Discutii romano-turce in vederea dezvoltarii parteneriatului strategic

de | mart. 8, 2012 | România, Știri, Turcia, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Romania si Turcia au purtat discuti, joi, in legatura cu dezvoltarea parteneriatului strategic semnat intre cele doua tari in decembrie 2011. In acest sens, Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut o rundă de consultări pe tematica de securitate cu ambasadorul Fatih Ceylan, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Turcia. Consultările s-au […]

Romania si Turcia au purtat discuti, joi, in legatura cu dezvoltarea parteneriatului strategic semnat intre cele doua tari in decembrie 2011. In acest sens, Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut o rundă de consultări pe tematica de securitate cu ambasadorul Fatih Ceylan, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Turcia. Consultările s-au desfăşurat în contextul, foarte favorabil, al Parteneriatului Strategic bilateral, lansat în decembrie 2011, cu prilejul vizitei Preşedintelui României în Republica Turcia. În cadrul discuţiilor au fost abordate subiectele cele mai importante pentru cele două state aflate pe agenda de securitate euro-atlantică, îndeosebi pregătirea Summit-ului NATO de la Chicago (20-21 mai 2012), cooperarea şi securitatea în regiunea extinsă a Mării Negre, precum şi aspecte ale cooperării bilaterale româno-turce sub egida Parteneriatului Strategic. A fost discutat în detaliu stadiul în care se află conflictele îngheţate din regiune. De asemenea, au mai fost abordate evoluţiile în curs din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii. Părţile au realizat şi un schimb privind stadiul cooperării bilaterale şi paşii următori necesari operaţionalizării Parteneriatului Strategic.

 Scut la Marea Neagra

Dialogul a evidenţiat opiniile convergente ale României şi Turciei pe teme de securitate, în special cu privire la necesitatea adoptării unor decizii la Summit-ul NATO de la Chicago privind: implementarea capabilităţii interimare de apărare antirachetă a NATO, întărirea relaţiilor NATO cu partenerii Alianţei şi continuarea politicii uşilor deschise, continuarea angajamentului NATO în Balcanii de Vest, avansarea procesului de tranziţie în Afganistan şi reafirmarea determinării Alianţei de a continua acordarea sprijinului şi după 2014, precum şi importanţa identificării unor iniţiative şi proiecte concrete sub egida Smart Defense. Au fost totodată examinate perspectivele cooperării NATO-Rusia, inclusiv în contextul Summit-ul NATO de la Chicago. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a arătat că, la Chicago, Alianţa este în măsură să îndeplinească obiectivul declarării capabilităţii interimare de apărare antirachetă a NATO. Oficialul român a subliniat că Summit-ul NATO oferă oportunitatea transmiterii unui mesaj încurajator cu privire la menţinerea perspectivelor apropierii de structurile euro-atlantice a statelor din vecinătatea estică. A fost evidenţiată, totodată, importanţa pe care o acordă regiunii extinse a Mării Negre şi cooperării cu Turcia în domeniu, inclusiv în perspectiva reflectării acestei teme importante de politică externă în documentele Summit-ului de la Chicago. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a acceptat cu plăcere invitaţia omologului turc pentru continuarea consultărilor pe teme de securitate în Republica Turcia, în cadrul unei noi runde.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *