Biserica Ortodoxa Rusa deschide razboiul cu mediul academic laic de la Moscova

, , , , , , , , ,
 
Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril

Politica duala a Bisericii Ortodoxe Ruse si agresivitatea cu care actioneaza pe mai multe planuri pentru a-si recastiga influenta in societatea rusa a ajuns obiect de studiu pentru sociologii de la Moscova. In plan extern, aceasta influenta in crestere se manifesta in tot spatiul religios al fostei Cortine de Fier iar cea mai apriga lupta pentru castigarea de enoriasi se duce in prezent in Ucraina, Polonia, dar si in zona Balcanilor cu radacini slave. Cel mai nou scandal de la Moscova privind tendintele expansive ale Bisericii Ortodoxe Ruse se afla in plina desfasurare. Fizica si teologia sunt doua stiinte greu de combinat iar incercarea de deschidere a unui departament de teologie la prestigiosul institut rus pentru fizica atomica a starnit ample proteste si dispute verbale intre oamenii de stiinta si clerici, subliniind tensiunile in crestere dintre partea religioasa si cea ce tine de secularism a societatii ruse, a relatat RIA Novosti. Departamentul de teologie ar trebuie sa fie deschis in aceasta toamna la Universitatea Nationala de Cercetari Atomice din Moscova, cea de-a treia institutie de invatamant din Rusia, potrivit unui sondaj de anul trecut realizat de saptamanalul „Expert”. Planul are numerosi critici care acuza ca ar si o incalcare a educatiei seculare de catre Biserica Ortodoxa Rusa, institutie care joaca un rol tot mai crescut in viata publica inca de la caderea comunismului si a Uniunii Sovietice in 1991. Pe de cealalta parte, reprezentantii bisericii argumenteaza ca departamentul nu s-ar concentra de fapt pe teologie in forma clasica, ci mai degraba pe teme mai generale ale umanitatii si ca ideea ar fi venit chiar din sanul conducerii acestei universitati.

Lobby puternic

Mai multe universitati din Occident, inclusiv Harvard si Oxford, au departamente in relatie cu teologia, chiar si seminarii si scoli de aprofundare a notiunilor despre divinitate. Cu toate aceastea, sectiile respective au fost fondate intre secolele 15 – 19, atunci cand dominatia crestinatatii in acele tari era de neclintit. De la venirea in fruntea Bisericii Ortodoxe Ruse a patriarhului Kiril in 2009, biserica si-a intensificat campania de a implica biserica in viata publica. Acesta a facut un lobby puternice pentru introducerea preotilor in Armata Rusa si a orelor de religie in scoala, a declarat pentru RIA Novosti Roman Lunkin, sociolog specializat in probleme religioase. Patriarhul Kirill a fost unul dintre cei mai ferventi sustinatori ai presedintelui Vladimir Putin in timpul alegerilor controversate din 2012. Legaturile dintre Kremlin si Biserica Rusa sunt contestate de multi intelectuali si cei din patura de mijloc a societatii ruse, cei care de altfel au si sustinut protestele anti-guvernamentale. Cel mai bun exemplu al conflictului dintre sustinetorii liberali si cei conservatori a fost punerea inchisoare a trei dintre membrele trupei de punk-rock, Pussy Riot. Nu mai putin de 13% din rusi se declara atei, in timp ce proportia crestin-ortodoxilor se mentine la 41%, potrivit unui studiu facut la scara larga de catre institutul de sondaj independent Sreda, specializat in probleme religioase.

„Patriarhul anti-Net”

In timp ce Biserica Rusa cauta sa-si extinda influenta in viata publica a cetatenilor rusi, Patriarhul Kiril are planuri importante si in cazul unei reforme internet. Dusman declarat al Internetului, Kiril, a declarat ca monahii nu trebuie sa se foloseasca de internet, pentru a se feri de tentatii. El este de parere ca viata monahala nu trebuie sa se adapteze in niciun fel conditiilor moderne de viata, potrivit Lenta.ru. n prezent, o mare tentatie este internetul. Multi calugari procedeaza, in opinia mea, absolut lipsit de intelepciune: pe de o parte, ei se retrag din lume, pentru a-si crea conditii bune pentru salvare (a sufletului), insa pe de alta parte isi iau telefonul mobil si incep sa intre pe internet, unde, dupa cum stim, sunt multe tentatii si lucruri pacatoase’, a declarat Patriarhul Kirill, in timpul intrevederii avute cu monahii manastirii Zografu de pe muntele Athos. Cand un calugar ia in mana telefonul mobil, pentru a se conecta la internet, el ar trebui sa se gandeasca daca merita sa se afle la manastire’, a spus capul Bisericii Ortodoxe Ruse. De asemenea, in luna martie a acestui an, Biserica Ortodoxa Rusa i-a indemnat pe credinciosi sa se abtina in timpul Postului Mare nu doar de la produse lactate si carne, ci si de la utilizarea retelelor de socializare.

Cyber-cruciada

La inceputul anului, Kirill a declarat razboi internetului si demarat o ampla „cyber-cruciada”. Motivul a fost determinat de ingrijorarea sa fata de numarul mare de postari anti-biserica de pe internet si a declarat ca Biserica Ortodoxa Rusa pe care o conduce va deveni mult mai activa pe retele sociale pentru a grai adevarul in fata enoriasilor sai. „Blogurile si retele sociale ne dau noi oportunitati pentru misiunea noastra crestina in vremuri in care Biserica se afla sub asediu mai intens ca inainte”, a declarat Kiril. „Sa nu fim prezenti acolo inseamna a arata neputinta si lipsa de interes pentru salvarea fratilor nostri”, a continua acesta. „Acum ca mass-media sociala arata un mare interes, desi nu intotdeauna unul foarte vocal, in viata bisericii, datoria noastra este de converti acest interes intr-o cauza buna pentru a crea conditiile ca tinerii sa il cunoasca pe Cristos, de a cunoaste adevarul despre viata oamenilor din interiorul bisericii”, a declarat patriarhul rus, Kiril. El a adaugat ca atunci cand o persoana este interesata de o cautare pe internet despre viata clericala, el afla o gramada de minciuni, ipocrizie si ura. Declaratiile lui Kiril au fost rostite la o reuniune a Consiliului episcopal al Bisericii Ortodoxe Ruse ce a avut loc la Catedrala Iisus Hristos Mantuitorul din centrul Moscovei. „ Acestea sunt rezultatele vizibile ale activitatii inamicului uman”, a completat acesta. Patriarhul Kiril le-a comunicat preotilor ca misiunea lor pe internet trebuie sa fie complementara cu cea desfasurata obisnuit cu enoriasii si nu sa o inlocuiasca. In ultima vreme, criticile la adresa Bisericii s-au inmultit in Rusia, acolo unde aparut acuzatii referitoare la ipocrizia clerului si la faptul ca au devenit extrem de bogati. Oficialii Bisericii Ortodoxe Ruse, credinciosii si sustinatorii ei s-au plans de faptul ca mass-media rusa ar duce o campanie de denigrare a acestei biserici. La acel moment, Kiril i-a indemnat pe preoti sa foloseasca in mod activ internetul pentru misiunea lor crestina.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.