Traian Basescu in prima sa vizita din noul mandat in Republica Moldova

, , , ,
 

ghimpu basescu

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit miercuri dimineata cu omologul sau de peste Prut, Mihai Ghimpu cu care a discutat posibilitatile ca Republica Moldova sa devina membru al UE in viitorul apropiat. Din delegatia oficiala a Romaniei fac parte parte: Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, Adriean Videanu, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, Radu Berceanu, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, Eugen Tomac, secretar de stat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, Viorel-Riceard Badea, senator, Tudor Pantiru, deputat si Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean Iasi. Dupa intalnirea cu Mihai Ghimpu, agenda vizitei va mai include ceremonia de decorare a presedintelui Traian Basescu cu Ordinul Republicii de catre Mihai Ghimpu, depuneri de flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si la mormintele poetilor Grigore Vieru, Ion Vatamanu, a interpretilor Ion si Doina Aldea-Teodorovici si a oamenilor politici Anton Crihan, Gheorghe Ghimpu, Nicolae Costin. Tot astazi, presedintele Romaniei Traian Basescu va avea intrevederi cu prim-ministrul Vlad Filat, cu primarul general al municipiului Chisinau Dorin Chirtoaca, cu liderii/ reprezentantii fractiunilor parlamentare – Maria Postoico, Mihai Godea, Ion Hadarca, Dumitru Diacov, Vasile Balan si cu liderii Aliantei pentru Integrare Europeana – Mihai Ghimpu, Vladimir Filat, Marian Lupu, Serafim Urechean. In a doua zi a vizitei oficiale, Basescu, insotit de omologul sau, Mihai Ghimpu, Basescu se va deplasa la Cahul. Potrivit agendei, vor rosti alocutiuni in fata studentilor si profesorilor Universitatii de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” si vor vizita sediul viitorului Consulat al Romaniei din Cahul.

Libera circulatie

Presedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, i-a solicitat, miercuri, presedintelui Traian Basescu, la inceputul intrevederii cu acesta, ca Romania sa fie primul stat care sa permita libera circulatie a cetatenilor moldoveni in UE, Basescu raspunzand ca trebuie respectate normele Uniunii. „Ma gandeam zilele acestea ca ar fi bine sa discutam, poate sa hotaram, nu intr-un an, doi, poate in trei… In acordul de asociere noi solicitam libera circulatie a cetatenilor Republicii Moldova in Europa. Ne-am gandit ca ar fi bine ca Romania sa fie prima tara care ar permite libera circulatie”, i-a spus Mihai Ghimpu lui Traian Basescula inceputul convorbirilor tete-a-tete. La randul sau, Traian Basescu a spus ca acordul de mic trafic de frontiera este un pas important in acest sens. „Dupa calculele noastre, 1,2 milioane de cetateni ai Republicii Moldova vor putea in intra in Romania. Circulatia in alte forme trebuie sa respecte normele Uniunii Europene, mai ales in perspectiva obtinerii liberei circulatii a cetatenilor Republicii Moldova in Europa”, a declarat Basescu.

Cetatenia pe primul loc

Edilul Capitalei Republicii Moldova, Dorin Chirtoaca, a declarat, pentru postul de radio RFI Romania, ca cetatenia romana ar fi prima cerinta adresata Bucurestiului de locuitorii R. Moldova, el sustinand ca trebuie modificata leagea, intrucat in prezent cetatenia se poate acorda doar celor cu domiciliul sau resedinta in Romania. „Cetatenia romana ar fi prima cerinta a locuitorilor Republicii Moldova si in sensul acesta trebuie modificata chiar legea cetateniei, pentru ca astazi, chiar daca s-a vorbit despre Agentia Nationala pentru Cetatenie, aceasta, conform legislatiei in vigoare, va permite acordarea cetateniei doar acelor solicitanti care in prezent au domiciliul sau resedinta in Romania, or acestia sunt in mare parte elevii si studentii din Republica Moldova. Cei care solicita cetatenia romana avand domiciliul in Republica Moldova sau in alta parte in continuare trebuie sa stea la consulat, or marea majoritate sunt aici, nu in Romania, cei care cer cetatenia”, a declarat Chirtoaca.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *