Vanuatu a renunțat definitiv la recunoașterea Abhaziei și Osetiei de Sud

, , , , ,
 
Vanuatu a retras recunoasterea diplomatica a Abhaziei si Osetiei de Sud

Vanuatu a retras recunoasterea diplomatica a Abhaziei si Osetiei de Sud

Conform unui comunicat remis de ministerul de externe al Georgiei catre agentia de presa KARADENIZ PRESS, Vanuatu și Georgia au stabilit oficial relații diplomatice și consulare. Acordul respectiv a fost semnat săptămâna trecută la NewYork de către reprezentanții statelor respective la ONU. În acord, părțile „au recunoscut integritatea teritorială și suveranitatea ambelor state, au convenit să contruiască o relație bazată pe prietenie și echitate”.  Astfel, prin semnarea acestui acord, Vanuatu, care anterior a recunoscut independența Abhaziei, recunoaște integritatea teritoriala a Georgiei în limitele hotarelor sale recunoscute internațional, incluzând Abhazia și Osetia de Sud. Prin aceasta, după cum a remarcat reprezentantul Vanuatu la ONU, Donald Kalpokas,toate neînțelegerile legate de recunoașterea regiunilor separatiste rămân în trecut.

Exemplu pentru Oceania

Ministrul de externe al Georgiei, Maia Pandjikidze, a declarat că Vanuatu și-a exprimat dorința de a stabili relații diplomatice cu Georgia încă în luna martie 2013, iar negocierile au fost finalizate in data de 12 iulie 2013. Pandjikidze a adăugat că speră ca decizia respectivă să fie un exemplu de urmat pentru alte state din Oceania care, încălcând doctrinele dreptului internațional, au recunoscut independența regiunilor separatiste din Georgia.
La randul sau, ministrul de externe al Republicii Abhazia, Veaceslav Ciribka a declarat pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS că statul insular nu a anunțat oficial “retragerea deciziei de recunoaștere a independenței” Abhaziei.
Reamintim ca Georgia a pierdut controlul asupra Abhaziei și Osetiei de Sud la începutul anilor 90 ai secolului trecut, in urma unor sangeroase razboaie civile. În august 2008, în urma războiului cu Georgia din Osetia de Sud, Federația Rusă a recunoscut independența ambelor regiuni. Exemplul a fost urmat de state precum Nicaragua, Venezuela și statele polineziene Nauru și Tuvalu.

Recunoastere diplomatica cu bucluc

În primăvara anului 2011, Abhazia a fost recunoscuta de catre autoritatile din Vanuatu, decizie schimbata, dupa ce opozitia a rpeluat puterea la Port Vila (capitala Vanuatu). Pe fondul intensificarii speculatiilor ministrul de externe al Vanuatu, Alfred Karlot, a declarat că republica nu a renunțat la recunoașterea Abhaziei, iar conducerea reginii caucaziene a declarat că dispune de toate acordurile corspunzătoare.
In acest moment, odată cu inaugurarea relațiilor diplomatice dintre Georgia și Vanuatu, se pare că autoritățile statului din Oceania au renunțat definitiv la recunoașterea independenței regimurilor separatiste.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *