Traian Basescu: Romania are interesul ca Republica Moldova sa isi redobandeasca integritatea teritoriala

, , , ,
 

Presedintele roman Traian Basescu sprijina politica guvernului de la Chisinau, condus de premierul Vladimir Filat

Presedintele roman Traian Basescu sprijina politica guvernului de la Chisinau, condus de premierul Vladimir Filat

“Romania are interesul ca Republica Moldova sa isi redobandeasca integritatea teritoriala, iar interesul nostru este legat de lucrurile in care credem. Credem ca nici unui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu”, a declarat joi Traian Basescu, dupa intalnirea pe care a avut-o la iasi, cu premierul Republicii Moldova, Vlad Filat. “Am avut o intalnire informala cu domnul prim-ministru Filat, o intalnire care a vizat in primul rand o analiza de etapa a ceea ce s-a pus in practica si stadiul a ceea ce nu s-a finalizat inca din lucrurile stabilite cu ocazia vizitei pe care am facut-o in Republica Moldova. Sigur, pe aceasta tema am avut o discutie si cu domnul presedinte Ghimpu saptamana trecuta si am aprofundat discutia cu domnul prim-ministru Filat. Referirile sunt la faptul ca, din intelegerile realizate, am reusit sa deschidem cele doua consulate; legea micului trafic de frontiera este in vigoare si produce efecte; procesele de acordare a cetateniei functioneaza, se accelereaza; cele 5000 de locuri promise, o dublare a locurilor alocate tinerilor din Republica Moldova sunt in curs de stabilire – s-a intrat in procesul de evaluare a tinerilor care vor beneficia de cele 5000 de locuri si, de asemenea, spre marea mea satisfactie, si obiectivul de deschidere a unui Consulat al Republicii Moldova la Iasi este in curs de implementare. Am facut impreuna o analiza a proceselor europene pe care le parcurge Republica Moldova, adica am facut o analiza a stadiului in care se afla acordul de asociere, procesul de acordare a vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova si, nu in ultimul rand, o discutie cu privire la viitorul acord de liber schimb intre Republica Moldova si Uniunea Europeana. Interesul nostru este sa stim unde putem sprijini in aceste procese europene intentiile Guvernului Republicii Moldova, iar eu, ca reprezentant al Romaniei in Consiliul European, am vrut sa am o discutie chiar cu Premierul legata de aceste subiecte”, a declarat Traian Basescu.

Interconexiuni strategice

“Am vorbit si despre interconexiunile pe care urmeaza sa le avem, ale retelelor electrice, dar si a retelelor de distributie a gazelor naturale. si un subiect aparte au fost discutiile vizavi de implementarea eficienta a ajutorului acordat de catre Romania pentru Republica Moldova in reconstructia caselor pentru sinistrati, in urma inundatiilor pe care le-am avut la Chisinau. In acest sens, eu tin sa multumesc domnului Presedinte, poporului roman pentru sprijinul pe care ni-l acorda intr-o perioada atat de complicata pe care o parcurgem. Mai mult decat atat, vreau sa va spun ca etapele pe care urmeaza sa le parcurgem in aceasta toamna in procesul nostru de integrare europeana, obtinerea foii de parcurs pentru regimul liberalizat de vize, inceperea negocierilor pentru obtinerea regimului comertului liber aprofundat cu Uniunea Europeana, necesita suportul direct al tuturor tarilor europene si, in mod special, asa cum s-a demonstrat pe parcurs, vocea Romaniei este foarte importanta pentru noi”, a declarat, la randul sau, Vlad Filat.
“Numai un detaliu, pentru ca nu vreau sa ramana dubii. Probabil stiti ca Romania s-a angajat in interiorul ajutorului nerambursabil oferit Republicii Moldova sa raspunda nevoilor de reconstructie a circa a 750 de case in Republica Moldova. Procedurile de achizitie s-au incheiat si speram ca incepand cu data de 24 materialele de constructie sa inceapa sa fie transportate in Republica Moldova (…) Este vorba de cele 25 de milioane de euro pe care anul acesta Guvernul Romaniei s-a angajat sa le puna la dispozitia Guvernului Republicii Moldova. Daca discutam despre materiale, sunt toate materialele necesare constructiei unei case. Nu sunt un specialist, dar va pot spune cu certitudine ca se va trimite ciment, fier beton, BCA, boltari, usi, tabla pentru acoperisuri. Nu stiu daca si cuie, dar toate materialele care sunt necesare constructiei unei case”, a mai declarat presedintele Romaniei.

Sprijin romanesc

Premierul Filat a tinut sa multumeasca: “Meritul este cel al poporului roman, si eu inca o data vreau sa multumesc, in numele Guvernului, in numele cetatenilor Republicii Moldova, poporului roman pentru acest sprijin. Iar noi, politicienii, nu facem decat sa administram aceasta vointa si disponibilitatea poporului roman, care ne ajuta”.
“Ca sa nu aveti niciun dubiu, acesti bani sunt din taxele cetatenilor romani. Nu ii da din buzunar nici Basescu, nici Boc, nici nimeni altcineva, decat taxe ale poporului roman. Deci, este un sprijin acordat de romani catre romanii de dincolo de Prut, cetateni ai Republicii Moldova”, a completat Traian Basescu. Fiind intrebat de un jurnalist de ce s-a intalnit doar cu doi dintre liderii Aliantei pentru Integrare Europeana, aflata la guvernare la Chisinau, Traian Basescu a raspuns: “ De ce credeti ca m-am intalnit numai cu doi?”

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *