EDITORIAL/ Fenta a la russe: Renato după Mișa, kaneț filma!

, , , , , , ,
 

Dacă se implică, de ce o face? Dacă nu se implică, atunci trebuie implicată cu forța! Cam după un astfel de scenariu încearcă Rusia să implice România în scenariile de luptă internă pentru putere de la Chișinău.

Faptul că, în ultimii ani, România a început să intre cu ceva proiecte și investiții în R. Moldova, a determinat automat și o scădere a influenței ruse la Chișinău. Una direct proporțională, Moscova având încă multe resurse să facă față unui asemenea clinci.

În mare și cu suportul corupției endemice de la toate nivelurile de peste Prut, acolo unde banii nu au miros și nici ifose geopoliticianiste. Se primește orice: de la leii românești până la rublele rusești, fără nici cea mai mică jenă.

Dar nu despre bani este vorba de data aceasta, și despre o fentă „fentă a la russe” pe care Moscova o pregătește pentru Chișinău. Deocamdată este lansată, în eter, ca o șopârla de la Radio Erevan, posibilitatea ca Pușkin-ul politic pe invers exilat la Moscova, Renato Usatîi să revină la Chișinău.

Dar pentru un astfel de scandal, trebuie implicată cumva și România. Astfel ca s-a și găsit soluția, aproape ridicolă. Partidul Nostru al lui Renato Usatîi vine și face congres la Iași, după care Renato Usatîi o ia la pas spre frontiera de pe Prut, înconjurat de discipolii săi politici, și trece în R. Moldova.

Totul într-un scenariu plagiat de la Mișa Saakasvili, cel care a forțat frontiera ucraineano-poloneză, în septembrie 2017. Ca și Saakasvili, Usatîi încearcă să pozeze în „campionul virginal al luptei anticorupție și anti-oligarhice”.

Totul vine după ce liderul PPDA, Andrei Năstase, a câștigat pe această carte Primăria Chișinăului, iar la moment este de departe cea mai bună temă electorală de la Chișinău.

Gogoșile geopolitice” s-au desumflat de mult timp, iar lumea nu mai are răbdare cu corupția. Aici este chintesența mesajelor politicile către populație, acestea neputând fi livrate oarecum credibil decât de pe partea de dreapta. Mai precis, a partidelor extraparlamentare.

De altfel, Usatîi și Năstase au pornit pe același calapod al mesajelor anti-sistem. Dacă Usatîi a mers mai mult pe partea de votanți rusofoni, Năstase a capitalizat mai mult partea de vorbitori de română.

În astfel de circumstanțe, Usatîi simte o presiune în plus. Trimis în exil forțat la Moscova, Usatîi nu vrea să verse capitalul politic în contul unei viitoare alianțe PAS-PPDA-PLMD. Investiția Moscovei ar putea fi capitalizată chiar de forțele proeuropene și asta ar crea nu numai dezantaje, dar și o mare umilință Rusiei care mizează în R. Moldova pe astfel de cozi de topor.

Așadar, nu este exclus deloc acest scenariu al forțării unui „martiriu politic” a lui Usatîi. Dar că să pice și mai bine pentru Moscova, în toată această combinație este lovită și România, văzută ca locomotiva proeuropeană a R. Moldova. Prin urmare, „dușmanul de clasă”.

Bucureștiul va fi pus într-o situație ingrată, oarecum asemănătoare cu forțarea frontierelor aeriene ale României, în august 2017, de către vicepremierul rus Dmitri Rogozin care a fost refuzat la aterizare în România și care a promis răzbunare. Pe atunci, Rogozin era cadorisit și el cu titlul de persona non-grata la Chișinău.

Pe același calapod, Usatîi încearcă acum să producă un scandal similar, plecat de la Iași, România. Un oraș care nu are nici filială a partidului său și, în genere, nici în comun cu Usatîi sau ideologia formațiunii sale.

În schimb, toată această situație va pune Bucureștii într-o lumină defavorabilă. Dacă îl va stopa pe Usatîi să facă congres la Iași și să meagă apoi în marș spre Chișinău, atunci propaganda rusă va pedala din nou pe ideea tot mai des fluturată și la București, cum că România, la toate nivelurile, îl ajută pe Plahtoniuc.

Dacă nu-l va opri, autoritățile de la guvernare de la Chișinău vor percepe acest lucru ca pe o permisiune tacită a României de a lăsa forțele prorusești să-și facă de cap în R. Moldova.

Cu alte cuvinte, România va fi din nou găsit drept „vinovatul de serviciu” la Chișinău în această luptă între grupurile de influență politico-economică de peste Prut, iar Moscova va scoate din pălărie o nouă „fentă a la russe” prin idioții săi utili, gata să fie până și sacrificați ca simpli pioni.

Acest lucru dă dimensiunea și a faptului că Rusia nu va mai sta cu mâinile în sân și va arunca în luptă toate gurile de tun pentru la toamnă. Bătălia va fi crâncenă, iar rezultatul la fel de strâns. Și, atenție, „scenariile de tip Roșca” nu sunt excluse în alianțe contra-naturii, deoarece nu America este țara tuturor posibilităților, ci R. Moldova!

Un editorial de Mădălin Necșuțu, corespondență de la Chișinău

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *