Turcii nu vor ca tara lor sa atace Siria

, , ,
 

Majoritatea turcilor se opune unei intervenţii militare a ţării lor în Siria, unde conflictul tinde să degenereze într-un război civil.
Potrivit unui sondaj comandat de Centrul pentru studii economice şi politică externă şi publicat vineri, în total, 57% dintre persoanele chestionate s-au declarat împotriva unei intervenţii militare în Siria vecină, faţă de 11,7% care sunt favorabile unei astfel de intervenţii. Printre opozanţii unei astfel de intervenţii, 41,1% dintre aceştia consideră că Turcia nu ar trebui să se implice în nicio manieră, restul (15,9%) declarându-se mulţumiţi de atitudinea guvernului, care condamnă politic regimul sirian. Sondajul de opinie a fost realizat între 5 mai şi 5 iunie pe un eşantion reprezentativ de 1.500 persoane.
Guvernul turc, pe vremuri un aliat politic şi economic al Damascului, a tăiat legăturile cu preşedintele Bashar al-Assad, în semn de protest împotriva represiunii sângeroase conduse împotriva contestării populare din Siria. Turcia, care are o frontieră comună de peste 900 de kilometri cu Siria, găzduieşte în prezent 30.800 de refugiaţi din această ţară.

Ankara cere ONU noi măsuri în Siria

De asemenea, Turcia i-a cerut sâmbătă Consiliului de Securitate al ONU să adopte “o nouă măsură” vizând oprirea degradării situaţiei în Siria, după anunţul privind suspendarea misiunii de observatori a Naţiunilor Unite în această ţară. “Odată cu retragerea acestei misiuni de observatori, este necesară o evaluare imediată din partea Consiliului de Securitate al ONU şi adoptarea unei noi măsuri pentru a se evita intensificarea tragediei umanitare” cu care se confruntă în prezent Siria, a declarat ministrul de externe turc Ahmet Davutoglu.
Ministrul turc a formulat această cerere într-o conferinţă de presă organizată la Istanbul cu ocazia unei reuniuni a Iniţiativei pentru dezarmare şi neproliferară nucleară. Observatorii ONU au anunţat sâmbătă suspendarea misiunii lor în Siria din cauza “intensificării” violenţelor în această ţară. Şeful diplomaţiei turce a evocat riscurile la care sunt supuşi observatorii internaţionali, pledând pentru efectuarea unei reevaluări a Consiliului de Securitate al ONU, chemat să emită un mandat mai “eficace” şi capabil să permită “securizarea prezenţei Naţiunilor Unite pe teren”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *