Expert: Acordul de incetare a focului de la Minsk este important si pentru Chisinau

, , , , , ,
 

Nicu Popescu

Expertul Institutului de Studii de Securitate al Uniunii Europene, Nicu Popescu, a declarat vineri la Europa Libera ca de viitorul discutiilor de pace depinde si viitorul Republicii Moldova si ca este foarte important ca zona sa ramana stabila pentru a nu angrena si Chisinaul intr-un scenariu negativ. „Daca razboiul se opreste acum si Ucraina reuseste sa intre intr-o faza a unei normalitaţi relative, sa-si reformeze economia, reuseste sa evite o catastrofa economica, destul de probabila, atunci evident ca si pentru Moldova acest lucru ar fi pozitiv. Daca insa razboiul continua, sancţiunile Occidentale impotriva Rusiei cresc, economia si rusa, si ucraineana continua aceasta plonjare in abis, evident, va avea de suferit si economia Republicii Moldova cu efecte politice in condiţiile in care populaţia si asa este destul de dezamagita de guvernare si resetarea sau evitarea acestei dezamagiri nu este realizabila in condiţiile in care situaţia economica se va agrava.

in acest sens orice scenariu negativ regional va avea un efect direct si asupra Moldovei, iar daca se reuseste stabilizarea situaţiei acest lucru ar oferi Moldovei mai multe sanse sa evita o spirala regionala negativa. Dar deocamdata nu stim daca acest acord de incetare a focului va funcţiona”, a declarat Nicu Popescu. El a mai spus ca din acest conflict nu exista parti castigatoarea si ca Rusia nu a reusit sa mentina sub controlul ei Ucraina, asa cum preconiza in urma cu circa un an si jumatate, ci doar anumite regiuni precum Crimeea si partial Donetk si Lugansk.

1 răspunde
  1. Adrian Filip
    Adrian Filip says:

    Este destul de grav dacă Uniunea Europeană are asemenea “EXPERŢI” şi mai iese cu ei şi pe post. În acelaşi timp cu o asemenea “EXPERŢIZĂ” sunt de înţeles reacţile unei Uniuni Europene dezbinate care măsoară totul prin prisma bunăstării prezente, prin prisma liniştii votanţilor cărora doresc să le asigure un trai îndestulat şi fără griji pentru astăzi, negândindu-se la ce se poate întâmpla peste cinci ani de linişte pentru o Rusie care nu şi-a respectat de-a lungul istoriei nici un tratat semnat. Ucraina nu va reuşi să intre într-o fază a normalităţii relative după discuţiile de la Minsk, în condiţiile în care Germania şi Franţa (nu UE, neexistând UE în această discuţie) nu i-au susţinut integritatea teritorială, lăsând graniţa dintre Rusia şi cele două republici proruse la mana Rusiei. Toate tratativele s-au făcut sub presiunea financiară nedisimulată a Europei, care nu vrea să susţină o Ucraină care luptă pentru o apropiere de Europa, care ar duce în final la o schimbare geopolitică cu repercusiuni mult mai mari asupra viitorului occidentului decât valoarea împrumultului acordat Ucrainei. Europa prin vocea celor două state care au negociat la Minsk nu au demonstrat decât o lipsă de gândire strategică pe termen lung.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *