Bruxelles-ul propune deschiderea pietelor europene mai devreme de momentul Vilnius pentru vinurile moldovenesti

, , , , , ,
 

vinuri-moldovenesti-in-rusia

Executivul de la Bruxelles a propus deschiderea completa a pietei Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova inainte de intrarea in vigoare a Acordului de Asociere intre UE si Republica Moldova si a Acordului privind Zona de liber schimb aprofundata si cuprinzatoare (DCFTA). Masura ar urma sa fie una compensatorii la dificultatile cu care R. Moldova se confrunta in exportul vinurilor pe unele dintre pietele sale traditionale, informeaza un comunicat al CE, preluat de Karadeniz Press. Desi Comisia nu face referire la cazuri concrete in comunicatul sau, ‘dificultatile pe unele din pietele sale traditionale’ se refera la decizia Rusiei din 10 septembrie de a interzice importurile de bauturi alcoolice din R. Moldova, in contextul apropierii acestui stat de UE. ‘Piata Uniunii Europene este o alternativa durabila si un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completa a pietei UE pentru vinurile din Republica Moldova, intr-un moment in care agricultorii moldoveni sunt in dificultate, demonstreaza ca Uniunea Europeana nu este numai un proiect de integrare economica, ci si un spatiu al solidaritatii’, a declarat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos. Rusia a interzis din 10 septembrie importul de productie vinicola din Republica Moldova, acuzand calitatea proasta a acesteia. Medicul sef sanitar rus Ghennadi Oniscenko a declarat atunci pentru Interfax ca interdictia va fi in vigoare pana cand Federatia Rusa ‘nu va vedea pasi concreti din partea Republicii Moldova in vederea rezolvarii acestei probleme’. ‘Noi nu ne dorim rolul de bona pentru economia moldoveneasca’, a declarat Oniscenko. Potrivit acestuia, Rusia a abordat in repetate randuri problema calitatii vinurilor moldovenesti, dar partea moldoveneasca nu ar fi intreprins nimic in acest sens. Oniscneko a indicat ca, in mai multe loturi de productie alcoolica originara din Republica Moldova, au fost depistate substante daunatoare. Ghennadi Oniscenko a amintit ca Rusia a aprobat o masura similara si in 2006, dupa care vinurile moldovenesti au revenit treptat pe piata rusa. ‘in Moldova nu este un sistem efectiv de verificare a calitatii productiei alcoolice’, a sustinut el.

Avertismente prealabile embargo-ului

Decizia Rusiei de a interzice vinurile moldovenesti a venit dupa ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin a afirmat la inceputul lunii septembrie ca, odata cu semnarea de catre Republica Moldova a Acordului de liber schimb cu UE, mai multe acorduri dintre tara sa si Republica Moldova isi vor pierde valabilitatea. Rogozin a atentionat, de asemenea, voalat, Republica Moldova ca ar putea avea probleme si cu livrarea de gaze in sezonul rece. Analistii de la Chisinau considera aceasta masura drept o reactie a Moscovei la apropierea Chisinaului de UE, pentru ca nu vrea sa piarda controlul asupra Republicii Moldova. Potrivit acestora, Rusia ar face presiuni similare si asupra altor state din Parteneriatul Estic, in special asupra Ucrainei. Rusia a mai interzis importul de vinuri moldovenesti in primavara anului 2006, iar livrarile au fost reluate partial in 2007 si in totalitate in 2009. Revista rusa Ogonek a inclus recent embargoul din 2006 in topul ‘razboaielor economice’ purtate de Rusia in ultimul deceniu. Conform aceleiasi surse, producatorii moldoveni au pierdut in urma acelei blocade peste 200 de milioane de dolari. in iunie 2013, UE si Republica Moldova au incheiat negocierea unui istoric Acord de Asociere, care prevede si crearea unei Zone de liber schimb aprofundata si cuprinzatoare (DCFTA), incurajand astfel integrarea economica a R. Moldova in UE. Acordul de Asociere urmeaza a fi parafat la summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius, in noiembrie 2013, cateva dintre elementele lui principale, inclusiv DCFTA, urmand a intra in vigoare imediat dupa semnarea Acordului. CE va propune Consiliului si Parlamentului European modificarea Preferintelor Comerciale Autonome, astfel incat importurile UE de vinuri moldovenesti sa fie complet liberalizate, inainte de intrarea in vigoare a Acordului de Asociere, inclusiv a DCFTA. Executivul comunitar cere Consiliului si Parlamentului European sa faca tot posibilul pentru o adoptare rapida a acestei modificari, se mai mentioneaza in comunicatul citat.

Lituania cere Chisinaului sa reziste

De asemenea, presedintia Lituaniei a declarat prin vocea Daliei Grybauskaitè ca Republica Moldova si Ucraina trebuie sa reziste presiunilor Moscovei si sa-si continue drumul spre UE. „Presiunile Rusiei asupra Lituaniei au inceput acum cateva saptamani, simultan cu presiunile asupra Ucrainei si Republicii Moldova. Suntem de parere ca acestea sunt legate mai mult de politicile Parteneriatului Estic… primul partener care a avut de suferit, fiind amenintata la adresa securitatii alimentarii cu gaz, a fost Armenia. Sper ca Ucraina si Republica Moldova vor rezista acestei presiuni”, a declarat Dalia Grybauskaitè.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *