Scuze ucrainene pentru demarcare frontaliera unilaterala cu Republica Moldova

, , , ,
 

aglomerarea-palanca

Directorul Departamentului de politica informationala din MAE al Ucrainei Oleg Volosin a declarat, joi, ca partea ucraineana a demontat cei doi stalpi de la frontiera moldo-ucraineana, din apropierea satului Palanca, pentru a corecta o greseala mai veche in procesul de delimitare a granitei. Cu toate acestea, decizia este una unilateral, si nu una negociata. Demnitarul de la Kiev a declarat pentru RIA Novosti ca inca din 2006, in timpul procesului de demarcare, stalpii din preajma satului Palanca au fost instalati cu o deviere de peste 100 de metri in interiorul Ucrainei, contrar datelor topografice din harti, informeaza Publika TV. El mai sustine ca aceasta masura a fost luata ca urmare a refuzului Chisinaului de a da un raspuns in aceasta problema, fapt ce a determinat Ucraina sa actioneze unilateral dupa ce a adresat mai multe cereri in acest sens Republicii Moldova. Potrivit agentiei Infotag, care citeaza presa de la Kiev, oficialul ucrainean a subliniat ca, “potrivit acordurilor bilaterale, segmentul de autostrada din satul Palanca trebuie transmis in proprietatea Ucrainei, inclusiv pamantul de sub drum”. “In anii 2005-2006 grupul moldo-ucrainean de demarcare a comis doua greseli in stabilirea locului pentru instalarea semnelor de frontiera nr. 0608, 0609”, a explicat reprezentantul MAE de la Kiev.

Greseala mai veche

Volosin a mai spus ca aceasta greseala a fost depistata inca in anul 2008, iar Ucraina a prezentat de cateva ori aceasta problema Chisinaului. “Spre regret, Moldova a ocupat o pozitie distructiva in privinta acestei probleme si nu vrea sa mute cei doi stalpi, fapt ce a blocat procesul de demarcare a frontierei”, a spus el. Volosin a dat asigurari ca prin aceasta masura Ucraina nu urmareste niciun substrat politic si niciun fel de incercari de a schimba linia frontierei de stat. “Speram ca impreuna cu Moldova vom reusi in timpul apropiat sa incheiem procesul de demarcare a frontierei pe segmentul de la Palanca”, a mentionat el. Ministerul de Externe de la Chisinau l-a convocat, marti, pe insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Ucrainei in R. Modova, Mahailo Harasan, dupa ce presa de la Chisinau a relatat ca bornele de frontiera instalate in apropierea localitatii Palanca au fost scoase de granicerii ucraineni. Diplomatului ucrainean i s-au solicitat explicatii in legatura cu actiunile unilaterale ale autoritatilor ucrainene privind demontarea, luni seara, a semnelor de frontiera de stat moldo-ucraineana, aflate in preajma satului Palanca.

Romania ca exemplu

Chisinaul si Kievul trebuie sa gaseasca o solutie europeana, nu una impusa, in discutiile privind demarcarea frontierei, a declarat, joi, la Europa Libera, adjunctul ministrului moldovean de externe, Andrei Popov, care dat exemplu dialogul european cu Romania si rezultatele bune obtinute. El a atras atentia ca subiectele de frontiera sunt foarte serioase, complexe si sensibile si a apreciat ca “este inacceptabil” ca una dintre parti sa recurga la masuri unilaterale.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *