Turcia si Bulgaria, interconectarea sistemelor de transport de gaze

, , ,
 

Bulgaria şi Turcia vor accelera interconectarea sistemelor de transport de gaze ale celor două ţări, după ce o declaraţie în acest sens a fost semnată marţi seară la Ankara în prezenţa premierilor celor două ţări, Recep Tayyip Erdogan şi Boiko Borisov.
În cadrul unei conferinţe de presă comune, premierul bulgar i-a mulţumit omologului său turc pentru angajamentul personal în vederea construirii conductei de interconectare. Se aşteaptă ca luicrările la gazoductul care va avea o capacitate de între 1 şi 3 miliarde de metri cubi de gaze pe an să înceapă până la sfârşitul anului în curs.
Conducta va ajuta Bulgaria în cazul unor probleme cu livrările de gaze din Rusia via Ucraina de care depinde aproape în întregime. Interconexiunea între Turcia şi Bulgaria ar putea fi folosită şi pentru transportul de gaze din Azerbaidjan, scrie presa regională. Bulgaria a semnat în urma cu doi ani un acord cu această ţară pentru livrarea unui miliard de metri cubi de gaze azere pe an, principala problemă fiind lipsa de conducte. În acelaşi timp, directorul companiei Bulgargaz a declarat marţi că în luna mai va începe construirea interconexiunii de gaze între Bulgaria şi România. Conducta trebuie să devină practicabilă în anul 2013. La anul va începe şi interconectarea sistemelor de gaze ale Bulgariei şi Greciei.

Şedinţă comună

Boiko Borisov este însoţit la Ankara de cinci miniştri din cabinetul său. Miniştrii bulgari şi turci s-au reunit într-o şedinţă comună în cadrul căreia au fost semnate 16 documente bilaterale pentru colaborarea în domeniile transporturilor, energiei, mediului, reacţiilor în situaţii de criză, culturii şi altele. Printre acordurile semante a fost şi cel pentru înfiinţarea unui consiliu de colaborare la nivel înalt.
În capitala turcă, Borisov a fost primit şi de preşedintele ţării, Abdullah Gul. Potrivit biroului de presă al guvernului bulgar, cei doi au constatat că musulmanii bulgari niciodată până acum nu au trăit într-un mediu mai tolerant. Premierul bulgar a adus aminte faptul că guvernul şi partidul GERB au condamnat anumite manifestări violente a partidului naţionalist Ataka, demonstrând în acest fel că pacea interetnică este o prioritate absolută.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *