GEPARD, arma secreta a armatei romane impotriva reducerii bugetului apararii

, , , ,
 

Romania isi va moderniza sistemele GEPARD, sisteme de armament de fabricatie germana

Romania isi va moderniza unitatile GEPARD, sisteme de armament de fabricatie germana

Ministerul Apararii de la Bucuresti intentioneaza sa continue operationalizarea si modernizarea complexelor antiaeriene GEPARD, a declarat ministrul Apararii, Gabriel Oprea, in timpul convorbirilor cu omologul sau german, Karl-Theodor Freiherr zu Guttenberg, relateaza serviciul de presa al MApN, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. “In ceea ce priveste cooperarea tehnico-militara, avem in vedere continuarea operationalizarii si modernizarii complexelor antiaeriene GEPARD, pe care Fortele Terestre romane le au in dotare”, a spus ministrul Oprea, in timpul discutiilor avute cu ocazia vizitei oficiale in Germania, efectuata in perioada 27-28 septembrie 2010, la invitatia ministrului federal german al apararii, domnul Karl-Theodor Freiherr zu Guttenberg.
Reamintim ca programul Gepard a fost initiat in anul 1998 prin Hotarare a Consiliului de Achizitii al Ministerului Apararii Nationale, pe baza cerintelor operationale ale Fortelor Terestre, pentru indeplinirea obligatiilor asumate fata de NATO. Astfel, MApN a achizitionat 18 sisteme GEPARD de la armata Germaniei, in schimbul carora a platit aproximativ 43 de milioane de euro.

Sprijin german

Totodata, ministrul roman al Apararii a vorbit si despre participarea Germaniei la programele nationale strategice de inzestrare ale Armatei Romaniei, prin initierea unor proiecte de cooperare strategice pentru transportoarele blindate si autocamioane. Pe de alta parte, ministrul Gabriel Oprea a subliniat, in cadrul discutiilor cu omologul german, ca Romania acorda o mare atentie participarii in teatrele de operatii, in special in Afganistan unde, in acest moment, sunt dislocati 1.600 de militari, urmand ca, pana la sfarsitul anului, contingentul roman sa ajunga la aproximativ 1.800 de militari.
“Suntem parteneri loiali atat in misiunile executate in Balcanii de Vest, cat si in teatrul de operatii Afganistan, acolo unde militarii romani si germani lupta umar la umar. Vreau sa subliniez faptul ca Romania apreciaza contributia semnificativa cu trupe a Germaniei in Afganistan si suntem increzatori ca acest efort comun va contribui la indeplinirea obiectivului de asigurare a securitatii si stabilitatii regionale”, a mai declarat ministrul Apararii, Gabriel Oprea.

Vizita parlamentara

Reamintim ca saptamana trecuta, ministrul Apararii Nationale Gabriel Oprea a primit vizita delegatiei parlamentare germane conduse de Susanne Kastner, presedintele Comisiei de Aparare din Bundestag si liderul grupului de prietenie romano-german din Parlamentul german. In cadrul convorbirilor oficiale au fost abordate teme referitoare la: dezvoltarea relatiilor de cooperare militara, in baza parteneriatului romano-german, participarea celor doua state la dezvoltarile politicii de securitate din NATO si UE, instruirea in comun si participarea la misiuni internationale in cadrul ISAF, KFOR, EUFOR. “Apreciez nivelul remarcabil al relatiei cu Ministerul Federal al Apararii din Germania si rezultatele concrete in ceea ce priveste consilierea pe probleme de securitate si aparare, instruirea celor peste 900 de militari romani, care au absolvit in tara dumneavoastra diverse forme de invatamant, schimbul de experienta privind procedurile Aliantei, precum si pregatirea in comun si participarea la misiuni in teatrele de operatii”, a aratat ministrul apararii nationale.
Ministrul Gabriel Oprea a mai aratat ca relatiile de cooperare pot fi extinse in domeniile planificarii strategice, transformarii apararii conform noului Concept strategic al Aliantei, instruirii in parteneriat a personalului, precum si in domeniul tehnico-militar.
La randul sau, doamna Susanne Kastner a exprimat satisfactia cu privire la deschiderea aratata de Romania in dialogul politico-militar cu Germania, care a contribuit la dezvoltarea relatiilor durabile de prietenie si colaborare, bazate pe camaraderie si incredere. Presedintele Comisiei de Aparare din Bundestag a manifestat interes fata de experienta Armatei Romaniei in ceea ce priveste trecerea de la serviciul militar obligatoriu la o armata profesionista si a subliniat importanta cooperarii bilaterale, inclusiv in domeniul industriei de aparare.

Buget de criza

Estimarile referitoare la cheltuielile totale la nivelul Ministerului Apararii indica o reducere graduala in urmatorii trei ani, acestea putand ajunge, de la 1,29% din PIB in 2010, la 0,73% in 2013, relateaza Mediafax, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Cheltuielile totale la nivelul Ministerului Apararii sunt estimate in 2010 la 6.595 milioane de lei, reprezentand 1,29% din PIB.
Estimarile cu privire la cheltuielile totale pentru urmatorii trei ani indica o scadere graduala. Acestea ar putea ajunge la 4.381 de milioane de lei in 2011 (0,80% din PIB), la 4.668 de milioane de lei in 2012 (0,78% din PIB) si la 4.840 de milioane de lei in 2013 (0,73% din PIB), potrivit strategiei fiscale pentru perioada 2011 – 2013, document aprobat ieri de Guvernul de la Bucuresti.
In ceea ce priveste cheltuielile de personal, acestea sunt estimate in 2010 la 2.877 milioane de lei (0,56% din PIB). In 2011 cheltuielile de personal ar urma sa fie 2.978 milioane de lei (0,55% din PIB), in 2012 – 3.068 milioane de lei (0,51% din PIB), iar in 2013 – 3.181 de milioane de lei (0,48% din PIB). In ceea ce priveste cheltuielile de investitii, se estimeaza ca in 2010 acestea vor fi la nivelul MApN de 663 de milioane de lei (0,13% din PIB). Acestea ar putea scadea la 500 de milioane de lei (0,09%) in 2011. Pentru anul 2012, este indicata valoarea de 672 de milioane de lei (0,11%), iar in 2013 aceste cheltuieli sunt estimate sa ajunga la 718 de milioane de lei (0,11% din PIB).

F16, un vis indepartat

Intrebat de jurnalisti daca Executivul dispune de fonduri pentru achizitionarea avioanelor F-16, in conditiile in care termenul pentru achitarea primei transe de bani a expirat in aceasta saptamana, Boc a raspuns scurt “Nu”, fara a raspunde la alte intrebari pe aceasta tema.
Reamintim ca recent Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat propunerea MApN de achizitionare a 24 de avioane F-16 in uz. Achizitionarea avioanelor F16 aprobata de CSAT cota aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursa de zbor estimata la inca 10-15 ani, urmand sa ajunga in Romania in 2013. Ministerul Apararii a mai precizat ca cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt varianta Block 25, revitalizate si complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenta tehnica pentru o perioada de 3-5 ani si pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregatirea personalului navigant si tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, munitia, armamentul, costuri administrative.

Armata romana sfideaza criza

Recenta remaniere guvernamentala de la Bucuresti a readus in discutie efectele dure ale crizelor politice si economice succesive care au afectat Romania, crize care au avut un impact negativ asupra principalelor institutii de securitate ale statului roman, inclusiv fortele militare romanesti. In pofida termenului limita de 1 septembrie 2010, inaintat de presedintele roman Traian Basescu si premierul Emil Boc, majoritatea ministerelor si altor autoritati centrale si locale nu au implementat masurile privind restructurarea personalului si reducerea cheltuielilor publice.
„Ce inseamna 1 septembrie in relatia cu Guvernul? Eu nici nu pot demite Guvenul, nici nu pot revoca ministri fara initiativa premierului. Dar sper ca la 1 septembrie, impreuna cu prim-ministrul vom constata care-s ministrii care nu si-au restructurat ministerele, agentiile din subordine, pana la toate unitatile, inclusiv regiile si vom trage concluzia ca acel ministru n-a inteles ca in Romania trebuie sa economisim banii bugetului de stat, sa ramanem cu personal atat cat ne trebuie”, declara anterior presedintele roman Traian Basescu, intr-un interviu pentru TVR, care a mai subliniat ca nu va prelungi dupa 1 septembrie termenul de gratie in relatia sa cu Guvernul de la Bucuresti.

Reduceri drastice

Printre institutiile cele mai afectate de procesele de restructurare succesive din ultimele doua decenii, se numara si Ministerul Apararii Nationale de la Bucuresti, conform declaratiilor actualului ministru, Gabrie Oprea, incepand cu anul 1990, efectivele armatei romane reducandu-se cu peste 70%. Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, citat de mass-media de la Bucuresti, a declarat recent ca personalul armatei romane s-a redus din 1990 de patru ori. ”Incepand cu anul 1990, armata Romaniei s-a aflat intr-un proces continuu de restructurare, efectivele reducandu-se cu aproximativ 70%, de la 320.000 la aproximativ 80.000. Aceasta reducere de aproape patru ori a personalului a facut ca MApN sa fie singura institutie publica din Romania care a realizat o restructurare atat de semnificativa. In acest an, functionam cu un buget de avarie si este normal sa fim solidari cu poporul roman. Nu ne plangem, ci ne indeplinim misiunile, suntem apreciati de partenerii nostri, iar militarii romani sunt cei mai buni ambasadori ai Romaniei in lume. Armata are angajamente internationale care trebuie respectate si trebuie sa asigure securitatea nationala a Romaniei. (…) Trebuie sa ne adunam in jurul valorilor pe care le avem – armata, biserica – si sa depasim momentele grele prin care trece Romania. Nu putem trece prin aceste momente prin demagogie. Avem nevoie de solutii clare si de dragoste de tara”, a subliniat Oprea.
Intrebat despre pensiile militare, ministrul Apararii a precizat ca mandatul sau a fost indeplinit in privinta pensiilor militare, si anume ca pensiile mai mici de 3.000 de lei sa nu scada odata cu aplicarea noului sistem de calcul al pensiilor.
”In acest context de criza, prin pastrarea la acelasi nivel a 91% din pensiile MApN si a 88% din intreg sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, consideram ca ne-am indeplinit obiectivul si, asa cum am promis, pensiile militare sub 3.000 de lei nu vor scadea”, a mai precizat ministrul Gabriel Oprea.

Proces amplu

Conform datelor transmise in exclusivitate agentiei de stiri KARADENIZ PRESS de catre serviciul de presa al Ministerului Apararii, „anul 1990 a reprezentat pentru Armata Romaniei punctul initial al unui amplu proces de reformare interna si de transformare, atat din punct de vedere structural, cat si conceptual, concomitent cu schimbarile produse la nivel national. Acest proces se circumscrie politicii nationale de securitate, care a fost puternic polarizata in directia integrarii in NATO. Perioada 1990 – 2000 a fost marcata de insistente demersuri de aderare la NATO, care au reprezentat tot atatea argumente de consecventa in orientarea politica si militara a statului roman. Obiectivele prioritare ale reformei armatei au fost stabilite prin Planul National de Aderare a Romaniei la NATO (ciclurile II – V MAP), Calendarul pentru definitivarea reformei, precum si alte documente nationale.
Anii 2001 – 2004 au insemnat pentru Armata Romaniei o accelerare a reformei militare, concentrata pe urmatoarele domenii: restructurarea si operationalizarea fortelor; pregatirea personalului si a unitatilor pentru sporirea gradului de interoperabilitate cu structurile NATO; participarea la activitati PfP, operatiuni in sprijinul pacii si in cadrul formatiunilor multinationale; imbunatatirea managementului si a structurii personalului din armata: invatamantul militar; planificarea apararii; managementul spatiului aerian; logistica si infrastructura” se mai arata in comunicatul Ministerului Apararii.

Obiective majore

In acest context, unul din obiectivele majore ale reformei organismului militar, in domeniul managementului resurselor umane, l-a constituit reducerea efectivelor generale ale armatei, avand ca scop realizarea echilibrului intre resursele financiare alocate si cheltuielile de personal, respectand urmatoarele prioritati:
♦     scaderea numarului de ofiteri si, in mod deosebit, a ofiterilor cu grade superioare si a celor cu grade de general;
♦     cresterea numarului de subofiteri si soldati/gradati profesionisti;
♦     reducerea continua a numarului de militari incorporati pentru satisfacerea serviciului militar obligatoriu pana la „momentul terminus” -1 ianuarie 2007, cand acesta a fost suspendat pe timp de pace;
♦     reducerea numarului de civili si reorganizarea interna a acestui corp profesional, prin cresterea numarului civililor cu studii superioare incadrati in posturi de decizie politico-militara, lideri de structuri expert sau experti si scaderea numarului celor cu studii medii si gimnaziale, implicati in activitati de intretinere si servicii.
Astfel, din 1990 si pana in prezent, efectivele Armata Romaniei s-au redus cu aproximativ 70%, de la 320.000 la 87.000. Aceasta reducere de aproape 4 ori a personalului este singulara in intregul sistem public si a fost mai accentuata in perioada 1997 – 2003. In primii 12 ani (perioada 1990 – 2002) efectivele de personal militar si civil ale Armatei Romaniei au scazut de la 320.000 la aproximativ 160.000, adica la jumatate.

Reduceri de efectiv

Masurile adoptate in domeniul planificarii si controlului fluxurilor de intrare/iesire a personalului, corelate cu prioritatile mentionate mai sus, au condus la continuarea procesului de reducere a efectivelor, astfel ca la inceputul anului 2004 alte aproximativ 29.100 de persoane au iesit din sistem, ajungandu-se in perioada de aderare la o cifra de aproximativ 127.000 de persoane, (ofiteri, subofiteri, maistri militari, militari angajati pe baza de contract, militari cu termen redus, militari in termen si salariati civili).
Dupa momentul de referinta al intrarii in NATO, reforma domeniului de resurse umane a fost intensificata si accelerata, prin modificarea si completarea cadrului legislativ-normativ, care a permis o mai buna adaptare a sistemului de management la cerintele unei armate moderne, membra NATO.
Anul 2005 este marcat, din punct de vedere al modernizarii managementului resurselor umane prin aparitia Conceptiei privind modernizarea managementului resurselor umane in Armata Romaniei, document ce decurge din Strategia de Transformare a Armatei Romaniei, care abordeaza unitar problematica resurselor umane, proiectand politicile si directiile de actiune in urmatorii ani.
Concomitent cu modernizarea sistemului de management resurse umane, a continuat procesul de reducere si restructurare a efectivelor armatei, in anii 2005 si 2006, dupa cum urmeaza:
–  2005 – 14.700 persoane;
–  2006 – 7.000 persoane.

Final de proces

Pe parcursul anului 2008 au fost implementate unele masuri initiate in anul precedent la nivelul Ministerului Apararii Nationale si aprobate de C.S.A.T. privind finalizarea procesului de redimensionare a structurilor armatei, reusindu-se astfel reducerea efectivelor cu 2.250 de functii. Ultima reducere semnificativa de posturi s-a realizat in anul 2009, la nivelul structurilor centrale ale Ministerului Apararii Nationale, cand numarul acestora a fost diminuat cu 21%. Aceste reduceri succesive au determinat ca in anul 2010, efectivele sa atinga un numar de aproximativ 87.000.
Actuala structura de personal a Ministerului Apararii Nationale asigura indeplinirea misiunilor pe teritoriul national si respectarea angajamentelor asumate fata de organismele internationale.

Mentorii “dardamandari” romani din Afganistan

In pofida presiunilor economice, Romania isi respecta angajamentele luate de aliati, inclusiv in Afganistan, unde armata romana are desfasurate cateva echipe OMLT. Putini stiu insa ca OMLT este acronimul “Operational Mentoring Liaison Teams”, mai exact, “Echipa Operationala de Consiliere si Legatura”. Pe scurt, “mentorii”.
Cu se ocupa “mentorii” romani? In primul rand, cu consilierea ANA, un alt acronim: Afghan National Army (Armata Nationala Afgana). Asta presupune instruirea personalului pe domenii specifice de activitate: executarea de operatiuni de asistenta umanitara si cu tenta medicala, in cooperare cu ANA; evaluarea si evidenta nivelului de instruire si capacitatii de reactie, intocmirea si transmiterea rapoartelor; realizarea legaturii intre ANA si celelalte forte ale Coalitiei; executarea de patrule impreuna cu militarii ANA pentru supervizarea actiunilor acestora si castigarea increderii; consilierea militarilor ANA pe linie de operatii de protectie a bazei.
In presa din Romania au aparut materiale legate de echipele OMLT, fara a se cunoaste, insa, foarte multe detalii despre modul in care militarii romani colaboreaza cu cei afgani. Iar putina lumina poate face Observatorul Militar cu un interviu (n.red. – realizat de capitanul Sorin Lungu) cu lt.col. Walli Mohammad Ahmadzai, comandantul Batalionului 2 Infanterie ANA, care lucreaza “de ceva timp cu echipele OMLT romanesti”. Walli Ahmadzai are 27 de ani de experienta in confruntarile cu armata sovietica, cu talibanii si insurgentii actuali si este absolvent al Academiei Militare din Rusia.

Un colonel afgan se destainuieste

“Am avut placerea sa lucram cu aceste doua echipe din cadrul armatei romane si suntem foarte bucurosi de aceasta colaborare. Militarii OMLT au desfasurat o activitate extraordinara in cadrul batalionului afgan. Atat echipa precedenta, cat si aceasta au executat misiuni complexe cu militarii afgani in toata aria de responsabilitate, inclusiv in districtele Mizan, Arghandab si Tarnak wa Jaldak, pe rute greu accesibile si in zone periculoase. Atunci cand am fost atacati de insurgenti, militarii romani au actionat cu curaj, luptand impreuna cu militarii afgani. In semn de respect pentru modul cum au luptat cu inamicul, noi le-am spus „darmandari” (oameni curajosi). Relatiile interumane au fost, de asemenea, extraordinare. Activitatile in comun, pe timp de zi si pe timp de noapte, in conditii meteo vitrege, precum si situatiile dificile aparute au cladit relatii de prietenie deosebite intre militarii afgani si cei romani. Relatiile profesionale intre cele doua structuri au fost excelente, in special gratie capitanului Valentin Butea, loctiitorul comandantului”, a declarat locotenent colonelul Walli Mohammad Ahmadzai.
“Din vara anului 2009, unitatea pe care o comand a fost consiliata de doua echipe OMLT. Conceptul de echipa de consiliere si legatura este o idee foarte buna, aceasta echipa ajutand comanda batalionului si a subunitatilor sale sa invete si sa aplice proceduri NATO de planificare, organizare si executare a procesului de instructie si, mai ales, a actiunilor militare. Implicarea acestor ‘mentori’ este utila in cadrul compartimentelor batalionului si in cazul comandantilor de subunitati. Cu ajutorul militarilor OMLT, nivelul instructiei a crescut, prin executarea modulelor de instructie tactica, instructia tragerii, C-IED, combat life saver, topografie militara. Pe timpul planificarii si executarii actiunilor militare, am cooperat pentru a stabili cursul optim de actiune necesar indeplinirii misiunii”, a continuat ofiterul afgan.
“Suntem recunoscatori militarilor OMLT pentru modul in care au luptat alaturi de noi si apreciem efortul depus de acestia pentru ridicarea nivelului de instruire al Batalionului 2 Infanterie ANA. De asemenea, militarii afgani si populatia locala va multumesc pentru activitatea desfasurata in provincia Zabul. Militarilor OMLT care urmeaza sa soseasca le transmitem un camaraderesc „bun venit” in Afganistan si speram sa continuam relatiile cordiale stabilite cu militarii romani din precedentele echipe OMLT, astfel incat sa fim o forta impotriva inamicului”, a mai spus Ahmadzai.

Domnia razboiului

Cu toate acestea, comandantul Batalionului 2 Infanterie ANA are o rugaminte catre Romania: “echipele OMLT, ca parte a Fortelor de Coalitie, au nevoie de mai mult sprijin logistic. Avand in vedere ca Batalionul 2 Infanterie ANA are subunitati in cinci FOB-uri (Forward Operating Base- Baza Inaintata de Operatii) si cinci puncte de control pe Autostrada A 1 (n.red. – cosmarul patrulelor de militari ai Coalitiei, din cauza IED/DEI -dispozitive explozive improvizate), echipele de mentori care vor fi dislocate in aceste locuri vor trebui sa fie inzestrate corespunzator din punct de vedere logistic. Deoarece majoritatea misiunilor presupune intalnirea cu populatia locala, aceste echipe trebuie sa aiba posibilitatea de a oferi sprijin medical localnicilor pentru a le castiga increderea in fortele de securitate afgane si, mai ales, in cele de coalitie”.
“In prezent, razboiul inca domneste in Afganistan. Este o situatie instabila, dar, cu ajutorul Fortelor de Coalitie, incercam sa restabilim pacea in tara. Armata afgana, politia afgana, politia de frontiera si Serviciul de Informatii trebuie sa actioneze unitar pentru stabilirea unui curs optim de actiune care sa blocheze intrarea insurgentilor in Afganistan, sa le interzica libertatea de miscare si sa stopeze actiunile acestora. Din pacate, trebuie sa luptam impotriva unui inamic ce evita confruntarea directa, tactica favorita a acestuia ramanand atacurile cu dispozitive explozive improvizate. In provincia Zabul, vor avea loc, in perioada urmatoare, alegeri parlamentare, iar insurgentii vor incerca sa impiedice desfasurarea acestora prin intimidarea populatiei locale in exprimarea votului. Va trebui ca fortele de securitate afgane si cele de coalitie sa-si uneasca eforturile pentru a asigura desfasurarea democratica a acestor alegeri”, a incheiat lt.col. Walli Mohammad Ahmadzai.

1.800 de militari romani in Afganistan

Romania a contribuit la procesul de stabilizare a Afganistanului inca din 2002, cand tara noastra s-a alaturat coalitiei conduse de SUA, avand ca scop reinstaurarea libertatii in Afganistan si inlaturarea terorismului din aceasta tara. Dupa preluarea de catre NATO a operatiei ISAF in 2003, Romania si-a sporit gradual contributia la efortul Aliantei, in paralel cu continuarea participarii la operatia “Enduring Freedom”, condusa de SUA. Cei aproximativ 1.800 de militari romani contribuie la realizarea obiectivelor NATO in Afganistan de sprijinire a extinderii si exercitarii autoritatii guvernului afgan pe tot teritoriul tarii si de furnizare a climatului de securitate necesar pentru activitatile de stabilizare si reconstructie.
Prezenta ANA se face simtita acum in aproape fiecare provincie actionand in cooperare cu fortele NATO/ISAF/PRT in misiuni specifice de patrulare dar si cu fortele locale de politie pentru sprijinul actiunilor acestora din urma. Fiecare batalion ANA beneficiaza de o echipa de mentori pentru instruire. Iar plata salariilor se face prin aportul financiar, in cea mai mare parte, al SUA. Nivelul de pregatire si echipare nu permite inca unitatilor ANA sa execute misiuni majore fara asistenta fortelor de coalitie, mai ales la nivel mai mare de batalion.
Responsabilitatea majora instruirii armatei afgane revine echipelor de insotire, Embaded Training Teams (ETT), echipelor operationale de consiliere si legatura, Operational Mentoring Liaison Teams (OMLT) si echipelor de sprijin logistic, Logistic Support Teams (LST).

Noua echipa OMLT

O echipa formata din 40 de militari romani s-a deplasat in teatrul de operatii din Afganistan pentru a participa la instruirea militarilor Armatei Nationale Afgane (ANA) si ii vor consilia pe acestia in linia planificarii operationale si a intrebuintarii fortelor in diferite tipuri de actiuni militare, urmarind obtinerea unui nivel de operationalizare care sa permita ANA executarea misiunilor independent, fara asistenta militarilor din Forta Internationala de Asistenta de Securitate (ISAF), informeaza un comunicat de presa al Ministerului Apararii, preluat de KARADENIZ PRESS. Ceremonia militara de plecare in teatrul de operatii din Afganistan a unei Echipe Operationale de Consiliere si Legatura (OMLT), tip batalion, a avut loc in data de 30 iulie 2010, la sediul Comandamentului Brigazii 1 Mecanizata “Vasile Lupu”, in prezenta ministrul Apararii, Gabriel Oprea care le-a urat succes militarilor in misiunea incredintata si le-a cerut sa abordeze fiecare misiune cu seriozitate, cu deplina responsabilitate si cu profesionalism, si sa actioneze in baza mandatului primit. “Echipa OMLT tip batalion se afla la a treia rotatie, fapt care demonstreaza profesionalismul si determinarea personalului diviziei si brigazii din care faceti parte, dar este, mai ales, o dovada ca Armata Romaniei isi respecta angajamentele asumate in cadrul NATO, cu rezultate remarcabile”, a declarat ministrul Oprea. De asemenea, ministrul Apararii Nationale le-a transmis militarilor echipei OMLT ca, la finalul celor sase luni de consiliere si instruire, misiunea acestora va contribui la ridicarea nivelului de pregatire a militarilor Armatei Nationale Afgane, astfel incat misiunile incredintate fortelor romanesti, afgane si aliate sa fie indeplinite in conditii foarte bune. Ministrul i-a asigurat ca acasa familiile militarilor vor beneficia de tot sprijinul colegilor din brigada, iar in teatrul de operatii le vor fi asigurate conditiile corespunzatoare ducerii la bun sfarsit a mandatului incredintat.

Afganistan, reduta romaneasca

Recent, in baza romaneasca din provincia Zabul (Afganistan) a avut loc ceremonia militara prilejuita de transferul de autoritate pentru partea de nord-est a zonei de responsabilitate a structurilor romanesti prezente in Afganistan, intre Batalionul 33 Manevra „Posada” si Batalionul 812 Manevra „Soimii Carpatilor”, relateaza mass-media de la Bucuresti, citand un comunicat de presa al Ministerului Apararii de la Bucuresti. Batalionul 812 Manevra „Soimii Carpatilor” s-a alaturat astfel Batalionului 811 Manevra „Dragonii Transilvani” aflat in Afganistan de aproximativ doua luni. Ambele batalioane fac parte din Brigada 81 Mecanizata „General Grigore Balan” din Bistrita, care este si principalul generator al componentei de comanda, control si stat major Combined Team Zabul.
Reamintim ca Brigada 81 Mecanizata din Bistrita este prima mare unitate din Armata Romaniei care are dislocate in teatrul de operatii, in acelasi timp, doua batalioane de manevra si o componenta de comanda si stat major de nivel brigada. Militarii brigazii au la activ numeroase misiuni externe, fiind prezenti in teatrele de operatii din afara tarii din anul 1996. Ei au participat la misiunile asumate de Armata Romaniei in Angola, Kosovo, Irak si Afganistan.

Contributie substantiala

“Romania si-a sporit substantial contributia militara in Afganistan, care va ajunge la sfarsitul anului 2010 la 1.800 de militari. De asemenea, avem oameni si in misiunea EUPOL Afganistan, condusa de Uniunea Europeana si intentionam ca si pe acest palier prezenta noastra sa sporeasca”, a declarat recent ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, in timpul unei intrevederi cu noul comandant ISAF, generalul David Petraeus. Baconschi a reiterat, totodata, angajamentul ferm al Romaniei, afirmand ca “nu este vorba doar de vorbe, ci de fapte”.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Bucurest, ministrul roman a avut recent o intrevedere bilaterala cu generalul David Petraeus, in contextul participarii la Conferinta de la Kabul privind Afganistanul. Ministrul roman de Externe l-a felicitat pe noul comandant al ISAF pentru preluarea functiei si l-a asigurat de intregul sprijin al Romaniei pentru succesul misiunii NATO in Afganistan. Conform sursei citate, cei doi oficiali au avut un substantial schimb de idei asupra situatiei actuale din Afganistan, cu un accent special asupra celei de securitate si pregatirii conditiilor pentru asigurarea tranzitiei tuturor responsabilitatilor catre autoritatile afgane, in functie de conditiile concrete inregistrate in teren.

Blindate SUA

“Statele Unite ale Americii ofera spre utilizare 60 de vehicule blindate rezistente la mine si protejate impotriva ambuscadelor trupelor terestre romane desfasurate in Afganistan. Primele 40 de vehicule vor sosi in Afganistan in scurt timp, celelalte 20 urmand a ajunge in toamna. Dupa verificare, vehiculele vor fi predate trupelor romane, urmand a fi folosite de acestea pentru antrenament si misiuni in teatrul de operatiuni, pe durata prezentei in Afganistan”, a anuntat serviciul de presa al Ambasadei SUA din Romania. „Asigurarea protectiei tuturor aliatilor nostri este una dintre prioritatile noastre. Romania este un aliat ferm al Statelor Unite, trupele terestre romane luptand alaturi de noi in provincia Zabul si in alte zone din Afganistan”, a declarat si Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein. „Aceste vehicule blindate MRAP vor fi de mare ajutor soldatilor romani in misiunile lor de patrulare, protejandu-i de bombele improvizate plasate pe drumuri” a mai adaugat ambasadorul american.
„Fiecare dintre tarile care sustin misiunea NATO in Afganistan are responsabilitatea de a oferi trupelor sale cel mai bun echipament si cele mai bune mijloace de protectie. Ca si in Irak, in Afganistan, Statele Unite ale Americii fac eforturi substantiale pentru a sprijini toate tarile partenere in operatiuni si pentru a suplini lipsa de echipament si de mijloace de protectie. SUA au furnizat deja acestora vehicule blindate Humvee, iar cele de tip MRAP vor asigura protectie sporita soldatilor”, se mai precizeaza intr-un comunicat al Ambasadei, care accentueaza ca Romania este un valoros partener si aliat in cadrul NATO, iar trupele sale isi indeplinesc misiunile din Afganistan in mod remarcabil.
Reamintim ca vehiculele blindate MRAP sunt variante ale vehiculului MaxxPro, menite sa reduca numarul de raniti si sa asigure supravietuirea soldatilor in urma exploziilor minelor, a dispozitivelor explozibile improvizate si a atacurilor cu armament de calibru mic. Caroseria in forma de V protejeaza echipajul de impactul exploziei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *