1 iulie, un nou armistițiu pentru Donbass. Acordul politic de la Minsk, nerealizat. Hackerii Kremlinului pregătesc un nou atac masiv împotriva Ucrainei

, , , , , , , , , ,
 
Războiul-din-Donbass-un-nou-armistițiu

Războiul-din-Donbass-un-nou-armistițiu

O încetare a focului între separatiştii proruşi şi armata ucraineană va intra în vigoare duminică, în urma unui acord încheiat de Grupul de contact pentru Ucraina, au anunţat oficiali de la Kievul, citați de mass-media regională, preluată de KARADENIZ PRESS. „Dat fiind faptul că începe sezonul de recoltare, Grupul de contact (…) confirmă sprijinul deplin al părţilor aflate în conflict pentru o încetare a focului viabilă pe o durată nedeterminată, care intră în vigoare la 1 iulie”, a indicat pe pagina sa de Facebook Darka Olifer, purtătorul de cuvânt al reprezentantului ucrainean în acest grup, citată de mass-media.

Armistițiu soldat cu morți și răniți

Acest nou armistiţiu al Grupului de contact, compus din reprezentanţii Kievului, Moscovei şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), permite prelungirea încetării focului instaurată în 30 martie, de Paşte.
Observatorii OSCE au anunţat că „au înregistrat mai multe încălcări ale armistiţiului în Doneţk şi Lugansk (regiuni separatiste)” marţi faţă de ziua precedentă. Un soldat ucrainean a fost ucis miercuri şi alţi doi au fost răniţi în cadrul confruntărilor cu rebelii proruşi în apropiere de linia frontului, a anunţat armata ucraineană. La 15 iunie, alţi doi soldaţi ucraineni au fost ucişi în estul ţării, potrivit armatei.

10 mii de morți

Conflictul între separatiştii proruşi şi armata ucraineană s-a soldat cu peste 10.000 de morţi de la declanşarea sa în 2014. Acordurile de pace semnate în 2015 la Minsk şi numeroasele armistiţii instaurate au permis diminuarea considerabilă a confruntărilor, dar violenţele se reiau sporadic.
Aspectul politic al acordurilor de la Minsk a rămas nerealizat, cele două tabere pasând una alteia responsabilitatea pentru eşec.
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat recent Kievul împotriva oricărei „provocări” ce i-ar viza pe separatiştii din estul Ucrainei în timpul Cupei Mondiale, care se desfăşoară în perioada 14 iunie-15 iulie în Rusia.

Ucraina, îngrijorată de amenințarea cibernetică rusă

Ucraina, îngrijorată de amenințarea cibernetică rusă

Atac cibernetic

Hackeri din Rusia infectează companii ucrainene cu un virus de tip malware pentru a crea terenul propice unui atac masiv, coordonat, a declarat recent pentru Reuters şeful poliţiei cibernetice din Ucraina, Serhei Demediuk, citat de KARADENIZ PRESS. Hackerii vizează companii, bănci şi companii de infrastructură energetică, într-un mod care sugerează că se pregătesc să activeze malware-ul pentru un atac masiv, a mai spus Demediuk, adăugând că poliţia ucraineană colaborează cu autorităţi străine pentru a-i identifica pe piraţii cibernetici.

Kremlinul neagă

Autoritățile de la Kremlin au respins acuzațiile. ‘Nu, nu este adevărat’, a declarat pentru Reuters biroul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de mass-media. Kievul acuză în mod repetat Moscova de orchestrarea unor atacuri cibernetice la scară largă ca parte a ‘războiului său hibrid’ împotriva Ucrainei, acuzaţii respinse de Moscova.
Forţe de aplicare a legii şi echipe care se ocupă de securitatea companiilor din întreaga lume acordă o atenţie sporită ameninţărilor cibernetice din Ucraina, de unde au provenit unele dintre cele mai distrugătoare atacuri cibernetice din istorie. Un virus numit ‘NotPetya’ a lovit Ucraina în iunie 2017, afectând agenţii guvernamentale şi companii înainte de a se răspândi la corporaţii din întreaga lume, provocând acestora pierderi de miliarde de dolari.
‘Faptul că guvernul Ucrainei a decis să facă public acest lucru arată că sunt speriaţi că (un potenţial atac cibernetic) va avea un impact masiv şi doreşte ca oamenii să fie conştienţi de asta’, a declarat Jaime Blasco, de la firma de securitate cibernetică AlienVault. ‘Este dificil de controlat impactul unui atac cibernetic la nivelul unei ţări, aşa încât este posibil ca această nouă ameninţare să se răspândească la nivel mondial’, a adăugat el. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *