Bulgaria da unda verde pentru "Nabucco"

, , , , ,
 

Premierul bulgar Boyko Borisov, campionul balcanic al Nabucco

Premierul bulgar Boyko Borisov, campionul balcanic al Nabucco

Parlamentul bulgar a ratificat in unanimitate acordul pentru construirea gazoductului „Nabucco”, relateaza cotidianul sofiot Sega, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Toate fortele politice au sprijinit ratificarea Acordului intre Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia pentru construirea conductei care trebuie sa diminueze dependenta Europei fata de gazele rusesti. Astfel Bulgaria a devenit a doua tara, dupa Ungaria, care a ratificat documentul. In celelalte tari procedura este intr-o faza inaintata, a declarat ministrul bulgar al economiei si energiei, Traiko Traikov, citat de mass-media. Ministrul a subliniat ca „Nabucco” reprezinta o prioritate pentru Uniunea Europeana. Se asteapta ca gazoductul sa fie terminat spre anul 2015 si sa ajunga capacitatea sa maxima in 2020, a spus Traikov.
La randul sau, fostul premier si liderul opozitiei socialiste de la Sofia, Serghei Stanisev, a sprijinit proiectul, dar a declarat ca acesta nu poate sa rezolve toate problemele Bulgariei. El a indemnat guvernul sa continue sa lucreze pentru realizarea proiectului”Nabucco”, dar si pentru „South Stream”, gazoductul care urmeaza sa livreze gaze rusesti pentru Europa traversind Marea Neagra si iesind pe tarmul bulgar.
Decizia guvenului bulgar vine la cateva zile de la vizita premierului bulgar Boiko Borisov in Turcia, unde acesta a declarat, alaturi de omologul sau turc Recep Tayip Erdogan, ca Bulgaria si Turcia vor fi motoarele proiectului Nabucco.

Sprijin european

Saptamana trecuta a fost votata in Comisia pentru afaceri economice si monetare (ECON) a Parlamentului European Opinia privind garantarea securitatii aprovizionarii cu gaze naturale, unde europarlamentarul Sabin Cutas a reprezentat pozitia Socialistilor si Democratilor Europeni, relateaza agentia de presa KARADENIZ PRESS, citand surse oficiale europene. Amendamentele propuse de catre Cutas, care cereau prioritizarea proiectului Nabucco de catre Uniunea Europeana, atat in ceea ce priveste profilul politic cat si finantarea acestuia, au fost adoptate in Comisia ECON. “Proiectul Nabucco reprezinta o alternativa la sursele actuale de gaze naturale ale Uniunii Europene, fiind singurul care ar permite eliminarea monopolului rusesc. De aceea, imi exprim speranta ca recomandarile facute astazi de catre Comisia economica si monetara vor fi preluate de catre Comisia pentru industrie, cercetare si energie”, a declarat Sabin Cutas.
Raportul privind garantarea securitatii aprovizionarii cu gaze naturale va fi votat in Comisia de fond, Comisia pentru industrie, cercetare si energie, la sfarsitul lunii februarie 2010, urmand ca votul din cadrul plenarei sa aiba loc cel mai probabil la sfarsitul lunii martie 2010.

Parlament vs. Comisie

Reamintim ca recent comisarul desemnat al Energiei, germanul Gunther Oettinger, a declarat, in timpul udierilor din Parlamentul European, ca Nabucco este un proiect foarte costisitor, care are sens numai daca se poate asigura transportul rezurselor energetice pe termen lung. “Nabucco este un proiect foarte costisitor si va avea sens numai daca vom putea asigura pe termen lung securitatea transportului pentru intregul volum energetic avut in vedere”, a Gunther Oettinger. In acest sens, el a atras atentia ca exista probleme privind posibilele tari furnizoare de gaz care inca nu au parcurs toate etapele democratizarii si in care nu sunt indeplinite toate criteriile de securitate. “O sa ma concentrez, alaturi de colegii mei, ca tratatele semnate pentru Nabucco cu aceste state furnizoare sa fie ferme si foarte sigure”, a declarat spus comisarul propus de Germania. El a atras atentia ca Azerbaidjanul este o tara de incredere, care doreste sa isi dezvolte relatii stranse cu ea si cu care se pot dezvolta proiecte sigure. La randul sau, europarlamentarul roman Adelina Valean nu a parut multumita de raspunsul lui Oettinger. “Pentru a fi viabil Nabucco trebuie sa fie reconfigurat pe alte rute, dar aceasta este doar opinia mea si poate o veti lua in considerare in timpul mandatului dumneavoastra”, a comentat Valean.

Triunghi energetic amoros

Pentru ca avea dreptul si la o intrebare suplimentara, Valean l-a chestionat pe comisarul german despre “triunghiul amoros dintre Rusia, Ucraina si UE, construit pe tema gazelor”. Oettinger, care a fost amuzat de intrebare sau de modul in care a fost ea formulata, a raspuns ca, intr-adevar, acest “triunghi amoros” este unul periculos, dar ca UE a reusit sa fructifice pozitiv participarea sa la aceasta formula si ca, prin contacte apropiate cu Kievul si Moscova, a reusit sa depaseasca perioadele dificile si de criza. “Criza gazelor de anul trecut a fost un fel de test pentru intregul sistem energetic european si cred ca toti cei implicati au invatat multe din acest episod. Ca umare a acestei crize s-au luat masuri foarte curajoase”, a spus germanul, completand ca in UE ar trebui sa existe tratate de solidaritate care se intre in vigoare pe timp de criza.

Independenta spre ratare

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care sa transporte anual pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaz provenind din Asia Centrala in special spre Uniunea Europeana, ca alternativa la importul din Rusia. Nabucco, proiect lansat in 2002, ar urma sa intre in functiune in 2014, iar costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro, insa specialistii sunt de parere ca banii vor fi greu de gasit, din cauza crizei financiare globale. Nabucco este contracarat si de eforturile Federatiei Ruse de a construi, la randul ei, South Stream, gazoduct proiectat sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina. Potrivit planurilor initiale ale consortiului Nabucco, gazoductul ar urma sa aiba ca tari furnizoare, intr-o prima faza, Azerbaidjanul, Turkmenistanul si Kazahstanul, iar mai tarziu sa fie luate in considerare si Iranul sau Irakul, pentru a atinge capacitatea de 31 de miliarde de metri cubi. Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Azerbaidjanul, Georgia, Turcia si Egiptul au semnat in luna mai un acord privind grabirea constructiei de conducte din zona, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusa sa aloce acestui proiect cateva milioane de euro. La 13 iulie 2009, cele cinci state de tranzit din consortiu – Romania, Turcia, Bulgaria, Ungaria si Austria – au semnat la Ankara un acord interguvernamental pentru construirea gazoductului.

Dezinformari rusesti

Presa rusa a vehiculat in ultima vreme o serie de stiri, potrivit carora Romania doreste alipirea la South Stream in detrimentul Nabucco. Aleksandr Medvedev, vicepresedintele companiei Gazprom, a declarat ca va intreprinde in luna ianuarie 2010 o vizita in Romania, precizand ca exista perspective ca Romania sa fie inclusa in proiectul South Stream.
Mai mult, Medvedev a sustinut chiar ca Romania ar dori sa inlocuiasca Bulgaria in South Stream. “Romania si-a exprimat dorinta de a inlocui Bulgaria si a lua parte la acest proiect”, a declarat Aleksandr Medvedev. “In cazul in care negocierile cu Bulgaria se impotmolesc, Gazprom va recurge la alte posibilitati. Romania este interesata sa ia parte la proiectul South Stream”, a subliniat vicepresedintele Gazprom. In ciuda acestor declaratii, cotidianul de afaceri moscovit apropiat puterii de la Kremlin, Kommersant, scria miercuri ca Rusia ar putea renunta la constructia gazoductului ruso-italian South Stream, proiect ce ocoleste Ucraina, daca in urma alegerilor prezidentiale de duminica la Kiev va veni un om mai loial Moscovei, Principalul subiect al negocierilor de miercuri de la Moscova dintre premierul rus Vladimir Putin si omologul sau turc Recep Erdogan va fi energia, inclusiv realizarea proiectului South Stream. “Pentru Rusia, in continuare, de importanta sunt proiectele de transport al gazelor in Europa, ocolind Ucraina. In august, Ankara a autorizat Rusia sa inceapa lucrarile de explorare pentru construirea gazoductului South Stream prin zona sa economica din Marea Neagra. Mai mult, partile au semnat un protocol pentru proiectul gazoductului Blue Stream-2 pe sub Marea Neagra din Novorossiisk spre Turcia si apoi spre Orientul Mijlociu si probabil pana in Cipru. Moscova intentioneaza sa inceapa deja constructia gazoductului South Stream in noiembrie, insa Turcia deocamdata nu si-a dat acordul pentru amplasarea conductei, considerat vital pentru soarta proiectului”, scrie publicatia rusa, citand experti din Rusia si Turcia. Potrivit unor surse oficiale ruse, la urmatoarea runde de negocieri nu se intentioneaza semnarea unor documente ce vizeaza proiectul.

Divizia South Stream

Gigantul energetic rus Gazprom a infiintat recent un departament pentru coordonarea activitatilor de realizare a proiectului ruso-italian South Stream, potrivit unui comunicat al companiei, citat de RIA Novosti. “In responsabilitatea departamentului intra coordonarea activitatilor de proiectare si construire a gazoductului South Stream (…), realizarea sectorului maritim al proiectului, modernizarea infrastructurii de transportare a gazului, precum si infiintarea de infrastructuri in statele participante la proiectul South Stream”, precizeaza comunicatul. Un prim succes al acesteui departament este recenta declaratie a ministrul bulgar al Economiei, Energiei si Turismului, Traicio Traikov, care a declarat ca Nabucco si South Stream sunt  proiecte energetice prioritare pentru Bulgaria. Declaratiile au fost facute dupa incheierea reuniunii ministrilor Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN), iar in documentul final al reuniunii, participantii la forum si-au exprimat intentia de a continua activitatea axata pe crearea unei piete energetice integrate cu reguli unice pentru toti participantii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *