UE, paradis pentru diplomația separatistă

, , , , , ,
 
Președintele rus, Vladimir Putin, înger politic pentru Transnistria

Președintele rus, Vladimir Putin, înger politic pentru Transnistria

Tiraspolul intenționează să-și deschidă reprezentanțe oficiale la Kiev și Bruxelles, a anunța liderul regiunii separatiste transnistrene, Vadim Krasnoselski, citat de mass-media de la Chișinău, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „La sfârșitul lunii ianuarie la Moscova a fost deschisă o reprezentanță oficială a republicii moldovenești nistrene. Instituții similare trebuie să apară și în capitalele Ucrainei, care este garant în negocieri, și a Uniunii Europene, care este observator în formatul 5+2”, a declarat Vadim Krasnoselski.

Karadeniz Press menționează că în unele state UE funcționează așa-zise reprezentanțe ale regiunilor separatiste din Caucaz, inclusiv „ambasade” ale Nagorno-Karabach în Franța, Germania, Marea Britanie, ori abhaze în Bulgaria și Italia.

Inaugurare cu bucluc diplomatic

Deschiderea acestor reprezentanțe vine în sprijinul „fortificării independenței rmn și a recunoașterii ei internaționale”, a mai spus liderul separatist transnistrean în cadrul unei ședințe a colegiului departamentului de externe de la Tiraspol, la care au participat și diplomați ai Federației Ruse, acreditați în Republica Moldova.
Tiraspolul a inaugurat pe 22 ianuarie la Moscova, cu acceptul autorităților Federaţiei Ruse, o reprezentanță a regiunii, numită Fundația Transnistria. MAE rus a declarat că ar fi vorba doar despre o instituție culturală, Tiraspolul pretinde că este o reprezentanță diplomatică oficială. Chişinăul a protestat oficial împotriva deschiderii acestei reprezentanțe, calificând-o drept provocare din partea Tiraspolului și a cerut participanților în formatul 5+2 să ia atitudine. Ministerul de Externe a cerut explicații ambasadorului rus.

Abhazia și Oseția de Sud mimează diplomația în UE

Abhazia și Oseția de Sud mimează diplomația în UE

Axa Donețk-Italia

Ambasada Ucrainei în Italia a condamnat recent deschiderea unei reprezentanţe a Republicii Populare Doneţk în orașul italian Verona, pe care a numit-o „o provocare a forțelor pro-ruse locale”, relatează Libertatea Cuvântului, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Ambasada Ucrainei condamnă cu fermitate toate încercările de promovare și susținere a grupurilor teroriste în Italia – republicile false de pe teritoriul Donbasului ucrainean”, se afirmă în declarația Ambasadei Ucrainei, publicată pe Facebook.
Potrivit Ministerului ucrainean de Externe, deschiderea „biroului de reprezentare” a provocat nemulțumire nu numai în rândul comunității ucrainene din Italia, ci și în rândul „multor prieteni italieni ai Ucrainei, care își exprimă sprijinul față de statul nostru”.

Precedent francez

Anterior, procurorii din orașul francez Aix-en-Provence, au intentat un proces împotriva unei organizații care se autointitula „reprezentanţa oficială a Republicii Popolare Doneţk în Franța” și au solicitat dizolvarea acesteia. Ministerul francez de Externe a subliniat că nu a recunoscut oficial această organizație. Mai târziu, instanța din orașul francez Aix-en-Provence a decis să nu închidă așa-numita reprezentanţă a Republicii Popolare Doneţk din Marsilia.

Propagandă pe bandă rulantă

Ambasada Ucrainei din Cehia și-a exprimat indignarea față de faptul că un deputat comunist ceh a catalogat în mod public guvernul ucrainean „un regim fascist”, se menționează în comentariul postat săptămâna trecută pe site-ul Ambasadei ucrainene, notează Libertatea Cuvântului, preluată de mass-media de la București.
„În buletinul de ştiri transmis (…) de principala televiziune cehă, deputatul Partidului Comunist din Republica Cehă și Moravia, Stanislav Grospici, a numit guvernul ucrainean „un regim fascist „. Aceasta este o ofensă inacceptabilă într-o lume civilizată și o defăimare pentru întregul stat, care nu a primit un răspuns clar din partea prezentatorului show-ului”, se menţionează în comentariul diplomaților ucraineni.
De asemenea, reprezentanţii Ambasadei fostului stat sovietic menționează că, de regulă, nu reacţionează la declarațiile comuniștilor, a căror ideologie, alături de cea nazistă, sunt interzise în Ucraina. Cu toate acestea, având în vedere că acest deputat este președinte al unei comisii parlamentare, diplomații ucraineni așteaptă condamnarea declarațiilor sale de către conducerea Camerei Deputaților din Parlamentul ceh.
„De asemenea, sperăm că televiziunea cehă nu va tolera astfel de declaraţii în viitor”, se mai arată în comunicatul Ambasadei Ucrainei în Cehia. (N.G.)

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *