Bulgaria, referendum pentru ieșirea din NATO

, , , ,
 
NATO, contestat la Sofia

NATO, contestat la Sofia

Conducerea partidului bulgar Volia a început pregătirile interne pentru demararea capmaniei naționale de strângere de semnături pentru organizarea unui referendum pentru retragerea Republicii Bulgaria din NATO, relatează surse politice de la Sofia pentru agenția KARADENIZ PRESS. Conform sursei citate, în data de 12 ianuarie a avut loc la Plovdiv o primă reuniune informală a liderilor regionali care se vor ocupa efectiv de strângerea semnăturilor. În următoarele săptămâni urmează să aibe loc reuniuni similare să aibe loc la Varna, Ruse, Burgas, la care va participa și liderul partidului bulgar Volia, Veselin Mareski, considerat un exponent al politicii ruse în Bulgaria. Liderii partidului doresc ca acest referendum să fie organizat concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019.

Inițiativă electorală

Anterior, liderul partidului bulgar Volia, Veselin Mareski, a declarat anterior la postul de radio national de la Sofia, ca formatiunea sa politica va merge inainte cu ideea privind organizarea unui referendum de retragere a Bulgariei din NATO. “Va fi una dintre marile noastre initiative din campania pentru alegerile europene din 2019. In opinia noastra, NATO nu ne ofera practic nimic, ci doar ne jefuieste. In prezent, se vorbeste despre cateva miliarde de euro care trebuie luate de la poporul bulgar si cheltuite pe o gramada de vechituri inutile, de pe urma carora poporul bulgar nu va avea nici un fel de beneficii. Daca NATO doreste sa fie partenerul nostru, atunci poate sa ne dea gratis mai multe aeronave in loc sa-i ia ultimii bani celei mai sarace tari din Europa si practic sa arunce poporul intr-o saracie si mai mare”, a afirmat Mareski.
In opinia sa, “o Europa cu adevarat puternica si unita poate fi un partener al SUA si nu un apendice al lor”. “In prezent, alte tari provoaca tulburari in lume si Europa trebuie sa achite nota de plata. De ce nu achita SUA nota de plata a Turciei, in loc sa plateasca Europa acele miliarde?”, s-a intrebat politicianul bulgar.

Parlamentul European, tribună pentru falanga anti-NATO de la Sofia

Parlamentul European, tribună pentru falanga anti-NATO de la Sofia

Uniunea Europeană, dictatură URSS

Potrivit liderului partidului bulgar Volia, Veselin Mareski, Europa a jefuit poporul bulgar. “Ei ne-au interzis construirea unei noi centrale nucleare, ne-au facut sa ne inchidem mai devreme reactoarele, ne-au impiedicat sa participam la (gazoductul) South Stream. In acelasi timp, ei construiesc North Stream, Turkish Stream si tot felul de alte conducte. Companii germane, franceze si austriece investesc si coopereaza liber cu Rusia, dar China n-are dreptul s-o faca. (…) In loc sa ne foloseasca drept punte de legatura cu Rusia si Estul, ei fac din noi o bariera. Practic, suntem aproape fortati sa luam parte la escaladarea tensiunilor. Aceste lucruri pot fi schimbate daca entitati patriotice europene adevarate participa la guvernare sau la conducerea UE”, a declarat liderul partidului Volia.
“In prezent, Uniunea Europeana seamana mai degraba cu Uniunea Sovietica, cu un conducator feudal la varf, un dictator, si cu republici obediente dedesubt. Ideea miscarii noastre este chiar opusul: natiuni europene puternice care sa formeze o Europa unita puternica”, a spus Marseki.
Presa bulgară precizeaza ca Mareski participă periodic la reuniuni a liderilor politici populiști și de extrema dreapta din diferite state UE, inclusiv de către Marine Le Pen, sefa Frontului National din Franta (FN). FN detine aproape jumatate din cele 36 de locuri pe care le are grupul Europa Natiunilor si a Libertatii (ENF) in Parlamentul European (751 de membri). Experții, citați de mass-media de la Sofia, consideră că partidul Volia va obține un scor foarte bun la alegerile pentru Parlamentul European din acest an, mizând pe euroscepticismul în creștere din fosta țară comunistă.
Partidul Volia, ai carui 12 parlamentari reprezinta cel mai mic grup parlamentar din Adunarea Nationala a Bulgariei (240 de membri), a fost admis in ENF pe 1 martie 2018. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *