Analistii separatisti critica Rusia pentru implicarea Romaniei in dosarul transnitrean

de | oct. 20, 2010 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Noul format negociat zilele acestea la Deauville in Franta potrivit careia una dintre solutii este un format in 5 parteneri de discutie – Republica Moldova, Transnitria, Rusia, Romania, UE – pare sa socheze la Tiraspol, acolo unde unii analisti se arata extrem de nemultumiti de aceasta intorsatura a lucrurilor anuntata marti de liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev

transnistria-harta-gdb-rferl-org

Noul format negociat zilele acestea la Deauville in Franta potrivit careia una dintre solutii este un format in 5 parteneri de discutie – Republica Moldova, Transnitria, Rusia, Romania, UE – pare sa socheze la Tiraspol, acolo unde unii analisti se arata extrem de nemultumiti de aceasta intorsatura a lucrurilor anuntata marti de liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev. Analistul nistrean Ilia Galinski, director al Institutului de Analiza Strategica si Prognoza din cadrul Universitatii din Transnistria afirma ca declaratia lui Medvedev este “stranie”, relateaza agentia Infotag. Acesta opineaza ca Medvedev “nu stie, pur si simplu, care este situatia”. “Cum poate fi refuzat statutul de stat garant Ucrainei, mai ales in contextul intensificarii activitatii acesteia in cadrul procesului”, a continuat el. De asemenea, el a atras atentia asupra faptului ca nici Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) nu a fost mentionata “ca organizatie mediatoare”. “Din afirmatiile lui Medvedev reiese ca rezultatul activitatii organizatiei in cadrul negocierilor moldoveano-transnistrene pare atât de nesemnificativ, incât aceasta poate fi ignorata”, a spus Galinski.

Nemultumiri separatiste

Ilia Galinski considera foarte stranii declaratiile liderului de la Kremlin, apreciind ca acestea supraevalueaza “aparitia României intre actorii internationali de care depinde succesul” solutionarii conflictului transnistrean. El argumenteaza, in continuare, ca “toti specialistii cunosc faptele participarii României in conflict, de partea Republicii Moldova”, subliniind ca nu constituie un secret “cui va tine România partea in solutionarea problemei si ce va insemna acest lucru in contextul pastrarii statalitatii transnistrene”. “Aceasta, desigur, daca presedintele Medvedev nu a avut in vedere crearea unui nou stat prin unirea României cu Republica Moldova, fara Transnistria, si legitimarea Transnistriei ca stat independent, ca solutie a conflictului transnistrean”, a apreciat Galinski.
“Daca aceasta ciudatenie reprezinta pozitia oficiala a statului rus in solutionarea conflictului transnistrean, atunci aceasta este o dovada a faptului ca in Rusia incepe o noua «perestroika» in domeniul politicii externe si ca dorinta de a placea Occidentului si asa-numitele valori liberale, general-umane, sunt mai importante decât toate argumentele intereselor nationale rusesti”, a conchis Galinski. Reamintim ca presedintele rus a declarat pentru prima data marti ca Romania trebuie inclusa in ecuatia rezolvarii acestui diferend, cel mai probabil dupa vizita cancelarului Angela Merkel la Bucuresti de saptamana trecuta unde unul dintre subiectele discutate a fost dosarul transnistrean.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *