Dunarea falimenteaza Bulgaria

, , , ,
 

Navigatia pe Dunare, amenintata de seceta

Navigatia pe Dunare, amenintata de seceta

Companiile care operează pe malul bulgăresc al Dunării, multe având nevoie de materii prime din România, sunt aproape de faliment din cauza faptului că navigaţia continuă să fie împiedicată de nivelul scăzut al apelor fluviului, relatează mass-media de la Sofia, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Este vorba cu precădere de firme din nord-estul Bulgariei, în districtul Silistra, a relatat vineri seara si Nova TV. Aceste firme îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor şi al cherestelei şi multe dintre ele îşi aduc materia primă pe Dunăre, în special din România.
Una dintre cele mai mari uzine de procesat cherestea din Bulgaria nu a mai primit materie primă din România de peste o săptămână, în timp ce un producător de materiale de construcţie din Silistra a trebuit să-şi reducă producţia lunară la jumătate.
Peste 100 de nave au rămas blocate în secţiunea bulgară a Dunării, de la mijlocul lui septembrie, din cauza nivelului scăzut al apelor. La Ruse, nivelul scăzut a atins recordul în materie.
Specialiştii se aşteaptă ca luna viitoare nivelul Dunării să crească aproape cu un metru, dar chiar şi aşa nu se va ajunge la restabilirea deplină a navigaţiei în secţiunea româno-bulgară. Cea mai critică situaţie se înregistrează în prezent în apropierea insulelor bulgare Vardim, Belene şi Batin. La Batin, şenalul navigabil trebuia să fie adâncit cu ajutorul unei finanţări de 130 de milioane de euro din programul operaţional pentru transporturi al UE, dar proiectul a fost ratat, iar fondurile au fost alocate altor proiecte.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *