Vlad Filat spune ca economia Republicii Moldova isi va reveni pana la finele lui 2010

de | ian. 4, 2010 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Republica Moldova va depasi starea economica precara cauzata de criza economica mondiala, a declarat luni premierul de peste Prut, Vladimir Filat care s-a declarat totodata optimist ca aceasta perioada grea va fi depasita la finele anului 2010, transmit agentiile de presa de la Chisinau.  „Am gasit o tara cu societate antagonizata, in plina criza. Nu […]

Premierul Vladimir Filat spera intr-o apropiere de UE

Premierul Vladimir Filat spera intr-o apropiere de UE

Republica Moldova va depasi starea economica precara cauzata de criza economica mondiala, a declarat luni premierul de peste Prut, Vladimir Filat care s-a declarat totodata optimist ca aceasta perioada grea va fi depasita la finele anului 2010, transmit agentiile de presa de la Chisinau.  „Am gasit o tara cu societate antagonizata, in plina criza. Nu a fost realizat un transfer civilizat de putere. |n trei luni au facut ceea ce trebuia de facut intr-un an. Am elaborat Legea privind politica bugetar-fiscala, bugetul”, a declarat Filat. Oficalul de la Chisinau a mai adaugat ca Republica Moldova a inregistrat in anului 2009 cel mai acut declin economic din ultimii 15 ani. PIB-ul s-a micsorat cu 7,7%, exporturile si importurile cu 24%, respectiv 36%. Deficitul bugetar la momentul preluarii guvernului era preconizat la 16% din PIB, dar datorita actiunilor intreprins de guvern acesta este de 7,8%. Printre realizarile in planul politicii externe, Filat a tinut sa mentioneze restabilirea relatiilor cu Romania, intensificarea dialogului cu UE si SUA. La 12 ianuarie urmeaza sa inceapa negocierile privind acordul de asociere, ceea ce reprezinta materializarea tuturor actiunilor intreprinse anterior. De asemenea, urmeaza sa inceapa dialogul pentru liberalizarea regimului de vize, in februarie va veni prima misiune de evaluare. „Am putut sa realizam acestea deoarece pentru prima data declaratiile nu au venit in divergenta cu actiunile. Aceasta deschidere a partenerilor europeni este pentru ca din primele zile am demonstrat coerenta”, a mai spus premierul moldovean.

Prioritati imediate

Vladimir Filat a mentionat ca printre prioritatile acestui an se nuamra depasirea recesiunii pana la sfarsitul primului trimestru si o crestere economica graduala de 1,5%, pana la 5% in 2012. „Ne-am angajat sa construim o economie atractiva si competitiva, sa eliminam barierele administrative. Ne asteapta un an dificil, dar cu multe oportunitati de a construi o tara prospera. Avem perspective mult mai clare pentru aprofundarea relatiilor si integrarea in UE”, a adaugat Filat. El s-a pronuntat de asemenea pentru dialog dinamic cu UE si reforme interne pentru liberalizarea regimului de vize. Guvernul Filat a fost investit la 25 septembrie 2009, fiind primul executiv de coalitie din Republica Moldova, dupa anul 2001. Acesta este sprijinit de patru partide parlamentare, care au format coalitia majoritara, Alianta pentru Integrare Europeana, dupa alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie. Programul de activitate al guvernului condus de Vlad Filat este intitulat „Integrarea Europeana: Libertate, Democratie, Bunastare” si urmareste crearea unui nivel inalt de bunastare a cetatenilor Republicii Moldova, consolidarea statului de drept si integrarea europeana a tarii. Programul are cinci prioritati: integrarea europeana, reintregirea tarii, suprematia legii, depasirea crizei economico-financiare si asigurarea cresterii economice, descentralizarea puterii si asigurarea autonomiei locale.

Trend ascendent

Potrivit Biroului National de Statistica (BNS) din Republica Moldova in perioada ianuarie-noiembrie 2009 salariul mediu lunar al unui lucrator din economia nationala a constituit 2701,8 lei si s-a marit fata de perioada similara a anului precedent cu 8,5%. Salariul real in aceiasi perioada de timp s-a majorat cu 8,6%. in sfera bugetara salariul mediu a constituit 2357,6 lei si a crescut fata de aceiasi perioada a anului trecut cu 21,6%, in sectorul real al economiei – 2901,0 lei si a crescut cu 5 la suta fata de perioada similara a anului precedent. in luna noiembrie remunerarea medie a unui salariat a fost de 2750,5 lei. Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent salariul mediu lunar s-a marit cu 4,3% si salariul real cu 5,0 %. in sectorul real salariul mediu lunar a inregistrat 2888,1 lei, fiind practic la nivelul anului trecut (2883,1 lei). in sfera bugetara salariul mediu a constituit 2516,4 lei, si a crescut cu 16,2% fata de perioada similara a anului trecut. Acelasi BNS arata ca, intre lunile  ianuarie-noiembrie 2009, intreprinderile industriale de toate formele de proprietate au fabricat productie in valoare de 20843,2 milioane de lei in preturi curente.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri