Gazprom exclude definitiv Romania din proiectul South Stream

, , , , , , ,
 

Gazprom exclude Bucurestiul din South Stream

Gazprom exclude Bucurestiul din South Stream

Romania nu mai poate lua locul Bulgariei in proiectul South Stream, dar ar putea fi construit un tronson catre aceasta, fie pe sub Marea Neagra fie pe teritoriul bulgaresc, a declarat Alexei Miller, director general al grupului rus Gazprom, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Poate fi construit un tronson maritim sau pe teritorul Bulgariei (care sa lege South Stream de Romania, n.r.). Deocamdata este vorba doar despre idei”, a declara Miller, citat de mass-media rusa. El a subliniat ca Romania si-a aratat interesul fata de acest proiect si ca discutiile cu Bulgaria au avut succes, iar proiectul evolueaza conform programului.
Reamintim ca in decembrie 2009, directorul general adjunct al grupului rus de stat, Alexandr Medvedev, a declarat ca Gazprom are si alte optiuni, printre care Romania, pentru construirea gazoductului South Stream, in cazul in care Bulgaria renunta sa participe la dezvoltarea proiectului.

Acorduri pe banda rulanta

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a mai declarat ca acordul interguvernamental referitor la participarea Austriei la proiectul South Stream este in faza avansata si ar putea fi semnat la sfarsitul lunii aprilie 2010. Seful Gazprom considera ca acordul interguvernamental cu Austria ar putea fi ultimul, intrucat au fost identificate toate statele participante la proiect.
Autoritatile ruse au semnat deja acorduri interguvernamentale privind constructia gazoductului cu statele membre ale Uniunii Europene Bulgaria, Serbia, Grecia, Ungaria, Slovenia, precum si Croatia, care va deveni membru UE in aproximativ doi ani.
El a adaugat ca mai multe tari si-au exprimat interesul pentru proiect si ca ar putea fi construite tronsoane din gazoductul principal. La randul sau, ministrul roman al Economiei, Adriean Videanu, declara, la inceputul lunii martie, ca Transgaz a primit o invitatie oficiala pentru a adera la South Stream.

Gazoduct strategic

Conducta South Stream, cu o lungime de circa 900 de kilometri, va trece pe sub Marea Neagra, din Novorosisk pana la Varna, in Bulgaria, urmand sa transporte gaze rusesti catre Europa, ocolind Ucraina. Prin aceasta conducta, a carei capacitate va fi de 31 de miliarde de metri cubi, si care ar putea ajunge la 63 de miliarde de metri cubi, ar urma sa fie transportat 35% din volumul total de gaze destinate Europei.
Miller a mai apreciat ca South Stream urmeaza sa intre in exploatare la sfarsitul anului 2015. „Este o perioada foarte dificila. Suntem in 2010, avem mai putin de sase ani pana la lansarea livrarilor, programul este strans”, a spus el. Oficialul rus a mai reiterat ca gazoductul va fi trece prin Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia si Italia, un tronson ar putea tranzita Ungaria catre Austria, iar un altul din Bulgaria catre Grecia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *