Coordonatorul Al-Qaida in Caucaz a fost ucis

, , , , ,
 

Abdullah Kurd

Abdullah Kurd

Rusia a anuntat miercuri ca l-a ucis, in Cecenia, pe coordonatorul Al-Qaida in Caucazul de Nord, intr-un comunicat al Comitetului National Antiterorist (NAK), citat de agentiile de presa de la Moscova. Potrivit presei, combatantul se numea Abdullah Kurd, conform transcrierii ruse, si detinea un pasaport turc, pe numele Doger Sevdet. „La 3 mai, doi rebeli au fost ucisi, in confruntari, in zona muntoasa Vedeno din Cecenia. Unul dintre ei a fost identificat ca fiind Doger Sevdet, un cetatean turc nascut in 1977, cunoscut sub numele de Abdullah Kurd”, a anuntat NAK. „Abdullah Kurd indeplinea functia de emisar Al-Qaida” in Caucazul de Nord, potrivit aceleiasi surse. Rusia a afirmat ca se confrunta cu terorismul international inca de la cel de-al doilea razboi din Cecenia, incepand din 1999, un conflict armat care a creat o rebeliune islamista difuza, in tot Caucazul de Nord. In februarie 2010, un egiptean care a participat la crearea si extinderea retelei teroriste Al-Qaida in Caucaz a fost ucis de fortele speciale ruse in timpul unei confruntari in Republica Daghestan. Mokhmad Mohamad Shabban, cunoscut si sub numele de Sabia Islamului, a fost ucis la 2 februarie. Shabban, cunoscut sub numele de Saif Islam sau Sabia Islamului, a fost ucis in timpul unui raid in regiunea muntoasa a Republicii Daghestan. Ofiterii de securitate l-au impuscat mortal si pe un asociat al liderului terorist. „La 2 februarie, agentii FSB au participat la o operatiune speciala in cartierul central din Botlih. Unul dintre fondatorii retelei Al-Qaida din Caucazul de Nord, Mokhmad Mohamad Shabban, in varsta de 49 de ani, cunoscut sub numele de Saif Islam, si un barbat inarmat care il insotea au fost neutralizati dupa ce au rezistat arestarii”, scria atunci presa rusa. Portrivit informatiilor, Shabban si Ibn al Khattab au creat Al-Qaida din Caucaz. El a mers in Cecenia in 1992, pentru a lua parte la operatiuni impotriva fortelor federale de securitate. Khattab, care a fost comandant al Batalionului Islamic International din Cecenia, a fost ucis in 2002 de fortele speciale ruse. FSB l-a acuzat pe Shabban ca a pus la cale atacuri impotriva personalului fortelor de securitate, dar si a infrastructurii din Caucaz. De asemenea, in octombrie 2010, Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, declara ca Al-Qaida a inclus teritoriul Caucazului de Nord in planurile sale pentru crearea unui califat Islamic sau a unui stat unit musulman. Patrushev sustinea ca teritoriul dorit de Al-Qaida ar cuprinde Asia Centrala, Nordul si Centrul Arficii si zona Caucazului de Nord si ca reteaua terorista face presiuni asupra musulmanilor care locuiesc pe intinderea spatiului vizat de ei sa se rascoale impotriva diferitelor guverne si sa le rastoarne. Organizatiile teroriste de tip Al-Qaida s-au transformat in miscari globale care doresc unirea persoanelor care impartasesc aceeasi ideologie.

Medvedev introduce nivelurile de alerta terorista

Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a semnat luna aceasta legea federala privind introducerea in Rusia a nivelurilor de alerta terorista, a comunicat Serviciul de Presa al Kremlinului. Adoptat de Duma de Stat si aprobat de Consiliul Federatiei aprilie, documentul prevede posibilitatea introducerii in Rusia a unor niveluri diferite de alerta terorista, care presupune luarea unor masuri suplimentare de asigurare a securitatii individului, societatii si statului impotriva teroristilor. Nivelul de alerta va fi determinat de presedinte. Noua lege va permite sa se reactioneze operativ la amenintarile teroristilor. Evenimentele din ultimele zile au demonstrat ca terorismul international poate fi invins prin eforturi comune. Lichidarea lui Osama ben Laden a devenit un eveniment de importanta cruciala in domeniul luptei impotriva terorismului global. Intreaga societate civilizata i-a felicitat pe americani cu ocazia operatiunii reusite din orasul pakistanez Abbotabad. Atacurile lor in zona Caucazului de Nord sunt o amenintare continua, Rusia lupta cu rebelii in respectiva zona inca din anul 1992, cele mai sangeroase conflicte fiind cele doua razboaie din Cecenia. Potrivit ONU, in anul 2009 au avut loc 11.000 de atacuri teroriste in care au fost ucisi 15.000 oameni, 32.000 au fost raniti si peste 10.000 au fost luati ostatici.

Expertii rusi vor colaborare internationala in combaterea terorismului

Expertii rusi considera ca, deocamdata, nu s-a ajuns la o cooperare totala intre principalele state ale lumii in sfera luptei impotriva terorismului global. Redactorul sef al revistei Nationalnaia oborona, Igor Korotcenko, considera ca in primul rand serviciile speciale trebuie sa se ocupe de organizarea cooperarii in domeniul luptei antiteroriste: „In primul rand, este nevoie de concentrarea eforturilor serviciilor speciale ale diferitelor tari pentru a obtine rezultatul final. In practica, cooperarea se efectueaza cu mare neincredere, deoarece numele agentilor nu se transmit. Sursele de informatii sunt depersonalizate. Ca urmare, in multe cazuri aceste eforturi nu duc la rezultatul scontat”. Faptul ca fiecare stat estimeaza urmarile unui atentat terorist prin prisma intereselor sale nationale, este o mare problema. Aceste interese deseori nu coincid. Trebuie sa tinem minte ca terorismul contemporan a fost generat in mare masura de opozitia dintre marile puteri in a doua jumatate a sec. XX: in timpul prezentei trupelor sovietice in Afganistan, serviciile speciale occidentale i-au sprijinit pe toti cei care astazi sunt considerati monstri ai terorismului. Epoca opozitiei ideologice s-a sfarsit, iar fenomenul a ramas si ameninta in prezent intreaga civilizatie mondiala. Comunitatea mondiala detine multe spatii pentru dezvoltarea cooperarii pentru lupta impotriva terorismului. In primul rand, este vorba de ONU. Deciziile organizatiei, adoptate in ultimii 10 ani, au creat o baza de drept extinsa pentru lupta impotriva acestui flagel. In ultimul timp, s-a intensificat activitatea Consiliului Rusia-NATO in aceasta privinta. UE stabileste cooperarea cu Rusia in domeniul prevenirii amenintarilor teroriste. Asemenea organizatii, ca OTSC si OCS propun diferite metode de cooperare pentru lupta antiterorista.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *