Scuze ucrainene pentru demarcare frontaliera unilaterala cu Republica Moldova

, , , ,
 

aglomerarea-palanca

Directorul Departamentului de politica informationala din MAE al Ucrainei Oleg Volosin a declarat, joi, ca partea ucraineana a demontat cei doi stalpi de la frontiera moldo-ucraineana, din apropierea satului Palanca, pentru a corecta o greseala mai veche in procesul de delimitare a granitei. Cu toate acestea, decizia este una unilateral, si nu una negociata. Demnitarul de la Kiev a declarat pentru RIA Novosti ca inca din 2006, in timpul procesului de demarcare, stalpii din preajma satului Palanca au fost instalati cu o deviere de peste 100 de metri in interiorul Ucrainei, contrar datelor topografice din harti, informeaza Publika TV. El mai sustine ca aceasta masura a fost luata ca urmare a refuzului Chisinaului de a da un raspuns in aceasta problema, fapt ce a determinat Ucraina sa actioneze unilateral dupa ce a adresat mai multe cereri in acest sens Republicii Moldova. Potrivit agentiei Infotag, care citeaza presa de la Kiev, oficialul ucrainean a subliniat ca, “potrivit acordurilor bilaterale, segmentul de autostrada din satul Palanca trebuie transmis in proprietatea Ucrainei, inclusiv pamantul de sub drum”. “In anii 2005-2006 grupul moldo-ucrainean de demarcare a comis doua greseli in stabilirea locului pentru instalarea semnelor de frontiera nr. 0608, 0609”, a explicat reprezentantul MAE de la Kiev.

Greseala mai veche

Volosin a mai spus ca aceasta greseala a fost depistata inca in anul 2008, iar Ucraina a prezentat de cateva ori aceasta problema Chisinaului. “Spre regret, Moldova a ocupat o pozitie distructiva in privinta acestei probleme si nu vrea sa mute cei doi stalpi, fapt ce a blocat procesul de demarcare a frontierei”, a spus el. Volosin a dat asigurari ca prin aceasta masura Ucraina nu urmareste niciun substrat politic si niciun fel de incercari de a schimba linia frontierei de stat. “Speram ca impreuna cu Moldova vom reusi in timpul apropiat sa incheiem procesul de demarcare a frontierei pe segmentul de la Palanca”, a mentionat el. Ministerul de Externe de la Chisinau l-a convocat, marti, pe insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Ucrainei in R. Modova, Mahailo Harasan, dupa ce presa de la Chisinau a relatat ca bornele de frontiera instalate in apropierea localitatii Palanca au fost scoase de granicerii ucraineni. Diplomatului ucrainean i s-au solicitat explicatii in legatura cu actiunile unilaterale ale autoritatilor ucrainene privind demontarea, luni seara, a semnelor de frontiera de stat moldo-ucraineana, aflate in preajma satului Palanca.

Romania ca exemplu

Chisinaul si Kievul trebuie sa gaseasca o solutie europeana, nu una impusa, in discutiile privind demarcarea frontierei, a declarat, joi, la Europa Libera, adjunctul ministrului moldovean de externe, Andrei Popov, care dat exemplu dialogul european cu Romania si rezultatele bune obtinute. El a atras atentia ca subiectele de frontiera sunt foarte serioase, complexe si sensibile si a apreciat ca “este inacceptabil” ca una dintre parti sa recurga la masuri unilaterale.

1 răspunde
  1. carstea
    carstea says:

    Dupa atatia ani se vede lacomia Ucrainei pentru teritoriul altor state. mai ales al Romaniei si al Republicii Moldova.
    Acum, in 2017, se vede mana si mania lui Dumnezeu la acesti hoti. Le ia ce au luat cu forta sau prin viclenie si ii bate bine de tot!!!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *