Chișinăul și Kievul își întăresc frontierele spre nemulțumirea Moscovei și a separatiștilor transnistreni

, , , , , ,
 

Premierul R Moldova, Pavel Filip, alături de președintele ucrainean, Petro Poroșenko, la inaugurarea punctul vamal comun, Cuciurgani-Pervomaisc

Republica Moldova și Ucraina au stabilit să-și încheie procesul de demarcare a frontierei „cât mai curând posibil” și să extindă controlul comun la mai multe puncte de graniță. Declarațiile au fost făcute de premierul moldovean Pavel Filip și președintele ucrainean Petro Poroșenko, luni, la inaugurarea controlului comun de mărfuri și persoane la un prim punct, „Cuciurgan-Pervomaisc”, pe segmentul transnistrean al frontierei. Prin acest punct trec peste 70% din schimburile comerciale ale regiunii secesioniste. Tiraspolul se plânge că i se instituie o blocadă, dar Chișinăul spune că agenții economici și locuitorii din stânga Nistrului nu vor fi afectați.

De asemenea, Rusia a condamnat în ultima vreme ceea ce numește o „blocadă economică” pe care Ucraina și R. Moldova ar institui-o asupra regiunii separatiste transnistrene, unii parlamentari ruși vorbind chiar și de o escaladare armată a tensiunilor pe „modelul din Donbas”.

De altfel, așa-numitul președinte transnistrean, Vadim Krasnoselski, a declarat, marți, că decizia privind deschiderea punctului comun moldo-ucrainean de trecere a frontierei de stat „Cuciurgan-Pervomaisc”, a fost luată pe la spatele Tiraspolului, fără un acord cu privire la această chestiune.

Conform portalul oficial novostipmr.com, Krasnoselski s-a plâns că nimeni nu a negociat această problemă cu el, dar nici cu colegii săi, iar punctul comun de trecere al frontierei nu ar fi în beneficiul Transnistriei. Atât Mosscova, cât și Tiraspolul, sunt pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește recentele mișcări ale Ucrainei și R. Moldova pentru întărirea frontierilor și acuză o sufocare economică a regiunii separatiste.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *