UE se arata tot mai sceptica vizavi de largirea numarului membrilor sai

, , , ,
 

0-36456-muncitor_ue_apUniunea Europeana se arata tot mai sceptica in ceea ce priveste extinderea sa in zona Balcanilor, opineaza jurnalistii publicatiei britanice Financial Times. Principalul motiv al acestei viziuni politice ar fi reprezentat de un esec in ceea ce priveste aderarea Bulgariei si Romaniei la UE, fapt ce a determinat Bruxelles-ul sa ridice stacheta pentru viitoarele modificari ale structurii UE. “Daca aduci in discutie subiectul planurilor de extindere UE spre Balcani, destul de rapid discutia se orienteaza catre coruptie si crima organizata. Aceste fenomene constituie o cauza importanta pentru membrii UE in a ezita cu privire la accelerarea extinderii”, scrie FT. Romania si Bulgaria sunt reprezentate ca state care ar constitui radacina acestei probleme din cauza ratei ridicata a coruptiei si incapacitatea guvernelor din aceste tari de a ridica nivelul de trai in aceste foste tari comuniste. “Lectia este ca procesul trebuie sa fie riguros, ca sa fie un succes”, spune Rosa Balfour, de la European Policy Centre. FT mai scrie ca un exemplu in acest sens il reprezinta Bulgaria care in iulie 2008 nu a mai primit fonduri din partea Comisiei Europene. Executivul european a decis atunci taierea a sute de milioane de euro care trebuiau sa ajunga la autoritatile de la Sofia. Publicatia amininta mai scrie ca Bulgaria se confrunta cu o problema reala vizavi de retele de crima organizata specializate in rapiri, asasinate si trafic de droguri. In Bulgaria au fost comise mai mult de 150 de crime legate de aceste cercuri, din 2001, dar nu s-a pronuntat nicio condamnare. In cazul Romaniei, FT aminteste ca oficialii UE au salutat adoptarea noului Cod Civil si Penal dar spune ca sistemul judiciar ar trebui reformat in scopul desfasurarii unei activitati anticoruptie mult mai bune si intr-un mod mult mai independent. “Aderarea la UE nu este un glont magic impotriva coruptiei. Recomandam rapoarte de evaluare anticoruptie pentru toate statele care vor adera in viitor si chiar cele actuale din UE”, a declarat Jana Mittermaier, directorul birorului de la Bruxelles al organizatiei Transparency International.

Chisinaul spre Bruxelles

Autoritatile centrale ale Republcii Moldova au purtat marti prima runda oficiala a negocierilor privind Acordul de asociere la UE, se arata intr-un comunicat al diplomatiei de peste Prut. Ministrul moldovean de Externe, Iurie Leanca, a declarat dupa prima runda de negocieri pentru Acordul de Asociere cu UE ca lansarea discutiilor corespunde perfect dorintei autoritatilor si societatii de aliniere la normele europene, iar delegatia europeana felicita Chisinaul pentru o pregatire foarte buna. Discutiile din cursul primei runde de negocieri s-au axat pe un schimb de puncte de vedere referitoare la structura si elementele definitorii ale viitorului Acord de Asociere, fiind trasata o foaie de parcurs a negocierilor. Ulterior urmeaza sa fie avansate propuneri concrete si detaliate, ce vor fi discutate la urmatoarele runde de negocieri si care vor da substanta continutului Acordului, a declarat ministrul moldovean de externe, vicepremierul Iurie Leanca, in cadrul conferintei de presa sustinute la incheierea rundei de negocieri. Leanca a subliniat ca un obiectiv extrem de important al negocierilor pe marginea Acordului de Asociere, pe langa beneficiile politice, va fi dialogul pentru liberalizarea vizelor si stabilirea unei zone de comert liber si aprofundat cu UE. “Am depus eforturi mari pentru a convinge partenerii europeni ca cetatenii moldoveni au dreptul de a se misca liber. Misiunea de evaluare a Comisiei Europene va veni la Chisinau in luna februarie pentru a incepe dialogul in privinta posibilitatii de eliminare a vizelor pentru cetatenii moldoveni”, a spus ministrul moldovean de Externe.

Aprecieri europene

La randul sau, seful echipei de negocietori ai UE, Gunther Wiegand , ca este multumita de rezultatul negocirilor din aceasta prima runda. “Am gasit un grad mare de convergenta a pozitiilor partilor: impartasim aceleasi valori care vor sta la baza viitorului Acord”, a declarat oficialul european. Dupa sedinta plenara a delegatiilor, negociatorii au continuat lucrul in patru grupuri tematice – politic si de securitate, cooperare economica, justitia, contactele interumane. Urmatoarea runda de negocieri se va desfasura la Bruxelles in saptamana a treia a lunii martie. UE se arata tot mai sceptica vizavi de largirea numarului membrilor sai.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *