Universitatile, noul camp de batalie intre guvernul turc si opozitia laica

, , , , ,
 
Autoritatile turce, tinta unor noi atacuri ale opozitiei politice

Autoritatile turce, tinta unor noi atacuri ale opozitiei politice

Direcția pe probleme religioase din cadrul guvernului turc și-a anunțat intenția de a construi câte o moschee în fiecare universitate de stat, liderii opozitiei acuzand autoritatile de la Ankara ca incearca islamizarea fortata a universitatilor din tara, relateaza mass-media turca, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „În peste 80 de universități se află în construcție moschei. Cincisprezece dintre ele și-au deschis deja porțile pentru credincioși și vom deschide alte 50 în 2015”, a declarat Mehmet Gormez, șeful Diyanet İşleri Başkanlığı, institutia care coordoneaza actvitatea majoritatii clericilor musulmani din Turcia.

Acuzatii dure

„Există 20 de milioane de tineri în țara noastră, iar noi vrem să fim în măsură să ajungem la fiecare dintre ei”, a adăugat Gormez, citat de agenția de presă guvernamentală turcă Anadolu, preluata de KARADENIZ PRESS. Potrivit șefului Diyanet, imami plătiți de autoritati vor fi însărcinați, în fiecare moschee, să își ofere sprijinul tinerilor aflați în dificultate. Moscheile „vor fi locul în care (tinerii) vor simți dragostea de Allah în inima lor’, a spus el. „Acordăm o mare importanță moscheilor în universitățile urbane. Ele reprezintă singurul mijloc de a readuce moscheile în viețile, orașele și inimile oamenilor noștri”, a insistat Mehmet Gormez.
Premier timp de unsprezece ani înainte de a fi ales în funcția de președinte al Turciei în august 2014, Recep Tayyip Erdogan este cu regularitate criticat de adversarii săi politici pentru derivă autoritară și pentru că ar dori să „islamizeze” societatea turcă. În ultimii ani, el a sporit măsurile ce restrâng consumul de tutun și alcool și a autorizat portul vălului islamic de către funcționare, studente și liceene.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.