Washingtonul și Kievul resping propunerile Rusiei la ONU privind estul Ucrainei

, , , ,
 

 

SUA și Ucraina au informat Rusia că nu vor să lucreze pe textul propunerii ruse privind desfășurarea unei forțe de menținere a păcii sub egida ONU în estul Ucrainei, a declarat luni ambasadorul Moscovei la Națiunile Unite, Vasili Nebenzea, pentru agenția de presă Tass. El a mai spus că SUA și Ucraina au comunicat oficial Rusiei în cadrul Consiliului de Securitate al ONU că nu doresc să lucreze pe proiectul de rezoluție al Moscovei pe această temă, deoarece au prea multe obiecții față de text.

Președintele rus Vladimir Putin a propus luna aceasta ca o forță de pace înarmată a ONU să fie desfășurată în estul Ucrainei pentru a-i proteja pe observatorii misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează încetarea focului, cu scopul de a contribui la încetarea conflictului între trupele guvernamentale ucrainene și rebelii separatiști proruși. Aceștia din urmă — potrivit Kievului și Occidentului — sunt susținuți de Rusia în cadrul acestui conflict soldat deja cu peste 10.000 de morți din 2014 și până în prezent.

Putin declarase la început că aceste “căști albastre” ar trebui să fie detașate de-a lungul liniei de contact dintre forțele guvernului ucrainean și separatiștii proruși, dar mai târziu a spus că forța ONU ar putea fi desfășurată și în alte zone în care acționează inspectorii OSCE. Washingtonul și Kievul doresc ca forțele de menținere a păcii să fie desfășurate de-a lungul acelor părți ale frontierei Ucrainei cu Rusia care scapă controlului autorităților ucrainene.

Delegațiile americană și ucraineană au declarat după prima dezbatere asupra acestui proiect că nu sunt pregătite să lucreze pe textul rusesc pe viitor”, a afirmat Nebenzea. “Ele au spus că au obiecții semnificative și că, posibil, ucrainenii ar avea o contrapropunere privind desfășurarea forței de pace în Donbas”, a adăugat el.

Ucraina susține un plan alternativ ce interzice orice participare a cetățenilor ruși la această forță de menținere a păcii, care ea ar dori să fie instalată de-a lungul graniței cu Rusia pe care nu o controlează, o idee respinsă de Moscova până acum. Moscova nu și-a abandonat propriile propuneri, a specificat diplomatul rus, adăugând că Rusia își va promova în continuare inițiativa, când vor fi întrunite condițiile potrivite pentru acest lucru.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *