UE reface Alianta de la Chisinau

, , , , ,
 

Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, sprijina integrarea europeana a Republicii Moldova

Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, sprijina integrarea europeana a Republicii Moldova

Cei patru lideri ai Aliantei pentru Integrare Europeana s-au intalnit astazi pentru prima data dupa ce timp de cateva zile mass-mediaa  speculat pe seama iminentei desfacerii acesteia, relateaza surse oficiale. Cei patru lideri ai aliantei au participat la reuniunea Grupului pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova.
Reamintim ca Mihai Ghimpu, Serafim Urechean si Marian Lupu s-au suparat pe premierul Vladimir Filat acuzandu-l de egoism politic dupa ce prim-ministrul a decis ca executivul sa acorde compensatii populatiei, ocolind parlamentul. Premierul Filat a declarat ca a facut asta pentru ca se temea ca prin legislativ proiectul de lege nu ar fi trecut.

Sprijin romanesc

Aflat în Republica Moldova să inaugureze Institutul Cultural Român de la Chişinău, ministrul de Externe Teodor Baconschi a încurajat Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE, la guvernare) să rămână unită, relateaza mass-media de la Bucuresti. El a dat de înţeles că, dacă va câştiga alegerile din 28 noiembrie, va fi „premiată” de Uniunea Europeană. ,,Este important să vă explicaţi politicile, să daţi un mesaj unitar, astfel încât toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de etnia lor, de limba lor şi de locul unde îşi au domiciliul, să înţeleagă adevărul, şi anume că AIE este cel mai bun vehicul politic pe care-l au în mod democratic pentru ca viaţa lor să se îmbunătăţească într-un timp cât mai scurt”, a declarat Baconschi. ,,Nu trebuie să fiţi penalizaţi după ce v-aţi mişcat atât de bine şi de repede, ci, dimpotrivă, premiaţi cu progrese substanţiale în toate formele negocierii între dumneavoastră şi Comisie”, a adăugat el.

Convorbirea Filat – Băsescu irită

Declaraţiile şefului diplomaţiei române au fost taxate rapid de comuniştii din Republica Moldova. Agenţia de presă Omega, apropiată PCRM, a comentat că vizita ministrului român de Externe la Chişinău arată că Bucureştiul s-a antrenat în campania electorală de partea actualei guvernări de la Chişinău, relateaza cotidianul Adevarul. Baconschi a calificat criticile comuniştilor drept ,,un clişeu pentru regimurile de tip totalitar”. Prezenţa şefului diplomaţiei române a incitat spiritele nu doar printre comunişti, ci şi în cadrul Alianţei pentru Integrare provocând un mic război declarativ între preşedintele interimar, Mihai Ghimpu (liberal) şi premierul democrat-liberal, Vlad Filat. La începutul întrevederii cu Filat, Baconschi l-a informat pe şeful Guvernului moldovean că s-a înscris în PDL, iar Filat – că l-a sunat pe preşedintele Traian Băsescu. Referitor la convorbirea telefonică între premierul moldovean şi preşedintele român, Mihai Ghimpu a comentat iritat: ,,Eu lucrez şi el (n.r. – Filat) sună”.
El a refuzat însă să ia acest gest ca pe o susţinere a preşedintelui român pentru premier (apropiat ca viziune politică). ,,Niciodată preşedintele Băsescu nu a făcut o declaraţie de sprijin pentru Ghimpu, Filat, Lupu sau alţii, nu are dreptul să o facă”, a apreciat Ghimpu.

AIE, între România şi Rusia

Liderii celor patru partide din AIE au viziuni diferite asupra rolului pe care-l joacă România în parcursul european al Republicii Moldova. Liderul PD, Marian Lupu, a declarat recent că Executivul de la Chişină trebuie să-şi ia soarta în propriile mâini. „Azi din păcate, România se afundă din ce în ce mai mult în criză. Tot azi, Rusia e preocupată şi ea mai mult de propriile probleme. Suntem pe cont propriu. Ce facem? Aşteptăm ca Traian Băsescu să îşi refacă capitalul de încredere în România, pentru a veni apoi în ajutorul nostru?”, a spus democratul. După întâlnirea avută cu ministrul român de Externe, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu a subliniat că programul de guvernare prevede relaţii strategice cu Federaţia Rusă, dar şi integrarea în UE.
,,Nu-i nimic dacă vom merge o dată la Moscova prin Bruxelles şi invers, la Bruxelles prin Moscova”, a comentat liderul moldovean. Premierul liberal-democrat Vlad Filat consideră că Bucureştiul rămâne în continuare aliatul de bază al ţării, în ciuda situaţiei economice precare şi a imaginii proaste create de problema rromilor. ,,Am asistat la discuţia purtată între premierul francez şi preşedintele Băsescu. A fost o discuţie emotivă, facem parte dintr-o lume cu origini latine, dar acest lucru nu înseamnă că nu există soluţii.”, a declarat pentru „Adevărul”, şeful Guvernului moldovean.

Atac european la Voronin

Comunistul Vladimir Voronin, deşi a lipsit de la reuniune, a fost în centrul atenţiei tuturor. Miniştii de Externe europeni care au participat la a treia reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, inclusiv ministrul de Externe român Baconschi, s-au dus ieri după-amaiză, după reuniune, la o întrevedere cu membri PCRM. Deşi întrevederea cu Voronin nu figura pe agenda oficială dată presei române, membri ai delegaţilor străine aflate la reuniune au declarat că au o întâlnire cu liderul Partidului Comunist din Republica Moldova, Vladimir Voronin.

Consultare obligatorie

Comisarul European pentru Extindere, cehul Stefan Fule, a avut o întrevedere separată cu liderul PCRM. ,,A aduce un stat în UE înseamnă să ai un dialog nu doar cu Guvernul, ci şi cu actorii importanţi din societatea civilă,,, s-a explicat Fule. La reuniune a fost readus în discuţie tratatul de bază dintre Republica Moldova şi România, subiect care a tensionat relaţiile în vremea lui Voronin. ,,Vă reamintesc că România a fost prima ţară care a recunoscut independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova. Avem un cadru european actualizat juridic în spirit european,, a explicat Baconschi, evitând un răspuns clar. Întrebat ce se întâmplă dacă în noiembrie câştigă comuniştii, Baconschi a spus: ,,Cetăţenii moldoveni nu trebuie să aleagă între Rusia şi România la scrutin. Este o alegere între trecut şi prezent”. Un răspuns indirect la ce se întâmplă cu Moldova dacă PCRM revine l-a dat şi ministrul suedez de Externe, Carl Bildt. ,,Dacă încetiniţi reformele, încetiniţi şi procesul prin care vă îndreptaţi spre UE”, a avertizat el.
Voronin a fost criticat dur şi de Karel Schwarzenberg, ministrul ceh de Externe.,,Din ceea ce ştim, a fost la putere multă vreme aici şi acele reforme necesare pentru a merge către Europa nu au fost făcute. PCRM s-au declarat fericiţi să devină membri ai UE, dar nu au urmat şi faptele. Au lipsit reformele. Depinde de moldoveni ce aleg”, a declarat Schwarzenberg.

Lupu vrea frontiere delimitate clar

Marian Lupu, preşedintele PD din Republica Moldova, a declarat pentru ,,Adevărul” că relaţia cu ministrul roman de Externe Baconschi suferă de pe urma unui neajuns: refuzul României de a semna un Tratat de Bază cu Republica Moldova. ,,Vrem un acord privind regimul de frontieră şi un Tratat politic de bază, exact aşa cum are România cu alte ţări vecine, inclusiv cu Ucraina,, a spus democratul. ,,Acordul politic de bază şi acordul regimului de frontieră aruncă încă, cu părere de rău, multe umbre asupra relaţiei pe axa Bucureşti-Chişinău. Chiar senatori români spun că mesajul României către Chişinău ar trebui să fie mai pur decât soţia Cezarului. Acest gest ar spulbera miturile care a fost educată societatea moldovenească de comunişti”, a completat el.
Liderul democraţilor a explicat că la referendumul din septembrie tocmai lipsa unui astfel de document oficial le-a dat ocazia comuniştilor să îndepărteze alegătorii. ,,Teza folosită de comunişti a fost ,,dacă mergeţi la referendum votaţi ca Republica Moldova să-şi piardă statalitatea şi se uneşte cu România”, a spus Marian Lupu. El a ţinut să sublinieze şi că Moldova trebuie să ia decizii singură, fără să aştepte vreun ajutor extern. ,,Uneori mă întristează că aici, în Republica Moldova, persistă ideea că vine UE şi ne ajută, că vine Rusia sau vine România. Fiind stăpâni aici la noi acasă, noi singuri trebuie să ne gândim ce facem cu viaţa noastră şi să ne ocupăm de rezolvarea problemelor pe care le avem”, a explicat liderul democraţilor de peste Prut.

Problema exagerata

Solicitat azi de mass-media de la Chisinau să specifice la ce stadiu se află semnarea Tratatului de Bază şi a celui de Frontieră, ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Baconschi, aflat într-o vizită oficială la Chişinău, a declarat că “nu trebuie să ne precipităm sau să acordăm o semnificaţie exagerată acestei chestiuni punctuale“. “Trebuie să vă aduc aminte că România a fost primul stat care a recunoscut independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova. Avem un cadru juridic actualizat în cel mai european spirit şi că am negociat în mare parte acest Acord privind managementul comun al frontierei care este foarte mult legat de ACQUIS-ul Shengen şi de obligaţia noastră de a implementa normele Shengen în materie de securitate la frontieră. Deci, lucrurile sunt în mişcare şi nu trebuie să ne precipităm sau să acordăm o semnificaţie exagerată acestei chestiuni punctuale“, a declarat Baconschi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *