UE monitorizeaza progresele Turciei in drumul spre Europa

de | nov. 26, 2009 | Știri, Turcia, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Oficialii de la Bruxelles au avut joi o noua intalnire cu autoritatile turce in scopul evaluarii progreselor facute de Turcia in vederea aderarii la blocul comunitar, informeaza agentia turca de presa Anadolu. Delegatia UE a fost formata din ministrul suedez de externe Carl Bildt, de secretarul de stat spaniol pentru afaceri europene, Diego Lopez Garrido, de comisarul european pentru extindere Olli Rehn

TURKEY ATATURKOficialii de la Bruxelles au avut joi o noua intalnire cu autoritatile turce in scopul evaluarii progreselor facute de Turcia in vederea aderarii la blocul comunitar, informeaza agentia turca de presa Anadolu. Delegatia UE a fost formata din ministrul suedez de externe Carl Bildt, de secretarul de stat spaniol pentru afaceri europene, Diego Lopez Garrido, de comisarul european pentru extindere Olli Rehn si de seful delegatiei Comisiei Europene in Turcia, Marc Pierini. Reprezentantii troicii UE au avut un dejun cu seful diplomatiei turce Ahmet Davutoglu si cu ministrul pentru afaceri europene, Egemen Bagis, dupa care acestia au avut o sesiune de lucru in cea de a doua parte a zilei. Intrevederea intervine inaintea summitului de iarna in care liderii Celor 27 ar putea sa faca din nou presiuni asupra Ankarei in problema cipriota.|n decembrie, sefii de stat si de guvern din UE vor discuta, in cadrul Consiliului European de iarna, progresele inregistrate de Turcia in procesul de pregatire pentru aderare, demarat oficial in 2005, dar impiedicat de refuzul persistent al Ankarei de a permite accesul navelor si avioanelor cipriote in porturile si aeroporturile turcesti. In cadrul unui interviu acordat recent unui cotidian turc, presedintele cipriot Dimitris Christofias a sugerat ca tara sa ar putea sa ceara la summitul din decembrie noi sanctiuni impotriva Turciei. Totusi, analistii considera ca UE va da dovada de mai multa clementa, pentru a evita escaladarea tensiunilor intre cipriotii greci si cei turci. Ciprul este divizat dupa invadarea de catre Turcia, in 1974, a nordului insulei, ca reactie la lovitura de stat a nationalistilor ciprioti greci sustinuti de Atena, care dorea reanexarea insulei la Grecia.

Detensionare cu minoritatile

O alta problema ar fi situatia kurzilor din Turcia. Ankara a facut primul pas in restabilirea pasnica a relatiilor cu minoritatile ce traiesc pe teritoriul acestui stat. Astfel, primele indicatoare de circulatie bilingve in turca si in kurda si-au facut aparitia in sud-estul Turciei, initiativa apartinand primarului orasului Diyarbakir. Reactia lui a venit  la anunturile facute de guvern in favoarea drepturilor kurzilor.
Panourile indica directia satelor din raza municipalitatii Diyarbakir, principalul oras din sud-estul anatolian populat majoritar de kurzi, atat in limba kurda cat si in turca. Potrivit unei surse municipale, 82 de sate sunt privite de aceasta reforma, dar panoul de intrare in capitala de resedinta Diyarbakir ramane scris doar cu denumirea in limba turca. Fazele preliminare au fost incepute de o luna, dar recente declaratii ale ministrului de Interne, Besir Atalay, au accelerat punerea in aplicare a proiectului, a indicat sursa din administratia locala, insistand pe faptul ca, in orice caz, locuitorii regiunii utilizeaza numele kurde in viata lor cotidiana.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *