Zi negra pentru Armata Romana – Doi militari au murit si unul a fost ranit in Afganistan

, , , ,
 

Eroii romani, cazuti la datorie pe frontul anti-taliban

Eroii romani, cazuti la datorie pe frontul anti-taliban

Luna octombrie, care pentru militarii romani ar trebui sa fie una de sarbatoare, a inceput cu veste proasta pentru Armata Romana. Vineri, 1 octombrie, in jurul orei 10.30 (ora Romaniei), sergentul major Marius Florin Sfeches si soldatul Cristian-Petru Filip au cazut la datorie, in timpul executarii unei misiuni in Afganistan, in urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE in care se aflau acestia. Atacul s-a produs in Provincia Zabul, la aproximativ 40 de km nord-est de Qalat, in urma exploziei fiind ranit si caporalul Vasile Zbanca. Militarul ranit a fost transportat, conform procedurilor, cu un elicopter de evacuare medicala la spitalul militar din Baza Lagman, in prezent starea acestuia fiind stabila.
Militarul ranit si cei doi militari care si-au pierdut viata faceau parte din Batalionul 812 Manevra “Soimii Carpatilor”. Sergentul major Marius Florin Sfeches avea 25 de ani si era necasatorit. Soldatul Cristian-Petru Filip avea 26 de ani si era necasatorit.
Ministrul apararii nationale Gabriel Oprea a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a celor doi militari care si-au sacrificat viata sub culorile Drapelului national, savarsind acte de devotament exceptional in timpul executarii misiunii in teatrul de operatii din Afganistan. De asemenea, ministrul apararii a inaintat Presedintelui Romaniei propunerile de decorare a sublocotenentilor post-mortem Marius Florin Sfeches si Cristian-Petru Filip cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.
Ministrul apararii nationale Gabriel Oprea si seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, isi exprima profundul regret pentru pierderea vietii celor doi camarazi si sunt alaturi de familiile greu incercate, urmarind cu atentie evolutia starii de sanatate a caporalului Vasile Zbanca, adauga surse oficiale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

In Afganistan din luna august

In luna august, in baza romaneasca din provincia Zabul (Afganistan) a avut loc ceremonia militara prilejuita de transferul de autoritate pentru partea de nord-est a zonei de responsabilitate a structurilor romanesti prezente in Afganistan, intre Batalionul 33 Manevra POSADA si Batalionul 812 Manevra SOIMII CARPATILOR. La activitate au fost prezenti, alaturi de militarii celor doua batalioane, colonelul James Blackburn, comandantul Combined Team Zabul, colonelul Nicolae Ciocoiu, reprezentantul Statului Major General, comandantii structurilor militare romanesti din provincia Zabul, precum si reprezentanti ai autoritatilor publice locale afgane si comandanti ai structurilor din cadrul Fortelor Nationale de Securitate Afgane. Ceremonia a cuprins intonarea imnului national al Romaniei, raportul celor doi comandanti, locotenent-colonelul Costel Ionescu, comandantul Batalionului 33 Manevra si locotenent-colonelul Cornel Scurt, comandantul Batalionul 812 Manevra si oficierea serviciului religios.
Batalionul 812 Manevra SOIMII CARPATILOR s-a alaturat Batalionului 811 Manevra DRAGONII TRANSILVANI, aflat in Afganistan de aproximativ doua luni. Ambele batalioane fac parte din Brigada 81 Mecanizata „General Grigore Balan” din Bistrita, care este si principalul generator al componentei de comanda, control si stat major Combined Team Zabul.
Brigada 81 Mecanizata din Bistrita este prima mare unitate din Armata Romaniei care are dislocate in teatrul de operatii, in acelasi timp, doua batalioane de manevra si o componenta de comanda si stat major de nivel brigada. Militarii brigazii au la activ numeroase misiuni externe, fiind prezenti in teatrele de operatii din afara tarii din anul 1996. Ei au participat la misiunile asumate de Armata Romaniei in Angola, Kosovo, Irak si Afganistan.

Militari romani cazuti sau raniti la datorie in teatrele de operatii

Agentia de presa KARADENIZ PRESS vrea sa onoreze aici pe militarii romani care participa la indeplinirea obligatiilor asumate de Romania si sa cinsteasca memoria celor care si-au dat viata sau au fost raniti in teatrele de operatii, in cadrul misiunilor desfasurate sub egida NATO, ONU, UE si al misiunilor tip coalitie:

IN MEMORIAM

BOSNIA-HERTEGOVINA

17 septembrie 1996 – Sublocotenentul (pm) Remus Branzan a cazut la datorie in timpul unei misiuni de largire a coridorului Gorazde in timp ce conducea excavatorul pe o panta abrupta din Bosnia-Hertegovina.

Misiunile „Enduring Freedom” si ISAF – AFGANISTAN

11 noiembrie 2003 – Sublocotenentii (pm) Iosif-Silviu Fogorasi si Mihail-Anton Samuila au fost impuscati, in urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat in care se aflau. Au fost decorati cu Ordinul „Virtutea Militara” in grad de Cavaler, cu insemn de razboi.

24 aprilie 2005 – Sublocotenentul (pm) Narcis Sonei a decedat pe timpul desfasurarii unei misiuni de patrulare, cand TAB-ul in care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat ceea ce a declansat detonarea munitiei din interiorul transportorului. Militarul a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militara” in grad de Cavaler, cu insemn de razboi.

20 iunie 2006 – Sublocotenentul (pm) Ionel Gheorghita Dragusanu si-a pierdut viata in timpul unei misiuni de patrulare. Transportorul in care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler pentru militari, cu insemn de razboi.

6 septembrie 2007 – Sublocotenentul (pm) Aurel Marcu a cazut la datorie pe cand executa o misiune de patrulare, TAB-ul in care se afla trecand peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler pentru militari, cu insemn de razboi.

20 martie 2008 – Sublocotenentul (pm) Ionut Cosmin Sandu a cazut la datorie pe cand executa o misiune de patrulare, HUMVEE-ul in care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler pentru militari, cu insemn de razboi.

13 iunie 2008 – Sublocotenentul (pm) Claudiu Marius Covrig si-a pierdut viata in timpul unei misiuni de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat, in care se afla, a fost atacat de fortele insurgente. A fost decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei“ in grad de Cavaler pentru militari, cu insemn de razboi.

31 august 2008 – Sublocotenentul (pm) Dragos Traian Alexandrescu si-a pierdut viata in timpul unei misiuni de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat, in care se afla, a trecut peste un dispozitiv improvizat. A fost decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, cu insemn de razboi.

26 februarie 2009 – Sublocotenentul (pm) Claudiu Chira a cazut la datorie intr-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Autovehiculul de tip HUMVEE, in care se afla, a trecut peste un dispozitiv improvizat. A fost decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.

3 aprilie 2009 – Maiorul (pm) Tiberius-Marcel Petre si-a pierdut viata in timpul unei misiuni de interventie rapida in sprijinul unei subunitati aliate atacate de insurgenti. A fost decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, cu insemn de razboi.

7 aprilie 2009 – Maiorul (pm) Iuliu-Vasile Unguras a cazut la datorie in timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul. Autovehiculul in care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. A fost decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, cu insemn de razboi.

23 februarie 2010 – Sublocotenentul (pm) Florin Badiceanu a cazut la datorie in timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul. Autovehiculul in care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. A fost decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, cu insemn de razboi.

12 mai 2010 – Sublocotenentul (pm) Valerica Leu a cazut la datorie in timpul unei misiuni de interventie pentru securizarea unei cai de acces pe autostrada A1 (Qalat-Kabul). A fost decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.

23 iunie 2010 – Sublocotenentul (pm) Dan Ciobotaru si sublocotenentul (pm) Paul Caracuda si-au pierdut viata in timpul unei misiuni de lupta pe autostrada A1 Kabul-Kandahar. Autovehiculul de tip HUMVEE in care se aflau a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat, actionat de la distanta. Au fost decorati cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, cu insemn de razboi, pentru militari.

Misiunile „Iraqi Freedom” si „Antica Babilonia” – IRAK

27 aprilie 2006 – Sublocotenentul (pm) Bogdan Valerian Hancu a cazut la datorie in timpul executarii unei misiuni de monitorizare si antrenare a politiei irakiene. In urma exploziei dispozitivului explozibil improvizat, autovehiculul in care se afla a fost incendiat. A fost decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler pentru militari, cu insemn de razboi.

21 septembrie 2007 – In timp ce se afla intr-o misiune de patrulare, TAB-ul a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat, sublocotenentul (pm) Ioan Grosaru pierzandu-si viata. A fost decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei ” in grad de Cavaler pentru militari, cu insemn de razboi.

Alti 67 militari au fost raniti in aceste teatre de operatii intre anii 2000-2010.

AFGANISTAN

24 aprilie 2005 – Maiorul Marius Dana a fost ranit, in timpul unei misiuni, in urma rasturnarii autovehicului in care se afla.

24 aprilie 2005 – Segentii Gabriel Hanganu si Adrian Dogaru au suferit arsuri de gradul I si II pe timpul executarii unei misiuni de patrulare in Kandahar. TAB-ul a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat, deflagratia declansand detonarea munitiei din interiorul transportorului.

31 martie 2006 – Maiorul Catalin Ticulescu si plutonierul adjutant Florin Bolovan au fost raniti in urma declansarii unui dispozitiv exploziv improvizat, pe cand executau o misiune de patrulare la sud-est de baza din Kandahar.

20 iunie 2006 – Sublocotenentul Dinu Razvan Manoila, plutonierul Iosif-Adrian Luca-Micu, sergentii Costinel Valerica Slaniceanu si Laurentiu Serban, in timp ce executau o misiune de patrulare, au fost raniti in urma declansarii unui dispozitiv explozibil improvizat.

19 iunie 2006 – Pe cand se inapoia de la sala de mese, la intrarea in tabara romaneasca a avut loc explozia unei rachete in urma careia maiorul Ion Stanciu a fost ranit la picior.

23 iunie 2007 – Sergentul Gabriel Cretu a fost ranit de suflul exploziei unei incarcaturi de aruncator de grenade care i-a provocat un traumatism in zona capului.

29 aprilie 2007 – Sergentul major Marian Constantin a fost ranit in timpul unei misiuni de lupta.

1 august 2007 – Sergentul major Ionel-Sorinel Berchetaru a fost ranit in urma unui atac indirect cu mortiere executat de catre insurgenti.

6 septembrie 2007 – Locotenentul Nicolae Grigore, sergentul major Mircea Daniel Solomon, fruntasul Alex-Octavian Zafiu si sergentul major Marius Enescu au fost raniti pe timpul desfasurarii unei misiuni de interventie in provincia Zabul.

12 martie 2008 – Plutonier Constantin-Mihai Zbughea, caporal Gheorghe Ionel Vasluianul, caporal Gheorghe Dan Hamza, militari romani din Batalionul 300 Infanterie „Sfantul Andrei“, dislocat in Afganistan, au fost raniti la sud de Qalat. Militarii executau o misiune de patrulare pe autostrada Qalat-Kandahar, cand transportorul amfibiu blindat in care se aflau, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

20 martie 2008 – Caporal Silviu Atanasiu a fost ranit la Zabol, cand HUMVEE-ul in care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

13 iunie 2008 – Sublocotenentul Marius Vasile Apostol, sergentul major Daniel Dumitru Drugan si caporalul Marius Barbu au fost raniti pe cand executau o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul).

31 august 2008 – Sergentul major Irinel Gheorghe Matei, fruntasul Bogdan Dumitru Angelescu, soldatul Marius Dumitru Mihai si soldatul Claudiu Ionut Butoi au fost raniti in timp ce executau o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat, in care se aflau, a trecut peste un dispozitiv improvizat. Au fost decorati cu Ordinul National „Serviciul Credincios” clasa a II-a, cu insemn de razboi.

3 ianuarie 2009 – Soldatul voluntar Nicolae Paraschiva a fost ranit in timp ce executa o misiune de interventie rapida pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Autovehiculul de tip Humvee (HMMWV), in care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

9 ianuarie 2009 – Locotenent-colonelul Augustin-Nicusor Pegulescu a fost ranit in timp ce se afla intr-o misiune de recunoastere la 50 km de baza Lagman. Autovehiculul blindat american, in care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

7 aprilie 2009 – Sergentul Csaba-Attila Orban, caporalul Adrian-Gabriel Cretu, caporalul Eugen Vargau si fruntasul Madalin Lungu au fost raniti in timp ce executau o misiune de patrulare pe Autostrada Kandahar-Kabul. Prin Decret prezidential sergentul Csaba-Attila Orban a fost decorat cu Medalia Nationala „Serviciul Credincios” clasa a II-a, cu insemn de razboi, iar caporalii Adrian-Gabriel Cretu si Eugen Vargau si fruntasul Madalin Lungu cu Medalia Nationala „Serviciul Credincios” clasa a III-a, cu insemn de razboi.

19 iulie 2009 – Sergentul Florin Emil Cojocaru si caporalul Gheorghita Paval au fost raniti, in baza militara romana din Qalat, in urma unui atac insurgent cu rachete si armament portabil de infanterie.

5 septembrie 2009 – Fruntasii Constantin Buturuga si Florin Drehluta au fost raniti in urma unui atac insurgent cu aruncatoare de grenade si armament portabil de infanterie produs intr-o baza militara aflata la 60 km de Qalat.

30 septembrie 2009 – Plutonierul Danut Buzatu, caporalul Ionut Bogdan Ciubotaru si fruntasii Ionut Dumbrava si Emanuel Cornel Berdei au fost raniti in timp ce executau o misiune de patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul. Autovehiculul Humvee, in care se aflau, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

20 noiembrie 2009 – Sergentul major Cristian Mostoc si sergentii Bertoni Marius Taifas si Marian Muscaloiu au fost raniti in urma unui atac cu racheta ce a avut loc in Kandahar.

24 ianuarie 2010 – Plutonierii-majori Sergiu Hulpoi si Mihai Paduraru au fost raniti in urma unui atac cu racheta in baza militara din Kandahar.

19 februarie 2010 – Plutonierul Eugen Manaila a fost ranit in timp ce executa o misiune de patrulare pe autostrada Kabul-Kandahar. Autovehiculul Humvee, in care se afla, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

23 februarie 2010 – Fruntasul Zamfir Marian a fost ranit in timp ce executa o misiune de patrulare pe autostrada Kabul-Kandahar. Autovehiculul Humvee, in care se afla, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

7 aprilie 2010 – Plutonierul Eugen Ionel Bida a fost ranit in timp ce executa o misiune de patrulare in provincia Zabul. Echipa mixta romano-afgana din care facea parte a fost atacata de insurgenti la 40 km N-V de Qalat. Ministrul Apararii Nationale i-a conferit Emblema de Onoare a Armatei Romaniei.

24 aprilie 2010 – Fruntasul George Tircomnicu a suferit o contuzie la cap pe timpul executarii unei misiuni pe autostrada Kandahar-Kabul. Coloana mixta de autovehicule a fost atacata cu un dispozitiv exploziv improvizat.

IRAK

16 februarie 2004 – Caporalul Florin Vuta a fost ranit de rasturnarea unei macarale in tabara din Al Hillah.

14 noiembrie 2004 – Locotenent-colonelul Ion Voicu a fost ranit usor in urma unui atac cu bombe executat asupra campului american „Victory”.

28 septembrie 2005 -. Datorita conditiilor de vizibilitate redusa, TAB-ul in care se afla plutonierul Marian Boboruta s-a rasturnat, militarul fiind ranit.

14 aprilie 2007 – Plutonierii Victor Cornel Giuseppi Petrila si Alexandru Toma Petre, caporalul Iacob Valentin Musca si fruntasul Dan Daniel Porumb au fost raniti pe cand se aflau in misiune de patrulare.

11 septembrie 2007 – Locotenent-colonelul Dorin Petrut si maiorul Iulian Daniliuc au fost raniti, primul la gamba piciorului stang, iar cel de-al doilea la omoplat, in urma unui atac cu o racheta executat asupra bazei Camp Victory.

21 septembrie 2007 – Plutonierul Danut Nicola, sergentul major Adrian Ilie Barbu, caporalul Sorin Catalin Popa, fruntasul Marius Traian Iovi si sergentul major Gabriel Badea au fost raniti in timp ce executau o misiune de patrulare. TAB-ul in care se aflau a fost avariat si a luat foc la deflagratia unui dispozitiv explozibil improvizat care a declansat, ulterior, detonarea munitiei din interiorul transportorului.

BOSNIA-HERTEGOVINA

26 martie 2000 – Soldatul voluntar Gheorghe Geczi Kiss si soldatul voluntar Ioan Marian Negoita au fost raniti in timp ce executau o misiune de insotire a unei coloane oficiale cu o autocamioneta a politiei militare italiene care, datorita unei ambuscade, a fost avariata.

1.800 de militari romani in Afganistan

Romania a contribuit la procesul de stabilizare a Afganistanului inca din 2002, cand tara noastra s-a alaturat coalitiei conduse de SUA, avand ca scop reinstaurarea libertatii in Afganistan si inlaturarea terorismului din aceasta tara. Dupa preluarea de catre NATO a operatiei ISAF in 2003, Romania si-a sporit gradual contributia la efortul Aliantei, in paralel cu continuarea participarii la operatia “Enduring Freedom”, condusa de SUA. Cei aproximativ 1.800 de militari romani contribuie la realizarea obiectivelor NATO in Afganistan de sprijinire a extinderii si exercitarii autoritatii guvernului afgan pe tot teritoriul tarii si de furnizare a climatului de securitate necesar pentru activitatile de stabilizare si reconstructie.
Prezenta ANA se face simtita acum in aproape fiecare provincie actionand in cooperare cu fortele NATO/ISAF/PRT in misiuni specifice de patrulare dar si cu fortele locale de politie pentru sprijinul actiunilor acestora din urma. Fiecare batalion ANA beneficiaza de o echipa de mentori pentru instruire. Iar plata salariilor se face prin aportul financiar, in cea mai mare parte, al SUA. Nivelul de pregatire si echipare nu permite inca unitatilor ANA sa execute misiuni majore fara asistenta fortelor de coalitie, mai ales la nivel mai mare de batalion.
Responsabilitatea majora instruirii armatei afgane revine echipelor de insotire, Embaded Training Teams (ETT), echipelor operationale de consiliere si legatura, Operational Mentoring Liaison Teams (OMLT) si echipelor de sprijin logistic, Logistic Support Teams (LST).

Blindate SUA

“Statele Unite ale Americii ofera spre utilizare 60 de vehicule blindate rezistente la mine si protejate impotriva ambuscadelor trupelor terestre romane desfasurate in Afganistan. Primele 40 de vehicule vor sosi in Afganistan in scurt timp, celelalte 20 urmand a ajunge in toamna. Dupa verificare, vehiculele vor fi predate trupelor romane, urmand a fi folosite de acestea pentru antrenament si misiuni in teatrul de operatiuni, pe durata prezentei in Afganistan”, a anuntat serviciul de presa al Ambasadei SUA din Romania. „Asigurarea protectiei tuturor aliatilor nostri este una dintre prioritatile noastre. Romania este un aliat ferm al Statelor Unite, trupele terestre romane luptand alaturi de noi in provincia Zabul si in alte zone din Afganistan”, a declarat si Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein. „Aceste vehicule blindate MRAP vor fi de mare ajutor soldatilor romani in misiunile lor de patrulare, protejandu-i de bombele improvizate plasate pe drumuri” a mai adaugat ambasadorul american.
„Fiecare dintre tarile care sustin misiunea NATO in Afganistan are responsabilitatea de a oferi trupelor sale cel mai bun echipament si cele mai bune mijloace de protectie. Ca si in Irak, in Afganistan, Statele Unite ale Americii fac eforturi substantiale pentru a sprijini toate tarile partenere in operatiuni si pentru a suplini lipsa de echipament si de mijloace de protectie. SUA au furnizat deja acestora vehicule blindate Humvee, iar cele de tip MRAP vor asigura protectie sporita soldatilor”, se mai precizeaza intr-un comunicat al Ambasadei, care accentueaza ca Romania este un valoros partener si aliat in cadrul NATO, iar trupele sale isi indeplinesc misiunile din Afganistan in mod remarcabil.
Reamintim ca vehiculele blindate MRAP sunt variante ale vehiculului MaxxPro, menite sa reduca numarul de raniti si sa asigure supravietuirea soldatilor in urma exploziilor minelor, a dispozitivelor explozibile improvizate si a atacurilor cu armament de calibru mic. Caroseria in forma de V protejeaza echipajul de impactul exploziei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *