Etnicii romani din Ucraina, cu cetatenie romana, in colimatorul autoritatilor de la Kiev

, , , , ,
 

etnici-romani-Ucraina

Romanii din Ucraina, dar si alte minoritati ce detin si cetatenii ale altor tari, ar putea avea probleme cu autoritatile de la Kiev. Guvernul ucrainean este decis sa nu mai tolereze aceasta situatie si ameninta cu masuri de corectie. ‘In curand se vor aplica sanctiuni impotriva persoanelor cu doua sau mai multe pasapoarte,” a adaugat seful diplomatiei ucrainene Pavlo Klimkin, dupa ce a participat la ceremonia sfintirii monumentului imparatesei Maria Tereza a Austriei de la Ujgorod (in apropierea granitei cu Slovacia). ”Cat de curand vor fi introduse controale vamale comune la granita, care vor exclude cazurile cand la vama ucraineana un cetatean arata un pasaport, iar la cea din alta tara — un alt document de identitate”, a avertizat seful diplomatiei ucrainene.

Comunitatea romaneasca ar reprezenta a treia etnie ca pondere din Ucraina, dupa ucraineni si rusi, daca nu ar fi divizata artificial in romani (151.000 persoane) si “moldoveni” (258.600 persoane). In 2014, Ministerul roman al Afacerilor Externe a atras atentia Ucrainei ca trebuie sa mentina protectia minoritatilor de pe teritoriul sau, pentru a continua calea europeana pe care s-a angajat. Etnicii de origine romana a fost divizata artificial de Kiev intre romani si “moldoveni”. Dupa caderea regimului presedintelui Viktor Ianukovici, patidele instalate la putere au abrogat Legea Ucrainei privind principiile politicii de stat in domeniul lingvistic. Diplomatia romana si-a exprimat atunci profunda preocupare fata de o “posibila deteriorare a sistemului de protectie a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale”.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] vamale comune la granita, care vor exclude cazurile cand la vama ucraineana un cetatean arata un pasaport, iar la cea din alta tara — un alt document de identitate”, a avertizat seful diplomatiei […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *