Zilele culturii romane in Timoc

, , ,
 

La sediul Mişcării Democrate a Românilor din Serbia, din Zajcear, a debutat, joi, prima ediţie a “Zilelor culturii române”.
Preşedintele MDRS, Dimitrie Crăciunovici, a declarat că manifestările care se vor organiza în cadrul acesteia vor avea loc în unele localităţi cu populaţie majoritar românească din Timoc. “Programul cuprinde expoziţii de documente istorice, cărţi în limba română, simpozioane şi colocvii la care vor participa oameni de cultură din România şi Serbia şi reprezentanţi de seamă ai comunităţilor româneşti”, a precizat Dimitrie Crăciunovici.
Potrivit preşedintelui MDRS, “Zilele culturii române” au fost iniţiate cu scopul contracarării, în zonele istorice Timoc, Morava şi sudul Dunării, a acţiunilor agresive din partea unor cercuri naţionaliste care susţin înfiinţarea minorităţii şi a limbii vlahe, transmite Agerpres. “Iniţiativa noastră a fost luată din dorinţa de a dovedi cu armele cercetării ştiinţifice şi a democraţiei că cei peste 300.000 de români sunt etnici români şi nu fac parte din altă comunitate”, a subliniat Dimitrie Crăciunovici.
În context, el a mai arătat că autorităţile guvernamentale sârbe trebuie să renunţe la poziţia lor de a încuraja mişcările antiromâneşti din Serbia de nord-est şi la procesul de asimilare a românilor. “Obiectivul nostru prioritar este acela de a infirma tezele aberante, care frizează adevărul, potrivit cărora în Timoc, Morava şi sudul Dunării nu sunt români şi că vlahii sunt sârbi românizaţi”.
De asemenea, o expoziţie de documente arhivistice româneşti a fost vernisată, joi, sub genericul “Arc peste timp – Românii din afara României”, la sediul Mişcării Democrate a Românilor din Serbia, situat în staţiunea balneară Gamzigrad. Directorul Direcţiei Judeţene Mehedinţi a Arhivelor Naţionale ale României, prof. Tudor Răţoi, a declarat că toate cele 106 copii de documente prezente în expoziţie fac parte din tezaurul arhivistic mehedinţean, unele dintre ele încă nevalorificate în lucrări de specialitate.
La rândul său, preşedintele MDRS, Dimitrie Crăciunovici, a fost de părere că acum mai mult decât oricând trebuie dovedit lumii întregi că românii din regiunile istorice Timoc, Morava, sudul Dunării şi Voivodina au origine latină şi că strămoşii lor au fost români şi nu altceva. “În ultimile două decenii se fac eforturi de dezbinare a comunităţii românilor din Serbia. Chiar şi din interiorul acesteia s-au pornit acţiuni care ne-au învrăjbit. Românii din Voivodina se cred superiori nouă, ei vorbesc limba română literară, pe când noi continuăm să utilizăm graiul arhaic, cel de acum aproape 180 de ani”, a afirmat Dimitrie Crăciunovici.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *