Ucraina a mărit de 8 ori importurile de gaz „revers” din Ungaria

, , , , ,
 
Ucraina incearca sa isi reduca dependenta energetica fata de Rusia

Ucraina incearca sa isi reduca dependenta energetica fata de Rusia

Furnizarea de gaze naturale în rețeaua de transport ucraineană de gaze, în regim revers, dinspre Polonia și Ungaria a ajuns, în luna iunie 2013, la 262,7 milioane de metri cubi, relateaza serviciul de presă al „Ukrtransgaz”, care mai precizeaza ca acest volum este de două ori mai mult (cu 124,8 milioane de mc) decât în luna mai 2013. Creșterea fluxului de furnizări reverse se datorează măririi volumului de gaze importate din Ungariei, pana la 137,8 milioane mc, in luna mai 2013 nefiind inregistrate furnizări catre Ucraina din Ungaria. Totodata, volumul de gaz importat din Polonia s-a redus in mod nesemnificativ, in luna mai 2013 fiind importate 129 de milioane mc de gaze, iar in luna iunie 2013 o cantitate de 124,9 milioane mc.
Conform datelor „Ukrtransgaz”, in perioada noiembrie 2012-iulie 2013, volumul total de gaze importate de Ucraina în regim revers din Polonia și Ungaria s-a cifrat la aproximativ 682,7 milioane mc.

Filiera germana

Ucraina a început achiziționarea de gaze în regim revers, în luna noiembrie 2012, din Germania, pe teritoriul polonez, in urma incheierii unui acord cu firma germana RWE Supply&Trading GmbH, operatorul de transport al gazelor prin Polonia fiind Gaz-System.
Totodata, din luna aprilie 2013, autoritatile de la Kiev au început achiziționarea de gaze prin Ungaria, operator al rețelei de transport al gazelor fiind compania FGSZ. În prezent au loc negocieri cu reprezentanții operatorilor rețelelor de transportare ale gazelor din Slovacia și România. Conform datelor prezentate, gazul importat in acest mod ajunge în Ucraina mai ieftin cu peste 100$ pentru o mie de mc, fata de gazul rusesc.
Autoritatile de la Kiev au mai precizat ca, în anul 2013, Ucraina va importa gaze în volum de 27,3 miliarde mc. Din acest volum, 26 miliarde vor fi furnizate de catre firme din Federatia Rusa (Naftogaz –Ucraina va importa 18 mlrd mc, Ostchem – 8mlrd mc), iar restul de 1,3 mlrd mc de catre compania germană RWE.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *