Uniunea Europeana, multumita de progresele Republicii Moldova

, , , ,
 

Comisarul european Stefan Fule sprijina integrarea europeana a Republicii Moldova

Comisarul european Stefan Fule sprijina integrarea europeana a Republicii Moldova

“Anul 2010 a fost un an de cooperare excelentă între R. Moldova şi Uniunea Europeană”, a declarat astăzi Stefan Fule, comisarul UE pentru extindere şi politică de vecinătate, la un briefing de presă la Chişinău, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. După discuţii, care au durat 40 de minute, Stefan Fule şi Preşedintele interimar Mihai Ghimpu au făcut declaraţii pentru presă.
La rîndul său, Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a menţionat că R. Moldova “a făcut kilometri buni pe calea care o apropie de Uniunea Europeană”. “Dacă sînt la Chişinău atît comisarul european, cît şi miniştri de Externe din ţările UE, aceasta demonstrează că Alianţa şi-a îndeplinit programul de guvernare pe care şi l-a asumat acum un an”, a declarat Mihai Ghimpu. El a adăugat că dialogul cu UE va continua după 28 noiembrie 2010- data alegerilor parlamentare. “Ca niciodată, R. Moldova are sprijinul UE şi aceasta nu vine din dragostea pentru plaiul nostru, ci pentru faptul că Alianţa pentru Integrare Europeană promovează principiile şi valorile europene, reformele care duc la democratizarea societăţii şi instituţiilor statului”, a spus în încheiere Preşedintele Mihai Ghimpu.
Comisarul european, Stefan Fule, a menţionat că Moldova şi UE au făcut progrese în ceea ce ţine de facilitarea comerţului şi regimului de vize, iar săptămîna viitoare va avea loc o nouă reuniune bilaterală menită să dezbată pe marginea proiectului de acord de asociere.
Reamintim ca in după-amiaza zilei de 30 septembrie 2010, la Palatul Republicii din Chişinău, miniştri de externe şi înalţi oficiali ai UE se întrunesc cu demnitarii moldoveni în cadrul celei de-a treia reuniuni a Grupului Acţiunea Europeană pentru R. Moldova.

Sprijin ceh

Republica Moldova va beneficia de susţinerea Republicii Cehe în procesul integrării europene, un Memorandum cu privire la cooperarea în domeniul integrării europene fiind semnat astăzi de Iurie Lenacă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, şi omologul său ceh Karel Schwarzenberg.
Iurie Leancă a declarat azi, în cadrul unei conferinţe de presă, că “memorandumul semnat va sprijini R. Moldova în parcurgerea traseului european, în depăşirea provocărilor şi problemelor cu care ne confruntăm, dar în şi dorinţa de a preda un nou suflu pentru iniţiativa care se numeşte Parteneriatul Estic”. De asemenea, Leancă a mărturisit că a avut un schimb de opinii constructiv cu ministrul ceh, în cadrul căruia s-a discutat spectru de probleme ce ţin de dialogul bilateral, începînd cu dialogul politic, cu schimburile comerciale, cu necesitatea atragerii investiţiilor din Republica Cehă în ţara noastră. “Sînt recunoscător ministrului ceh pentru disponibilitatea de a semna memorandumul cu privire la cooperarea în domeniul integrării europene. Astfel, numărul ţărilor cu care avem deja astfel de documente foarte importante se extinde şi am convenit astăzi să aducem substanţe şi elemente foarte precise pentru a putea să beneficiem de experienţa vastă a Republicii Cehe în parcurgerea paşilor necesari pe traseul european”, a adăugat sursa citată.
La rîndul său, Karel Schwarzenberg a afirmat că schimbul de experienţă în domeniul integrării europene, între cele două ţări, este important, pentru ca R. Moldova să evite greşelile făcute de Cehia. “Şi noi am parcurs acest drum, şi tot ceea ce trebuia să facem seamănă cu un examen la şcoală, am trecut şi prin aceasta şi trebuie să confirm că merită. Trebuie să spun că nu este aşa de greu şi dacă am putut face noi, va putea şi Republica Moldova”, a menţionat ministrul de Externe al Cehiei.
În perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2010, viceprim-ministrul, ministru al Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Karel Schwarzenberg, efectuează o vizită oficială în Republica Moldova, la invitaţia omologului său moldovean. De asemenea, ministrul ceh de externe va participa, alături de omologii săi din ţările membre ale Uniunii Europene, la cea de-a III-a Reuniune informală a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *