Transnistria, nerecunoscuta de Putin

, , , , , ,
 
Liderul transnistrean, Evghenii Sevciuk, a cazut in dizgratia Kremlin-ului

Liderul transnistrean, Evghenii Sevciuk, a cazut in dizgratia Kremlin-ului

În pofida faptului că Federaţia Rusă are relaţii strânse cu autorităţile de la Tiraspol, sprijinind financiar şi politic integrarea euroasiatică a Transnistriei, preşedintele rus, Vladimir Putin, a transmis un mesaj dur actualei administraţii transnistrene, condusă de Evghenii Şevciuk, consideră analiştii politici, citaţi de mass-media tiraspoleană. În timpul lucrărilor Forumului Internaţional al Tineretului “Seligher”, liderul rus s-a prefăcut că nu recunoaşte drapelul folosit de către autorităţile transnistrene.
“Ce fel de drapel este acolo, cel cu seceră şi ciocan? Este al belaruşilor?” a întrebat sarcastic Putin. “Transnistria! Transnistria!”, i-au răspuns strigând membrii delegaţiei transnistrene, cărora nu li s-a permis să-i adreseze întrebări lui Putin.
Reamintim ca steagurile Transnistriei şi Belarusului se aseamănă, deoarece conţin dungi roşii şi verzi, însă cel transnistrean a păstrat şi vechile simbolurile sovietice, secera şi ciocanul.

Divergenţe ascunse

Surse de la Tiraspol au declarat pentru agenţia de presă KARADENIZ PRESS că delegaţia transnistrană la lucrările Forumului Internaţional al Tineretului “Seligher”, unde invitat de onoare a fost şeful statului rus, Vladimir Putin, a fost compusă din membri ai formaţiunii politice „Vozrojdenie”, condusă de Evghenii Şevciuk. Comportamentul dur al lui Vladmir Putin faţă de delegaţia transnistreană a fost interpretată la Tiraspol drept un semnal că Moscova nu este mulţumită de prestaţia lui Şevciuk, precum şi de evoluţia situaţiei politice şi economice din Transnistria.

Integrare euroasiatică

Reamintim că organizaţia rusa “Integrarea Euroasiatică” a deschis saptamana trecuta un birou la Tiraspol, care vizează, in mod oficial, dezvoltarea programelor în vederea acordării de ajutoare materiale populatiei si autoritatilor locale din regiunea transnistreana. Conform surselor citate, fondatorul organizaţiei, înființată în noiembrie anul trecut, este deputatul rus Alexei Juravliov, membru al Comisiei de Apărare a Dumei de Stat a Federatiei Rusa. Totodata, Juravliov este şi liderul Partidului Rodina, fondat de actualul vicepremier rus, Dmitri Rogozin, cunoscut pentru sustinerea acordata fortelor politice din Republica Moldova, care sprijina integrarea euroasiatică a fostei republici sovietice.

60 de milioane

Economistul Serghei Melnicenko de la Tiraspol a declarat, recent, într-un interviu, că Rusia va acorda regimului separatist de la Tiraspol ajutoare umanitare în valoare de 60 de milioane de dolari pentru construcţia a 12 obiective de infrastructură socială, iar proiectele finantate vor fi coordonate si implementate prin intermediul organizaţiei Integrarea Euroasiatică.
Mass-media regionala mai precizeaza ca Rusia continuă să finanţeze Tiraspolul cu zeci de milioane de dolari, în condițiile în care datoria totală a regiunii seoparatiste transnistrene pentru gazul rusesc a depășit 3,5 miliarde de dolari. Anul trecut, Tiraspolul a primit peste 7 milioane de dolari din partea Rusiei, iar banii au fost utilizaţi pentru majorarea cu 15 dolari a pensiilor, dar şi pentru îmbunătăţirea alimentaţiei în spitale şi şcoli.

Sprijin financiar

La începutul lunii mai 2013, vicepremierul rus Dmitrii Rogozin a anunţat că autoritatile federale ruse vor acorda regiunii separatiste din stânga Nistrului ajutor umanitar în valoare aproximativ 25 de milioane de euro. Din ajutorul promis, Tiraspolul a primit deja, în luna iulie 2013, patru ambulanţe noi.
Sprijinul rusesc acordat administraţiei de la Tiraspol, în perioada 2007-2010, a fost de aproximativ 55,5 milioane de dolari. În vara anului 2010, Rusia a suspendat transferurile, o masura interpretata ca fiind un semnal clar ca Moscova nu mai sustine regimul Smirnov, reluandu-le în 2011, dupa instalarea la Tiraspol a administratiei condusa de noul lider transnistrean, Evghenii Sevciuk.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *