Timofti cheama la dialog, „beligerantii” din AIE nu sunt dispusi sa depuna armele

, , , ,
 

Nicolae-Timofti-Marian-Lupu-Vlad-Filat-Mihai-Ghimpu

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, are sarcina ingrata de a aduce in aceste zile la masa tratativelor trei parti aflate in plin conflict pentru reconfigurarea puterii in Alianta pentru Integrare Europeana (AIE). Numai ca nicio dintre tabere nu si-a consumat inca munitia si toti incearca sa castige cat mai mult capital din acest scandal politic. In acest context, Timfoti a chemat sambata la dialog liderii partidelor de guvernare carora le-a cerut negocieze si sa gaseasca solutii pentru a depasi impasul politic. „Am primit asigurari ca in timpul apropiat, cele trei componente din coalitia de guvernare vor reveni la masa de negocieri pentru a identifica solutii pentru situatia creata. am incredere ca dincolo de viziunile lor divergente, vor sti sa gaseasca un consens care sa fie in interesul tarii”, a delclarat Timofti in cadrul unui briefing. El a continuat prin a spune ca cel mai important obiectiv ramane Uniunea Europeana. „Am vorbit in ultimele zile cu mai multi politicieni europeni care mi-au transmis asteptarea lor: de a ramane o tara stabila, cu reflexe democratice. Astept acest lucru,in primul rand, de la principalele partide din Republica Moldova, care au reprezentare parlamentara. Am avut discutii separate cu liderii Aliantei, pe care i-am indemnat sa gaseasca o solutie pentru ca tara sa aiba in continuare o guvernare functionala. Avem nevoie de aceasta pentru a putea pune in aplicare reformele pe care le-am inceput. Trebuie sa recunoastem importanta momentului istoric si sa ne ridicam la nivelul asteptarilor poporului”, a adaugat seful statului. Timofti a concluzionat ca ar putea avea o intrevedere comuna cu cei trei lideri ai Aliantei, posibil saptamana viitoare. „Sper ca vor ajunge la un comun acord si se vor gandi la interesele tarii. Ei au nevoie de timp ca sa analizeze situatia, in partid, in cadrul fractiunii. Dupa care ne vom intalni inca odata, impreuna, de-acum toti patru. Sper la un dialog saptamana viitoare”, a adaugat Timofti, care a mai spus ca va discuta si cu opozitia.

Filat vrea sa continue razboiul cu PDM-ul lui Plahotniuc

In paralel, premierul Vlad Filat nu da semne ca ar dori sa se aseze inca la masa tratativelor. „Eu sunt premier in urma votului a mii de oameni, iar Plahotniuc a ajuns in functia de prim-vicepresedinte a Parlamentului avand in spate firme off-shore, bani furati si crime pentru care inca trebuie sa raspunda. Nu el este cel care trebuie sa vorbeasca cu mine despre curaj”, a declarat Filat in contextul recentei demiteri a lui Vlad Plahotniuc. El a mai promis ca va curata toate institutiile de „oamenii acestuia”. „Nu o sa accept ministri sabotori in Guvern sau pe cei care nu-si fac meseria. Aceste institutii vor fi eliberate de sub controlul lui Plahotniuc. Ele isi vor face datoria si vor raspunde la intrebarile care au aparut pe parcursul timpului. De mult timp discutam despre preluari de afaceri, despre presiuni asupra oamenilor, despre monopolizari, despre atacuri raider”, a mai spus Filat. Premierul a precizat ca PLDM pregateste proiectul unui nou acord al AIE. „Suntem deja la etapa de finalizare a unui nou acord pe care urmeaza sa-l propunem colegilor din AIE. in locul parcursului european al tarii, ei l-au ales pe Plahotniuc. Nu avem obiectiv de coaliza cu PCRM, dar vrem sa scoatem Republica Moldova de sub influenta acestui personaj obscur si certat cu legea”, a mentionat politicianul, citat de Unimedia.info.

Lupu: Nu avem ce negocia deoarece nu mai avem vreun acord

La randul sau, liderul PDM, Marian Lupu, sustine ca nu va accepta renegocierea unui nou acord de constituire a Aliantei, deoarece aceasta nu mai exista de facto. Potrivit acestuia, AIE nu mai axista din cauza liberal-democratilor care ar fi stat la baza acestui conflict. „Formatiunea care trebuie sa vina cu o solutie pentru depasirea crizei politice este PLDM, noi insa nu am primit nicio invitatie oficiala de a participa la discutii, sau sa delegheze persoane din cadrul partidului. Renegocierea a ce? Un acord care a fost distrus de catre liberal-democrati? Nu poti sa renegociezi ceva inexistent. Un dialog si discutii, ele oricum se impun din momentul in care PLDM a aruncat tara in haos si instabilitate politica cu siguranta nu intr-o maniera ascunsa, unilaterala, vorbind si trambitand despre comisii, acorduri despre care nimeni nu stie nimic”, a mentionat Lupu.

Comunisti vor sa dezbine si sa cucereasca

Chiar daca s-a speculat ca PCRM va face jocuri alaturi de PLDM, liderul comunistilor Vladimir Voronin s-a aratat dispus sa voteze impotriva guvernului Filat si doreste declansarea alegerilor anticipate. „Toate aceste metamorfoze cosmetice, de azi pe maine, sunt bucuria nebunilor. Numai alegerile anticipate o sa salveze tara”, a declarat presedintele PCRM. Voronin a infirmat zvonul despre o preconfigurare a unei coalitii rosu-verde. „Niciodata nu s-a discutat, nu se discuta si nici nu se va discuta o posibila coalitie cu PLDM. Noi vom vota acele proiecte si legi care vor prezenta interes pentru toata tara, pentru tot poporul. Nu conteaza. Noi o sa votam si cu PLDM, PD sau PL. Numai ei sa inteleaga ce este cu adevarat important”, a mentionat acesta.Voronin a spus ca este gata sa voteze pentru demiterea Guvernului si o va face atunci „cand o sa vina timpul”. Parlamentul a votat demisia prim-vicepresedintelui Vlad Plahotniuc, cu putin timp in urma, cu votul majoritatii parlamentare. Votul PLDM-PCRM a reusit sa il demita pe acesta.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *