Croația, alegeri parlamentare sub amenințarea COVID-19

, , ,
 

Alegătorii croați votează astăzi în cadrul unor alegeri parlamentare anticipate, pe fondul apariției unor noi focare de COVID-19 și a deteriorării situației economice într-o țară unde turismul joacă un rol capital, relatează cotidianul Slobodna Dalmacija, citat de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Analiștii politici se așteaptă la un rezultat relativ strâns între cele două alianțe electorale majore din statul membru UE și NATO, coaliţia  formată în jurul Partidului Social-Democrat croat (condus de Davor Bernadic) urmând să obțină mai multe mandate în Sabor, parlamentul unicameral de la Zagreb.

Următorul guvern croat se va confrunta cu declinul economic uriaș provocat de pandemie, alături de necesitatea intensificării combaterii corupției la nivel înalt și a protecției drepturilor omului.

Buturuga conservatoare

Conform unui sondaj de opinie, citat de televiziunea croată RTL, Uniunea Democrată Croată (HDZ, conservatoare, aflată la guvernare) ar putea obține peste 50 de mandate și ar putea forma mai repede o coaliție cu sprijinul unor partide de dreaptă, precum Mişcarea Pentru Patrie (MPP), condusă de Miroslav Skoro, fost cântăreț de muzilă folk. Skoro a obținut aproape 25% la alegerile prezidențiale croate din 2019, obținând locul 3, într-o campanie susținută de o coaliție de partide conservatoare și de dreapta.

MPP ar putea obține 18 mandate în urma scrutinului de astăzi, iar partidul conservator MOST alte 8 ori 10 mandate.

Mass-media de la Zagreb a semnalat deja faptul că HDZ și MPP au demarat unele negocieri neoficiale, pe fondul refuzului președintelui PSD croat, Davor Bernadic, de- a lua în considerare formarea unei largi coaliții formate din PSD și HDZ.

Experții consideră că o serie de formațiuni politice minore vor reuși să treacă pragul electoral de 5% şi să câştige mai multe locuri din cele 140 de mandate (10 circumscripţii electorale). Conform legislației croate, la cele 140 de mandate se mai adaugă 3 locuri destinate cetățenilor croați care locuiesc în afara teritoriului național, iar 8 mandate sunt acordate minorităților și comunităților etnice din Croația.

Componența Sabor-ului de la Zagreb, decisă la urne

Componența Sabor-ului de la Zagreb, decisă la urne

Strategie politică pandemică

Premierul croat Andrej Plenkovic a devansat alegerile cu câteva luni pentru a profita de popularitatea oferită de rezultatele inițiale bune obținute în stoparea COVID-19, dar în ultimele zile au apărut noi focare de coronavirus, partidul de la guvernare scăzând în sondajele de opinie față de PSD croat, principalul concurent electoral.

În urmă cu două zile, premierul Plenkovic a declarat mass-media de la Zagreb că epidemia este ținută sub control și că este sigur de faptul că HDZ va forma noul guvern croat.

Peste 3,7 milioane de electori croaţi sunt chemaţi să voteze, atât în Republica Croația, cât și în Bosnia-Herțegovina (unde locuiesc peste 500 de mii de etnici croați) și în alte numeroase state, inclusiv România, Serbia, Austria, Germania, Australia, etc.. Croatia are o diasporă numeroasă, provenită din câteva valuri de emigrație, inclusiv după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial și războaiele balcanice din ultimul deceniu al secolului 20. (Mihai Isac)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.