WikiLeaks: FSB functioneaza tot in termenii Razboiului Rece

de | dec. 7, 2010 | Alte regiuni, Federatia Rusa, Intelligence, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Conform unor noi dezvaluiri facute prin intermediul portalului WikiLeaks, serviciile speciale interne rusesti FSB dar si Ministerul de Interne percep relatiile ruso-americane “in termeni de Razboi Rece”, scrie ambasadorul SUA la Moscova, John Beyrle, catre seful FBI Robert Mueller.

fsbConform unor noi dezvaluiri facute prin intermediul portalului WikiLeaks, serviciile speciale interne rusesti FSB dar si Ministerul de Interne percep relatiile ruso-americane “in termeni de Razboi Rece”, scrie ambasadorul SUA la Moscova, John Beyrle, catre seful FBI Robert Mueller. In plus, serviciile ruse de securitate “folosesc sistemul judiciar al tarii pentru a reprima opozantii”. De asemenea, “ele (serviciile speciale –n.r.) considera demersurile SUA si ale aliatilor lor ca o tentativa de destabilizare a tarii”. Ambasadorul mai scria ca serviciile secrete ruse “supravegheaza activ” americanii din Rusia, au incercat de mai multe ori “sa opreasca programe umanitare americane in Caucazul de Nord” si “au fabricat acuzatii” la adresa unor ONG-uri occidentale. Documentele mai spun ca nici serviciile secrete, nici Ministerul Apararii si cel de Interne nu participa la luarea deciziilor politice importante. Diplomatul a transmis aceste concluzii directorului FBI, Robert Mueller, la 5 noiembrie 2009, inainte de vizita acestuia la Moscova. Telegrama trimisa de ambasadorul John Beyrle lui Robert Muller ii descrie pe directorii celor trei servicii ruse de securitate, cu care directorul FBI urma sa se intalneasca, si ofera detalii despre rolul acestor servicii in cadrul structurii de putere ruse. Beyrle subliniaza ca cei trei “reprezinta institutii care se simt amenintate, ideologic si material, de «resetarea» relatiilor” ruso-americane, dar adauga ca acestia apreciaza beneficiile cooperarii cu Washingtonul.

Intretinerea divergentelor in spionaj

Inainte de a-i descrie, el prezinta “tandemul” relatiilor intre presedintele Dmitri Medvedev si premierul Vladimir Putin. Cei doi “consolideaza divizarile de lunga durata intre «siloviki» (oficiali din serviciile de securitate si spionaj) si modernisti, (care) recunosc ca viitorul Rusiei depinde de integrarea in economia mondiala, iar confruntarea cu unele dintre cele mai persistente probleme ale tarii, cum ar fi coruptia, necesita transparenta si aplicarea impartiala a legii”, ii scrie ambasadorul directorului FBI, adaugand ca, desi consilierii lor au pareri divergente, cei doi par “uniti”. Muller se pregatea sa se intalneasca cu directorul FSB, Aleksandr Bortnikov, a carui agentie se ocupa de criminalitatea interna, terorism si contrainformatii, cu directorul SVR, Mihail Fradkov, a carui agentie este echivalentul CIA si cu ministrul Afacerilor Interne, Rasid Nurgaliev, a carui institutie controleaza fortele de politie si prezinta unele asemanari cu Departamentul de Justitie.

Assange arestat

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a fost arestat marti la Londra, fiind acuzat de agresiune sexuala in Suedia, potrivit editiei electronice a The Guardian. Un mandat european de arestare a fost primit de avocatul lui Assange, in conditiile in care scandalul privind divulgarea de documente diplomatice americane continua. Surse au declarat pentru Sky News ca ofiterii Scotland Yard l-au retinut pe australianul in varsta de 39 de ani in jurul orei locale 9.30. Calificand masura drept “politica”, avocatul lui Assange, Mark Stephens, a dat asigurari ca clientul sau vrea sa afle acuzatiile care il vizeaza pentru a le putea combate. Doua femei din Suedia sustin ca au fost agresate sexual de Assange, atunci cand acesta a vizitat tara, in luna august. Fondatorul WikiLeaks a negat acuzatiile. “Autoritatile din Marea Britanie sunt implicate pentru ca se crede ca Julian Assange a locuit in sud-estul Angliei. Acum sunt obligate sa il retina sau sa il aresteze”, potrivit Sky News. Assange urmeaza sa compara in fatamagistratilor din Westminster, care vor decide sau nu extradarea sa.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *