Ucraina ameninta militar Republica Moldova

, , , ,
 

militari ucraineniUcraina va desfăşura manevre militare de anvergură la frontiera cu Moldova, pentru a determina Chişinăul să predea sectorul de lângă satul Palanca, scrie publicaţia ucraineană „Argumentî Nedeli”. Militarii ucraineni propun ca manevrele să se desfăşoare în luna iulie, în zonele limitrofe cu Moldova. La exerciţii ar urma să participe trupe aeropurtate, de aviaţie, trupe blindate şi infanteria marină. Conform planului, vor fi exersate operaţiunile de „cucerire şi apărare a bazelor de atac”, mai notează publicaţia, citata de Publika Tv. Experţii ruşi sunt sceptici în privinţa acestui scenariu, considerând că Ucraina poate să-şi atingă scopul şi prin presiuni diplomatice. Anterior, Alianţa pentru Integrare Europeană a refuzat soluţionarea la pachet a litigiilor sale cu Ucraina. După aceasta, Kievul a început să fie tot mai insistent, solicitând Moldovei soluţionarea separată a divergenţelor dintre cele două părţi. La sfarsitul lunii mai, seful Departamentului politici informaţionale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev, Oleg Volosin, declara ca Ucraina nu va transa problema demarcarii frontierei cu Republica Moldova, atat timp cat nu a fost rezolvata înca problema porţiunii de teren din zona satului Palanca, de pe traseul Odesa-Reni. „Atat timp cat nu rezolvam problema Palanca, nu vom continua procesul de demarcare a frontierei cu Moldova. Poziţia ministerului nostru este ca întrcat nu exista perspective reale de soluţionare a acestui diferend, nu vom putea discuta si alte aspecte ale cooperarii dintre statele noastre. Noi pornim de la premisa ca avem dreptate, deoarece porţinea de teren din zona satului palanca aparţine Ucrainei”, a mai spus Volosin, citat de mass-media de la Chisinau. Anterior, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Konstantin Grishenko, a declarat, de la tribuna Radei Supreme de la Kiev, ca Moldova nu-si îndeplineste angajamentele asumate în cazul porţiunii de teren de pe traseul Odesa-Reni, din zona satului Palanca si ca încearca sa identifice noi pretexte pentru a tergiversa cedarea acestui teritoriu. „Poziţia noastra este clara. Toata lumea înţelege ca Moldova trebuie sa-si îndeplineasca obligaţiile asumate cu mulţi ani în urma. Orice tergiversari si pretexte sunt inacceptabile pentru Ucraina”, a spus Grishenko. „Cred ca dupa alegerile din 5 iunie din Moldova, ar trebui sa purtam discuţii serioase la nivel inter-guvernamental, pentru a transa respectiva chestiune. Este clar ca problema porţinunii de teren de pe traseul Odesa-Reni, din zona Palanca, va fi pusa de caztre noi în mod principial. Daca o vom rezolva, atunci vom putea discuta si despre intensificarea relaţiilor economice dintre statele noastre”, a mai spus ministrul de Externe al Ucrainei.

Tratat cu nabadai

Premierul moldovean Vlad Filat a declarat anterior ca Tratatul privind delimitarea frontierei moldo-ucrainene, chiar daca nu a fost semnat de actuala guvernare, urmeaza sa fie îndeplinit, deoarece este un document internaţional în vigoare. Porţiunea de teren de pe traseul Odesa-Reni, din zona satului Palanca a fost cedata Ucrainei în 1999, în perioada Guvernului Ciubuc, prin semnarea unui acord adiţional la Tratatul cu privire la frontiera de stat dintre R. Moldova si Ucraina. Potrivit articolului 1 din acest document, “R. Moldova transmite în proprietatea (posesiune, folosinţa si administrare) Ucrainei sectorul de autostrada Odesa-Reni în regiunea localitaţii Palanca a R. Moldova, precum si sectorul de teren prin care trece acesta”, iar “sectorul transmis constituie proprietatea Ucrainei pe teritoriul Republicii Moldova”.

Acuzatii ucrainene

Republica Moldova, cu ajutorul Romaniei, duce de nas Ucraina, care de mai bine de un an are pierderi de milioane pentru ca tot cedeaza in favoarea vecinei sale — Republica Moldova, relateaza publicatoa kieveana “Vlasti deneg” (Puterea banilor), citata de mass-media de la Chisinau. Potrivit publicatiei, cele mai mari cedari de pozitii Ucraina le-a facut atunci cand a dat din teritoriul sau pentru ca moldovenii sa-si construiasca portul de la Giurgiulesti, dar si in prezent, cand nu este clara delimitarea frontierei moldo-ucrainene in satul Palanca. Ucrainenii se plang ca in anul 2009 portul de pe Dunare din orasul Reni a avut un venit mai redus cu 5,6 milioane de hrivne. Asta pentru ca portul de la Giurgiulesti, construit acum 2 ani la sudul Republicii Moldova, este mai modern, iar capacitatea terminalului de cereale este mai mare decat a portului Reni. Publicatia mai scrie ca orice tensiuni economice dintre Ucraina si Republica Moldova sunt interpretate in primul rand de Romania, prin intermediul Uniunii Europene, drept o presiune asupra Chisinaului, care este parte la negocierile in privinta reglementarii transnistrene. Ucrainenii mai spun ca Guvernul de la Bucuresti, avand sustinerea Uniunii Europene, blocheaza orice tentativa a Ucrainei de a reinvia porturile sale de pe Dunare, pentru a nu afecta Republica Moldova. Republica Moldova a semnat in 1999 un Acord cu Ucraina, prin care tara vecina a oferit 430 de metri din teritoriul sau pentru ca Moldova sa aiba iesire la Dunare. Guvernul de la Kiev acuza Republica Moldova pentru ca nu si-a respectat angajamentele de cedare a portiunii de 7 kilometri de sosea din satul Palanca in schimbul terenului de la Dunare.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.