UE-Turcia: Acord de readmisie pentru imigrantii ilegali

, , ,
 

UE şi Turcia au parafat joi la Bruxelles un acord de readmitere a imigranţilor ilegali, la o zi după un acord al europenilor pentru acordarea de facilităţi privind vizele pentru cetăţenii turci.
Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstroem, a salutat parafarea acestui acord, afirmând: El ”va permite, în interesul nostru comun, un mai bun control al frontierelor, precum şi gestionarea imigraţiei”. Guvernul danez şi-a exprimat dorinţa de a organiza ceremonia oficială de semnare a acestui acord de readmitere la sfârşitul preşedinţiei sale semestriale a UE, pe 30 iunie.
Nu a fost comunicată nici o dată, deoarece statele UE trebuie să-i ofere în mod oficial un mandat dnei Malmstroem pentru a semna acest acord, blocat de Ankara, care cere în contrapartidă facilităţi privind vizele. Cipru, ale cărui relaţii cu Turcia sunt tensionate, a acceptat joi să renunţe la rezervele sale. Insula divizată va asigura preşedinţia semestrială prin rotaţie a UE începând de la 1 iulie.
Dar ”această facilitate privind vizele nu este pentru mâine”, potrivit unei surse diplomatice europene. Ankara va trebui să se supună unui anumit număr de condiţii. Acordul aprobat joi de statele europene angajează un proces care va fi foarte lung şi va dura mai mulţi ani”, a insistat un negociator european.
”Un plan de acţiune” va fi supus Ankarei, care comportă ”un anumit număr de exigenţe, precum obligaţia pentru autorităţile turce de a coopera cu toate statele UE, inclusiv cu Cipru, pentru o mai bună supraveghere a frontierelor lor cu UE, de a revizui politica lor în materie de vize cu terţe ţări non-europene şi de a semna acordul de readmitere încheiat cu UE”, a precizat el.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *