Zelenski, declarații controversate despre Donbass

, , , ,
 
Ucraina, confruntată cu o insurgență prelungită în Donbass

Ucraina, confruntată cu o insurgență prelungită în Donbass

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a invitat pe acei locuitori ai Donbasului care sunt de partea Moscovei să părăsească Ucraina şi să se instaleze în Rusia, titrează publicaţia Novaia Gazeta din Kiev, citând un interviu acordat de şeful statului ucrainean mai multor media internaţionale, citate de mass-media regională, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. ‘Este exprimată o opinie potrivit căreia majoritatea locuitorilor (din Donbas) şi-ar dori să trăiască în Rusia. Nu este adevărat. Eu cred şi ştiu că există acolo oameni care sunt cu sufletul pentru Ucraina. Dar există şi dintre cei care sunt cu Rusia. Aceştia pot pleca: Moscova acordă în prezent în mod ilegal cetăţenie rusă ucrainenilor. Fiecare dintre noi are dreptul să aleagă locul unde vrea să trăiască’, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu apărut în Der Spiegel.

Acuzații dure

El a calificat drept ‘incorectă’ poziţia acelor ucraineni care, primind paşaport rusesc, trăiesc pe teritoriul Ucrainei şi în acelaşi timp îl consideră ca aparţinând Federaţiei Ruse. ‘Aşa nu merge’, a declarat tranşant Volodimir Zelenski, referindu-se în special la locuitorii din estul rusofon al Ucrainei, unde mai multe zone se află sub controlul rebelilor înarmaţi din Lugansk şi Doneţk.

În acelaşi timp, Zelenski i-a numit drept ‘nişte rătăciţi’ pe acei ucraineni care dispun deopotrivă de cetăţenia Ucrainei şi a Rusiei şi încasează ajutoare sociale atât din Ucraina, cât şi din Rusia.

Cu toate acestea, preşedintele ucrainean a declarat că Kievul trebuie să lupte pentru câştigarea acelor ucraineni din estul rusofon care în prezent sunt în tabăra rebelilor. ‘Nu avem dreptul moral să renunţăm aşa pur şi simplu la ei. Trebuie să le explicăm cum stau lucrurile cu adevărat, să ne luptăm pentru sufletele şi minţile lor’, a afirmat preşedintele ucrainean, care urmează să participe la 9 decembrie, la Paris, la summitul în aşa-zisul format ‘Normandia’ (Ucraina, Rusia, Franţa, Germania) dedicat relansării procesului de pace în estul Ucrainei.

Decembrie însângerat

Doi militari ucraineni au fost uciși în ciocnirile cu separatiștii pro-ruși duminică, în prima zi din decembrie, în regiunea Donețk, arată mass-media de la Kiev, citând serviciului de presă al Operațiunii Forțelor Unite din Donbas.

Autoritățile militare spun că cei doi soldați au murit în ciocniri cu un „grup de sabotaj și recunoaștere” al forțelor separatiste.

Potrivit datelor ONU în războiul din Donba, din 14 aprilie 2014 până pe 31 octombrie 2019, se estimează că și-au pierdut viața peste 13 mii de oameni, inclusiv circa 4.100 de militari ucraineni și circa 5650 de combatanți separatiști. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *