Atena solicita revizuirea reglementarilor europene privind migratia, care limiteaza procedurile de azil la tara unde ajung imigrantii.

Intelegere turca

Turcia a declarat, prin vocea premierului Recep Tayyip Erdogan, ca intelege proiectul Greciei de a ridica un zid de-a lungul unei parti a frontierei lor comune pentru a lupta contra imigratiei clandestine. “Nu ar fi drept sa il numim un zid. Nu este decat o bariera. Am discutat despre chestiune si avem deplina incredere unii in altii”, a declarat primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan, intr-o conferinta de presa comuna televizata cu omologul sau grec Georgios Papandreou. Cei doi lideri s-au intalnit la Erzurum (estul Turciei) unde Papandreou a fost invitat la o conferinta a diplomatilor turci. Erdogan a indicat ca el a fost impresionat sa afle ca Grecia gazduieste aproape un milion de imigranti cu situatie in neregula, dintre care cea mai mare parte au tranzitat prin Turcia. „Cifrele sunt foarte, foarte ridicate si acest lucru a influentat opinia mea”, a spus el. Papandreou a spus la randul sau ca aceasta ingraditura nu ii vizeaza pe cetatenii turci. “Noi discutam despre o problema comuna. Cooperam asupra acestei chestiuni si am avut o discutie foarte constructiva…Trebuie sa ii convingem pe europeni ca noi avem o cooperare foarte stransa si serioasa cu Turcia asupra chestiunii imigratiei clandestine”, a adaugat seful guvernului grec.
Reamintim ca Grecia intentioneaza sa construiasca o bariera la granita cu Turcia, cu o lungime de 12,5 kilometri, o zona pe unde patrund in tara cei mai multi imigranti ilegali. Proiectul, care a declansat critici in Grecia si a fost primit cu retinere in restul Europei, prevede si instalarea de camere termice si intensificarea activitatii de patrulare.

Fortareata bulgara

Granitele Bulgariei sunt mai sigure decat cele ale Greciei, a declarat, la randul sau, premierul bulgar, Boiko Borisov, referindu-se la nivelul de pregatire al tarii pentru intrarea in spatiul Schengen. Bulgaria este decisa sa indeplineasca toate criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen la timp, iar granitele respecta deja toate standardele necesare, a spus Borisov. El a recunoscut totusi, intr-un interviu pentru Nova TV, ca Bulgaria mai are de depus eforturi pentru combaterea coruptiei si a criminalitatii organizate, domenii pe care Franta si Germania le leaga de perspectivele de integrare in spatiul Schengen. Borisov si-a exprimat speranta ca raportul din februarie privind Mecanismul de Cooperare si Verificare va permite o decizie politica in vederea aderarii Bulgariei, in martie, la spatiul Schengen.

Atena baricadeaza frontiera cu Turcia

Guvernul elen nu renunta la planul sau de a construi un zid de aproximativ 12,5 km la frontiera sa terestră cu Turcia (care măsoară peste 200 km), pentru a opri imigrantii ilegali, dupa modelul zidului de la frontiera Statelor Unite cu Mexicul, a relatat anterior mass-media de la Atena, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Cooperarea Greciei cu alte state ale Uniunii Europene (UE) merge bine. Acum, planuim sa construim un zid, pentru a face fata imigratiei ilegale”, a declarat anterior, pentru Athens News Agency, ministrul grec pentru Protectia Cetatenilor, Christos Papoutsis, fost comisar european pentru Energie. „Societatea greaca a ajuns la limite in privinta imigrantilor ilegali. Suntem absolut hotarati in aceasta privinta. In plus, vrem sa dam o lovitura hotaratoare gruparilor de trafic de imigranti, care fac comert cu oameni si cu speranta lor pentru o viata mai buna”, a adaugat ministrul grec.

Exemplu american

Papoutsis a comparat planul constructiei cu zidul de 1.050 de kilometri care strabate zone din Arizona, California, Texas si New Mexico, la frontiera Statelor Unite cu Mexicul. Construit in ultimii cinci ani si avand o valoare de 1,8 miliarde de euro, fiind dotat cu camere de supraveghere, radare, patrule motorizate si avioane fara pilot, zidul, cu o inaltime de 4,5 metri, din metal, a produs, initial, un val de proteste, din motive umanitare si de mediu, dar a obtinut, in ultima perioada, tot mai multa sustinere in Statele Unite.

Miza politica

Surse oficiale din cadrul formatiunii socialiste PASOK, care detine majoritatea in Parlamentul de la Atena, citata de mass-media locala, au declarat ca lansarea noii strategii de combatere a imigratiei ilegale, vine pe fondul acutizarii luptei interne din cadrul PASOK, unde Christos Papoutsis, fost comisar european pentru Energie, vizeaza obtinerea presedentiei partidului si a mandatului de premier al Greciei. Sursele citate au mai precizat ca actualul guvern PASOK, confruntat cu o criza economica fara precedent, intentioneaza convocarea de alegeri parlamentare anticipate, menite sa ii asigure o majoritate comfortabila în Legislativul grec.

Filiera turca

Totodata, Uniunea Europeana isi exprima in mod frecvent nemultumirea fata de zidul ridicat de autoritatile israeliene contra palestinienilor. Insa, in contextul in care negocierile de aderare ale Turciei la UE progreseaza lent, tensiunile istorice dintre Grecia si Turcia ar putea fi percepute, odata cu noua “bariera”, drept un simbol al antipatiei Uniunii fata de vecinul sau, majoritar musulman.
Grecia este principalul punct de intrare pe teritoriul european a imigrantilor ilegali din Africa si Asia. Comisia Europeana (CE) a trimis in in aceasta tara o misiune Rabit (Rapid Intervention Border Teams), alcatuita din 175 de gardieni inarmati, provenind din 25 de tari membre, al carei mandat a fost prelungit pana in martie 2011. In octombrie, inainte de sosirea misiunii, la frontiera greaca au fost interceptate 7.586 de persoane. In noiembrie, numarul acestora scazuse la 4.720.

Opozitie a ONU

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a criticat planurile Greciei de a construi un zid la frontiera sa terestră cu Turcia, avertizând că solicitanţii de azil vor avea mai puţine posibilităţi de a scăpa de violenţele şi abuzurile din propriile lor ţări de origine. În consecinţă, imigranţii ilegali, inclusiv cei care ar avea nevoie de protecţie internaţională, ar putea folosi rute mai periculoase. „Construirea de ziduri rareori rezolvă problema presiunii imigraţiei”, se menţionează într-o declaraţie a UNHCR, în care se face apel la Grecia să-şi accelereze eforturile de revizuire a procedurilor de azil.
Parlamentarii eleni au început dezbaterea unui nou proiect de lege privind imigrarea, care include reformarea sistemului de azil şi planuri de a utiliza vechi baze ale armatei ca închisori pentru detinuţii imigranţi. Grecia este cel mai folosit punct de întrare în Uniunea Europeană pentru imigranţia clandestină, nouă din zece imigranţi ilegali alegând această rută. Cei mai mulţi provin din Afganistan, Somali şi Irak. Planurile Greciei de a ridica un zid de aproximativ 12,5 km la frontiera sa terestră cu Turcia (care măsoară peste 200 km), au fost făcute publice la 1 ianuarie de către ministrul elen pentru imigraţie Christos Papoutsis.

Comisia Europeana nu vrea garduri

Construirea unor garduri si ziduri la frontiera dintre Grecia si Turcia reprezinta doar masuri pe termen scurt ce nu vor contribui cu adevarat la combaterea imigratiei ilegale, au declarat oficialii europeni. „Gardurile si zidurile s-au dovedit in trecut a fi masuri pe termen scurt, ce nu ajuta cu adevarat la gestionarea provocarii migratorii intr-un mod mai consolidat si structurat”, a explicat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene in cadrul unei conferinte de presa. Problemele legate de granite in cadrul UE tin de competenta nationala, iar disputele legate de frontiere ar trebui solutionate prin dialog intre tarile de origine si de tranzit ale migratiei, a mai precizat purtatorul de cuvant al executivului european. El a subliniat importanta supravegherii granitelor pentru a lupta impotriva traficului cu fiinte umane, dar si pe cea a semnarii unui acord final de repatriere cu Turcia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *