Conducerea NATO, ofensiva diplomatica in tarile baltice

, , , , , ,
 
NATO, ingrijorat de actiunile aviatiei militare ruse

NATO, ingrijorat de actiunile aviatiei militare ruse

Alianţa Nord-Atlantică a interceptat anul acesta peste 100 de zboruri militare ruse, de trei ori mai multe comparativ cu anul 2013, a anuntat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, citat de mass-media internationala, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Inaltul oficial aliat a început joi un turneu în Estonia, Letonia şi Lituania, scopul fiind oferirea de garanţii acestor state preocupate de comportamentul Rusiei. “NATO va proteja Estonia”, a declarat Stoltenberg la baza aeriană Amari, unde s-a întâlnit cu premierul eston, Taavi Roivas, precum şi cu militari americani, germani şi estoni. Stoltenberg a felicitat Guvernul de la Tallinn pentru alocarea a 2% din PIB apărării, un procent rar intalnit la alte state membre ale Aliantei.

Problema Mistral

În contextul crizei din Ucraina, Rusia a multiplicat zborurile în apropierea spaţiului Alianţei Nord-Atlantice. “Am avut peste 100 de interceptări de avioane ruse, de trei ori mai multe decât anul trecut”, a spus Stoltenberg.
Întrebat despre posibilitatea livrării navelor Mistral franceze Rusiei, Stoltenberg a refuzat să comenteze: “NATO nu vinde echipamente militare, ci statele membre. Nu va decide NATO în această problemă”.

Estonia, fortareata cibernetica a NATO

Alianţa Nord-Atlantică organizează, în Estonia, cel mai mare exerciţiu cibernetic din istorie pentru a testa abilităţile de a-şi apăra reţelele de diverse provocări existente în aceste domeniu, specialiştii români elaborând scenariul şi mediul virtual pentru acest exerciţiu complex. “Acest exerciţiu va testa sistemele noastre pentru a ne asigura că NATO ţine pasul cu ameninţările care evoluează şi că abilităţile şi expertiza specialiştilor noştri cibernetici sunt la capacitate deplină pentru îndeplinirea sarcinilor”, a declarat Sorin Ducaru, asistent al Secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente, potrivit unui comunicat al Alianţei.
Exerciţiul “Cyber Coalition 2014”, început marţi în Estonia, testează capacitatea Alianţei de a-şi apăra reţelele de diverse provocări existente în domeniul cibernetic. La Cyber Coalition 2014 participă peste 670 de experţi cibernetici şi guvernamentali din toate cele 28 de state membre, inclusiv din România, plus Finlanda, Suedia, Austria, Elveţia şi Irlanda.

Exercitiu strategic

Experţii testează viteza schimbului de informaţii care permite ţărilor membre NATO să-şi coordoneze apărarea împotriva atacurilor cibernetice. “Ameninţarea cibernetică nu este doar o ameninţare potenţială, ci o realitate de zi cu zi. Conflictele pot fi virtuale dar cu consecinţe care sunt reale şi distructive”, a mai precizat Ducaru, care îl însoţeşte pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a vizitat, joi, Centrul de Excelenţă NATO în domeniul cibernetic de la Tallinn, Estonia, unde se desfăşoară exerciţiul.

Amenintari cibernetice

La summitul NATO din septembrie 2014, din Ţara Galilor, aliaţii au stabiit că atacurile cibernetice pot reprezenta o ameninţare la adresa stabilităţii, securităţii şi prosperităţii la nivel naţional şi la nivel euroatlantic. Impactul atacurilor cibernetice poate fi la fel dăunător asupra societăţilor moderne precum atacurile convenţionale.
“Atacurile şi ameninţările cibernetice vor continua să devină din ce în ce mai frecvente, sofisticate şi potenţial dăunătoare (…) Suntem hotărâţi determinaţi să dezvoltăm în continuare capacităţile noastre naţionale în domeniul apărării cibernetice şi vom întări securitatea cibernetică a reţelelor naţionale de care NATO depinde pentru îndeplinirea sarcinilor principale, astfel încât să ajutăm la edificarea unei Alianţe puternice şi pe deplin protejată. Cooperarea strânsă bilaterală şi multilaterală joacă un rol cheie în ceea ce priveşte întărirea capacităţilor de apărare cibernetică ale Alianţei. Vom continua să integrăm apărarea cibernetică în cadrul operaţiunilor NATO şi a planurilor operaţionale şi de contingenţă, precum şi întărirea schimburilor de informaţii, inclusiv în ceea ce priveşte conştientizarea anumitor situaţii, între Aliaţi”, se arată în declaraţia finală a summitului din Ţara Galilor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *