Ucraina, pregatita pentru anexarea Transnistriei

de | aug. 6, 2013 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ucraina trebuie să declare că este pregătită pentru includerea Transnistriei în componența sa, în cazul în care România se va uni cu Republica Moldova, a declarat deputatul ucrainean Eduard Leonov, membru al grupului parlamentar „Svoboda”, formatiune considerata extremista de o parte a mediilor politice ucrainene si internationale.
Formatiunea politica Svoboda vizeaza anexarea Transnistriei la Ucraina

Formatiunea politica Svoboda vizeaza anexarea Transnistriei la Ucraina

Ucraina trebuie să declare că este pregătită pentru includerea Transnistriei în componența sa, în cazul în care România se va uni cu Republica Moldova, a declarat deputatul ucrainean Eduard Leonov, membru al grupului parlamentar „Svoboda”, formatiune considerata extremista de o parte a mediilor politice ucrainene si internationale. „Teritoriile în care locuiesc etnici ucraineni, au fost tăiate de granițele a catorva state vecine,  din cauza diverselor evenimente geopolitice din sec. XX. Transnistria nu este un teritoriu străin pentru Ucraina”, a răspuns deputatul într-o conversație online cu cititorii agenției „Novyi Reghion”.

Declaratii belicoase

Leonov a mai subliniat că „Ucraina nu este interesată să provoace conflicte teritoriale”, subliniind, totodată, că statul ucrainean „nu are dreptul să stea deoparte, când actori externi decid soarta etnicilor ucraineni din afara granițelor Ucrainei”. „În cazul în care România va încerca să alipească  Republica Moldova, noi va trebui să declarăm foarte clar că suntem pregătiți să integrăm Transnistria în componenta Ucrainei”, a subliniat parlamentarul de la Kiev.
Majoritatea analistilor politici de la Kiev consideră ideile expuse de Leonov drept „marginale”, fiind in contradictie cu poziția oficială a Kievului în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, care sprijina integritatea teritoriala si suveranitatea Republicii Moldova.

Svoboda, acuzata de neo-nazism

Formatiunea nationalista este recunoascuta pentru ideile radicale expuse de deputatii sai din Rada Suprema de la Kiev, recent, 30 de membri ai Parlamentului israelian adresand o scrisoare deschisa preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, în care cer deputaţilor europeni să boicoteze partidul naţionalist „Svoboda” din Ucraina. „De mai bine de o jumătate de an, primim informaţii îngrijorătoare conform cărora sentimentul naţionalist în Ucraina este în creştere şi este alimentat de organizaţia neo-nazistă „Svoboda”, care a obţinut peste 10% din voturi la ultimele alegeri parlamentare”, se arată în mesajul transmis preşedintelui PE.
„Suntem îngrijoraţi de ameninţările membrilor „Svoboda” la adresa evreilor şi ruşilor din Ucraina, precum şi a altor grupuri etnice. Aceşti oameni se inspiră din ideile naziste şi ridică în slăvi masacrele comise de către divizia ucraineană a SS în timpul celui de-al doilea război mondial”, menţionează parlamentarii israelieni.

Soc politic

Aleșii din Israel au mai subliniat că au fost „șocați” de faptul că „Svoboda” face parte din blocul opoziției unite din legislativul ucrainean, compusa din formatiunile politice opuse guvernului de la Kiev, format de catre Partidul Regiunilor. Membrii Knessetului au declarat că nu pot fi indiferenți atât timp cât există neo-nazism, în orice parte a lumii.
KARADENIZ-PRESS precizează că formațiunea nationalistă „Svoboda” se bucură, in principal, de susținerea locuitorilor din vestul Ucrainei, iar la alegerile din toamna anului trecut este prezentă în Rada Supremă de la Kiev, cu un grup format din 36 de deputati.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *