Viktor Ianukovici, lider detasat al sondajelor pentru alegerile prezidentiale din Ucraina

, , ,
 

image_125597509318617800_1Viktor Ianukovici, liderul Partidului Regiunilor (prorus) din Ucraina, se afla in fruntea sondajelor pentru alegerile prezidentiale din Ucraina al caror prim tur se va desfasura pe 17 ianuarie 2010, potrivit portalului segodnia.ua, citat de RIA Novosti. In primul tur, Ianukovici ar obtine 33,3% din voturi, fiind urmat de prim-ministrul Iulia Timosenko, cu 16,6%. Actualul presedinte, Viktor Iuscenko, ar fi votat de doar 3,8% dintre alegatori, potrivit sondajului realizat intre 5 si 13 decembrie 2009 de Grupul de cercetare si branding. Institutul international de cercetari sociologice de la Kiev indica o cota de popularitate de 40% pentru Ianukovici, insuficienta pentru o victorie inca din primul tur. In ce priveste turul al doilea, sondajele prognozeaza unanim o victorie a lui Ianukovici, care ar putea obtine peste 57% din voturi.

Suspiciuni de frauda

Odata cu apropierea datei alegerilor, suspiciunile de fraudare au crescut vertiginos. Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a declarat marti ca a ordonat SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) sa verifice informatiile privitoare la pregatirea unei operatiuni de falsificare a alegerilor sub numele de cod “Fluviul”, potrivit Unian.
In cadrul unei intalniri cu reprezentanti ai mass-media ucrainene si straine marti la Kiev, Iuscenko a spus ca dispune de informatii potrivit carora in prezent se pregatesc o serie de proiecte in scopul falsificarii alegerilor prezidentiale programate sa se desfasoare la 17 ianuarie 2010. Liderul ucrainean a remarcat in special faptul ca proiectul “Fluviul” prevede pe ansamblu colectarea a 2 milioane de voturi suplimentare in favoarea unui candidat care are acum “un deficit” pentru a ajunge in turul doi al scrutinului prezidential.
Cu toate acestea, Iuscenko a refuzat categoric sa rosteasca numele acelui candidat. Totusi, el a adaugat ulterior ca majoritatea amenintarilor de falsificare a alegerilor vine din partea Blocului Iulia Timosenko (BIUT) al sefei executivului ucrainean, creditata cu aproape 20% din preferintele de vot, conform sondajelor, ea clasandu-se pe locul al doilea dupa Viktor Ianukovici, liderul Partidului Regiunilor, care ar acumula in primul tur a scrutinului in jur de 34% din voturi.

Turul doi sigur

Expertii de la Kiev sustin ca niciun candidat nu are sanse sa castige din primul tur alegerile prezidentiale din ianuarie in Ucraina. “Este vorba de un candidat care a trecut de pe locul doi pe pozitia a treia”, a spus Iuscenko, contrazicand sondajele, dar fara sa precizeze numele respectivului candidat. In acelasi timp, Iuscenko a declarat ca este putin probabil ca Partidul Regiunilor sa recurga la falsificari, intrucat candidatul acestuia Viktor Ianukovici va ajunge fara probleme in turul doi, dar el nu a exclus ca “regionalii” sa comita astfel de incercari in turul doi. In acest context, candidatul la prezidentiale Oleg Tiagnibok, presedintele partidului ultranationalist “Svoboda”, a declarat marti ca staff-ul de campanie al presedintelui Viktor Iuscenko, care incearca sa-si adjudece un nou mandat, ar purta negocieri secrete in vederea incheierii unei aliante cu Viktor Ianukovici, liderul Partidului Regiunilor. La 3 ianuarie, Iuscenko a anuntat trecerea in etapa finala a negocierilor cu patru din cei 18 candidati inscrisi la presedintia ucraineana in vederea sustinerii in alegeri a unui singur candidat din partea fortelor democratice. “Astfel de contacte sunt in derulare. Saptamana aceasta va fi decisiva pentru incheierea negocierilor cu Iuri Kostenko, Arseni Iateniuk, Anatoli Gritenko si Oleg Tiagnibok” – a afirmat Iuscenko, citat de Ukrainski Novini. Gritenko, ex-ministru al Apararii, precum si Oleg Tiagnibok, au respins oficial o astfel de propunere. Potrivit unui ultim sondaj al Fundatiei pentru democratie din Kiev, ale carui rezultate au fost date publicitatii la 29 decembrie 2009, Viktor Ianukovici, liderul Partidului Regiunilor, se bucura de 33,6% din preferintele de vot, premierul Iulia Timosenko este creditata cu 19,2% din optiuni, iar fostul presedinte al Banicii Nationale, Serghei Tighipko – cu 9,23% din preferinte. Pentru presedintele Viktor Iuscenko si-ar da voturile doar 3,7% din electorat. Cercetarea sociologica a fost realizata intre 12 si 29 decembrie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *