Ziua Nationala a Romaniei incinge scena politica de la Chisinau

, , , ,
 

Partidul Comunistilor ataca la unison Romania

Partidul Comunistilor din Republica Moldova ataca la unison Romania

Deputatii comunisti din Parlamentul de la Chisinau au batut cu picioarele timp de cateva minute, in semn de indignare, dupa ce o colega din grupul parlamentar al Patidului Liberal a tinut sa felicite romanii de Ziua Nationala, relateaza mass-media de la Chisinau. Sedinta de joi a Parlamentului de la Chisinau a inceput cu replici usturatoare intre deputatii liberali si cei comunisti. Deputatul Partidului Liberal, Maria Ciobanu, a tinut sa felicite romanii cu ziua Nationala a Romaniei. “Doresc basarabenilor sa se patrunda de axioma lui Eminescu – suntem romani si punctum! La multi ani, Romania!”, a declarat ea. Mesajul liberalilor a trezit insa indignarea grupului parlamentar al PCRM, care a batut cu picioarele pret de cateva minute.

Replica PCRM

La randul sau, deputata comunista Inna Supac a declarat ca fractiunea comunista a inregistrat in Parlament un proiect de lege care vine sa stopeze reabilitarea nazismului si transformarea in eroi a criminalilor nazisti si a complicilor lor. “Speram ca deputatii, inclusiv cei care sarbatoresc 1 decembrie, vor sustine proiectul”, a mentionat ea. Deputatul neafiliat Mihai Godea, fost prim-vicepresedinte al PLDM, a tinut sa sublinieze ca Inna Supac da dovada de lipsa de cunostinte in materie de istorie, pentru ca nazismul si fascismul au aparut mult mai tarziu de 1918. “Noi suntem moldoveni, si nu romani. Suntem in Parlament si nu in Senatul Romaniei si declaratiile liberalilor sunt antitstatale si demonstreaza lipsa de respect fata de aceasta tara”, a declarat, la randul sau, comunistul Eduard Musuc. In replica, liberalul Valeriu Muntean i-a amintit lui Musuc ca a fost arestat candva la comanda guvernarii comunistilor si ca ar fi suferit de sindromul Stockholm, cand victima se indragosteste de tortionar.

Ofensiva lui Ghimpu

Nici liberalul Mihai Ghimpu nu s-a putut abtine sa dea o replica deputatilor comunisti. „De multe ori m-am convins ca prostia nu are margini. Azi m-am convins ca ea patrunde si in Parlament”, a spus deputatul PL, Ion Hadarca. Acesta a fost completat de colegul sau, Valeriu Saharneanu, care i-a indemnat pe comunisti sa se abtina de la declaratii xenofobe. Ultimul cuvant din partea liberalilor l-a avut liderul Mihai Ghimpu. “Dle Voronin, spuneti-le tinerilor vostri sa se linisteasca. Daca noi felicitam Germania cu ziua nationala, noi, ce, felicitam nazismul? Incetati cu mentalitatea asta. Dar Musuc este stuter, o sa va tradeze”, a spus liberalul adresandu-se liderului comunistilor. Vazand ca replicile nu contenesc, presedintele Parlamentului Marian Lupu, iritat, a fost nevoit sa ridice tonul. “Gata, asta a fost tot, stimati colegi, s-a terminat! Fiecare dintre cetatenii RM are dreptul la autoidentificare si haideti sa ne respectam asa cum suntem”, a spus Lupu. Romania marcheaza joi Ziua Nationala, iar la Chisinau au loc mai multe manifestari dedicate momentului in care Marea Adunare de la Alba-Iulia a votat unirea Transilvaniei cu Romania. De altfel, primarul Chisinaului, liberalul Dorin Chirtoaca, a participat joi la festivitatile de la Alba-Iulia si a semnat cu autoritatile locale un protocol de colaborare. In acelasi timp, aripa tanara a Partidului Liberal a depus flori la monumentul lui Stefan cel Mare din centrul Chisinaului si a impartit panglici tricolore trecatorilor. „Am decis sa prindem la pieptul tinerilor aceasta panglica tricolora in semn de atasament fata de valorile romanesti, poporul roman si dorim sa sporim vizibilitatea sarbatorii”, a declarat vicepresedintele organizatiei de tineret a PL, Ion Bargan, citat de Agerpres. in aceasta zi, in capitala Republicii Moldova va avea loc inaugurarea pomului de Craciun si un concert cu participarea unor interpreti din Romania si Republica Moldova, cu ocazia lansarii Radio Chisinau.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *