White Stream, sprijinit de SUA

, , , , ,
 

White Stream poate reduce dependenta energetica a UE fata de Kremlin

White Stream poate reduce dependenta energetica a UE fata de Kremlin

Statele Unite vor participa la finantarea construirii gazoductului White Stream, au declarat surse diplomatice americane, citate de cotidianul georgian Sakartvelos Respublika si preluate de agentia de stiri KARADENIZ PRESS. Declaratiile diplomatilor americani au fost facute cu ocazia unei vizite oficiale a unui grup de reprezentanti ai mai multor companii petroliere si navale americane in orasul port Batumi, resedinta administrativa a Republicii Autonome Adjaria, regiune georgiana care se bucura de o larga autonomie administrativa si economica. Sursele americane, citate de Sakartvelos Respublika, au refuzat sa faca publice sumele pe care companiile americane si administratia de la Washinghton sunt dispuse sa le investeasca in infrastructura navala si portuara din regiune. Declaratiile oficialilor ameicani vin la scurt timp dupa ce si autoritatile romane au obtinut acordul autoritatilor de la Tbilisi pentru a se implica in viitoarele proiecte pentru conducte de petrol si gaze ce vor tranzita Georgia in drumul lor spre Europa. “Intelegerea este facuta de asa maniera incat Romania se va implica in orice proiecte care trec pe la ei. Abia acum discutam concret despre solutii la proiectele mari de gaze, si nu din punct de vedere politic. Romania va avea o relatie de parteneriat cu Georgia, iar specialistii din cele doua tari se vor intalni in continuare”, a declarat anterior secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban, citat de agentiile de presa de la Bucuresti. Acesta a mai precizat ca in urmatoarele saptamani va fi semnat un acord trilateral intre Romania, Azerbaidjan si Georgia, la Baku (Azerbaidjan).

Memorandum pontic

Romania si Georgia au semnat recent un Memorandum pentru colaborare in proiecte mari de petrol si gaze, ce urmeaza a intra in vigoare dupa aprobarea de catre Guvernul georgian. Totodata, reprezentantii producatorului national de gaze Romgaz au declarat ca delegatia formata din reprezentanti ai Ministerului roman al Economiei si ai companiilor Romgaz si Transgaz au discutat in Georgia despre posibilitatea ca Romania sa faca parte din proiectul gazoductului White Stream. De asemenea, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anuntat, saptamana trecuta, ca urmeaza sa se deplaseze in Republica Azerbaidjan, pentru discutii despre proiectul conductei White Stream, in cadrul unei intalniri trilaterale Romania-Azerbaidjan-Georgia.
Reamintim ca White Stream este un proiect gazifer propus de Ucraina, ce are ca scop transportul de gaze din Georgia spre Europa,  pe sub Marea Neagra, prin Ucraina si care ar urma sa ajunga in Polonia. Potrivit variantei in care White Stream ar traversa Romania, atunci conducta ar fi mai scurta si o mare portiune ar trece prin Marea Neagra. Conducta ar putea fi alimentata cu gaze din Azerbaidjan si Turkmenistan. Potrivit planului, conducta ar putea avea o lungime de circa 600-700 mile si ar putea transporta pana la 32 miliarde metri cubi gaze anual.

Optiunea White Stream

Gazoductul White Stream, pe ruta Georgia – Romania, reprezinta o alternativa pentru livrarile de gaze azere si turkmene spre Europa, a declarat anterior, intr-un interviu acordat Reuters, Giorgi Vasakmadze, director la compania GUEU White Stream, care dezvolta proiectul. Vasakmadze a aratat ca, peste cinci-sase ani, prin intermediul acestei conducte ar putea fi livrate anual opt miliarde de metri cubi de gaze din regiunea caspica, relateaza si mass-media de la Bucuresti. Costul proiectului, care ar putea deveni primul gazoduct aflat integral in proprietate privata din fosta Uniune Sovietica, va fi de pana la patru miliarde de dolari, a spus Vasakmadze, care a participat la o conferinta de investitii din Turkmenistan.
Initial, gazoductul urma sa aiba ruta Georgia-Ucraina, dar Vasakmadze a aratat ca a fost preferat un traseu direct catre Uniunea Europeana. Ulterior, este posibil sa fie construit un tronson suplimentar spre Ucraina. “Am fost foarte multumiti ca o ruta mai lunga, spre Romania, este fezabila din punct de vedere economic si tehnic”, a spus el.
Reamintim ca in luna ianuarie 2009, livrarile Rusiei catre Europa au fost intrerupte timp de doua saptamani, in urma unei dispute cu Ucraina. Disputa a determinat Europa sa accelereze dezvoltarea coridorului sudic, o retea de conducte care ocoleste Rusia si include gazoductul Nabucco si White Stream.

Angajamente politice

Vasakmadze a spus ca pentru asigurarea finantarii este nevoie de angajamente privind livrarile. Livrarile initiale de opt miliarde de metri cubi anual pot fi asigurate de gaze azere, dar este posibila majorarea capacitatii la 32 de miliarde de metri cubi, cu livrari din Turkmenistan. “White Stream este singurul element din coridorul sudic menit in mod special sa deserveasca regiunea caspica”, a explicat Vasakmadze, precizand ca acest proiect nu concureaza cu Nabucco.
Azerbaidjanul si Turkmenistanul intentioneaza sa majoreze considerabil productia de gaze, in anii urmatori. Pentru ca Turkmenistanul sa poata livra gaze pentru Nabucco si White Stream, este nevoie de constructia unei noi conducte in zona caspica, care ar putea dura mai multi ani, considera analistii, citati de mass-media de la Bucuresti. In plus, Turkmenistanul si Azerbaidjanul trebuie sa isi resolve si disputele teritoriale. Vasakmadze a refuzat sa mentioneze actionarii proiectului White Stream, pe care i-a descries drept “un consortiu de companii mici si mijlocii condus de grupul britanic Pipeline Systems Engineering”.
Azeriabdjanul este considerat principalul potential furnizor de gaze naturale pentru gazoductul Nabucco, care va transporta gaze din Asia Centrala catre Europa, tranzitand Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Proiectul Nabucco este dezvoltat de consortiul Nabucco Gas Pipeline International, format din companiile Tranzgaz Medias, Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia), MOL (Ungaria), OMV (Austria) si RWE (Germania).

Investitii strategice

Este nevoie de investitii mai mari in sursele de energie regenerabila si in sursele nucleare, toate acestea ar putea reprezenta un raspuns la problema securitatii energetice a tuturor tarilor, a declarat recent, in cadrul Black Sea Energy & Economic Froum de la Bucuresti, ministrul Economiei, Adriean Videanu, citat de agentiile de presa. El a adaugat ca este importanta existenta unui angajament energetic semnificativ in regiunea Marii Negre, fara de care proiecte mari precum Nabucco sau South Stream nu ar putea fi gestionate. “Este important sa avem un angajament semnificativ in regiunea Marii Negre. Proiectul Nabucco este foarte important pentru noi, insa trebuie avute in vedere si proiectele South Stream, North Stream, Blue Stream, White Stream 2. Din punct de vedere politic, este foarte interesant sa avem discutii si sa gasim solutii. Este imposibil sa gestionezi toate aceste proiecte mari, in lipsa unui astfel de angajament”, a spus Videanu.
De asemenea, potrivit ministrului, elementul cel mai important in ceea ce priveste securitatea energetica este reducerea dependentei de orice sursa de energie importata. Ministrul a afirmat ca este esential sa diversificam rutele de trazit si sursele de furnizare, crescand atat numarul de furnizori, cat si rutele de transport.

Sustinere americana

Reamintim ca intr-un recent interviu interviu pentru The Money Channel, Matthew Bryza, coordonator al politicii energetice SUA la Marea Caspica, a declarat ca SUA spera ca Romania si Ucraina isi vor consolida cooperarea energetica prin proiectul gazoductului White Stream. Oficialul american a subliniat ca cele doua tari trebuie sa gaseasca o modalitate “reciproc benefica” de exploatare a hidrocarburilor din Marea Neagra, adica 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si zece milioane de tone de petrol. “(…) speram ca prietenii nostri vor putea sa isi rezolve aceasta disputa si gaseasca o modalitate sa exploateze hidrocarburile din mare (…) intr-un mod in care este reciproc benefic”, a declarat Matt Brzya. “Aici as vrea sa aduc vorba despre o alta modalitate prin care Europa Centrala si de Est isi poate diversifica resursele de gaz, anume conducta White Stream, care castiga tot mai mult teren. Speram ca acest proiect se va implini si ca va consolida cooperarea energetica intre Romania, Ucraina si Georgia, indiferent de care va fi rezultatul disputei legate de delimitarea platoului din Marea Neagra”, a subliniat inaltul oficial SUA.

Conducta viselor

White Stream este o conducta care ar urma sa fie o ramificatie a conductei Baku-Tbilisi-Erzurum si care ar putea transporta gaz azer prin Georgia catre Romania, Ucraina si alte tari ale Europei Centrale. Una dintre posibilele rute vizeaza ca White Stream sa ajunga direct din Georgia la Constanta, pe sub Marea Neagra. O alta varianta luata in calcul este ca gazoductul sa ajunga in Ucraina, langa Fedosia, si abia apoi, pe un traseu subacvatic, sa ajunga in Romania. Proiectul conductei s-a confruntat din start cu obstacole importante, autoritatile din Turkmenistan, stat cu resurse energetice imense si o posibila sursa de gaz, refuzand demararea oficiala a unor negocieri cu partile implicate. Razboiul din regiunea separatista Osetia de Sud, soldat cu distrugerea infrastructurii energetice si de transport a statului sud-caucazian, a condus la amanarea sine die a proiectului conductei White Stream. La randul lor, oficiali azeri citati recent de agentia de presa rusa Interfax au respins orice implicare a Azerbaidjanului in proiectul White Stream.

Colaborare virtuala

In ceea ce priveste colaborarea dintre Ucraina si Romania dupa decizia Curtii de Justitie de la Haga, se vorbeste tot mai des de exploatarea comuna a resurselor energetice din Marea Neagra. Gicu Borsi, directorul general al Agentiei Nationale de Resurse Minerale, a spus ca aceasta varianta este posibila. “In eventualitatea in care vor exista zacaminte care se vor situa de-o parte si de alta a liniei de delimitare, adica daca exista o continuitate, va fi demarat un program de exploatare in comun a zacamantului, fiind in interesul ambelor parti”, a declarat pentru agentia NewsIn Gicu Borosi.

Putin acuzat

Vorbind despre reuniunea de la Budapesta si despre criza gazelor, Matthew Bryza a lansat acuzatii dure la adresa lui Vladimir Putin. “Tema centrala a reuniunii de la Budapesta a fost necesitatea de a accelera proiectul Nabucco, avand in vedere criza gazului de la inceputul anului. Am vazut cu totii ce s-a intamplat. Premierul Putin a iesit la televiziunea nationala si a anuntat ca taie livarile de gaz catre Ucraina si implicit catre restul Europei. Fiecare dintre voi, toti cei care au vazut emisia si toti cei din Europa care au ramas fara gaze au fost folositi ca instrumente intr-o disputa comerciala. Voi nu ati contat in mintea acelor oameni care care au taiat gazul. Daca esti un lider politic, aceasta este o situatie disperat de periculoasa in care sa te afli”, a atras atentia oficialul american. “Disputa ruso-ucraineana a gazului a aratat liderilor europeni ca trebuie sa-si diversifice resursele energetice si ca aceasta ruta nu este sigura. Am auzit lideri europeni spunand ca Rusia nu poate fi un furnizor de incredere, iar Ucraina si-a pierdut din credibilitate ca tara de tranzit”, a mai spus Bryza.
Oficialul american a mai subliniat ca monopolul rusesc Gazprom are deja probleme financiare: “Rusia si Gazprom nu sunt intr-o situatie prea buna. Din informatiile noastre, in urmatorii cinci pana la zece ani, Gazprom va avea probleme in a-si respecta contractele de furnizare, iar compania are deja probleme in a-si asigura capitalul. Astfel, viabilitatea South Stream este indoielnica, iar Nabucco este mult mai eficient din punct de vedere economic”, a conchis oficialul american.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *