Tatonari reciproce in dosarul transnistrean pe pamant german

, , , , , ,
 

transnitria 5445

Chisinaul si Tiraspolul au participat, miercuri, la nivel de experti la o reuniune tehnica ce a a avut loc in Germania, conform unor date oferite de asa-zisul Minister al Externelor din republica sepatista. Eveniment a avut loc in orasul Garmisch din Germania si poate fi descrisa ca o consolidare a increderii intre cele doua parti. La reuniune participa delegatia oficiala a Republicii Moldova, reprezentanti ai Tiraspolului, precum si delegatii din partea mediatorilor in conflictul transnistrean -Rusia, Ucraina si OSCE – si observatorii din partea UE si SUA. Scopul conferintei este de a totaliza rezultatele activitatii expertilor in perioada anterioara si identifica strategiile pentru viitor in dosarul transnistrean, scrie Unimedia.md.

Smirnov vrea egalitate

La 3 noiembrie, liderul regimului separatist din Transnistria, Igor Smirnov, a insistat, intr-o intalnire cu responsabili din regiunea transnistreana, ca discutiile dintre Tiraspol si Chisinau in vederea solutionarii conflictului transnistrean trebuie sa se desfasoare pe baza de egalitate. La convocarea delegatiei transnistrene care participa in orasul german Garmisch la conferinta de consolidare a masurilor de incredere intre cele doua maluri ale Nistrului, Smirnov a subliniat ca “in solutionarea oricaror probleme intre Tiraspol si R.Moldova trebuie sa existe egalitatea partilor”, informaza Infotag.

Propunerea germana

Cancelarul german Angela Merkel l-a surprins in iunie pe presedintele rus Dmitri Medvedev cu o propunere neobisnuita – daca Rusia este interesata in cooperarea cu Europa, in special pe probleme de securitate, ar trebui sa ajute la rezolvarea conflictului din Transnistria. Propunerea lui Merkel este ca Rusia, impreuna cu Ucraina, Moldova, Transnistria, OSCE, Uniunea Europeana si Statele Unite sa relanseze asa-numitele negocieri in formatul 5 + 2. Aceste negocieri au fost oprite in urma cu patru ani de Rusia si Transnistria, intrucat Moscova a preferat negocieri bilaterale prin care isi putea exercita o influenta mai mare.

Fara trupe rusesti

Germania vrea ca Rusia sa-si retraga in cele din urma trupele din Transnistria, astfel incat Moldova sa poate castiga din nou controlul intregului teritoriu al tarii. in acelasi timp, Transnistrei i s-ar putea acorda un anumit grad de autonomie. in schimb, Merkel ofera Rusiei ceva ce isi doreste de mult: infiintarea unui Comitet politic si de securitate UE- Rusia, unde Europa si Rusia ar conclucra mai stans in operatiuni de administrare a crizelor civile si militare.

Borna alegerilor

Dupa oferta facuta de Merkel, Rusia nu si-a dat inca acordul de reluare a negocierilor 5 plus 2, cu atat mai putin nu a luat in considerare retragerea trupelor, mentiona recent cotidianul american The New York Times. Vladmir Cijov, ambasadorul rus la Uniunea Europeana, a declarat recent ca Rusia vrea sa astepte pana dupa alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova. In ceea ce priveste mentinerea soldatilor rusi, Cijov a spus ca ei sunt inca prezenti in Transnistria “cu un singur scop: sa protejeze depozitele uriase de armament pana cand vor fi distruse”. in plus, a adaugat diplomatul, autoritatile transnistrene “privesc prezenta rusa ca o garantie de securitate”. In ciuda faptului ca Rusia nu a facut nicio miscare, Merkel incearca sa mentina presiunea, potrivit New York Times. in timpul convorbirilor purtate la Deauville, in Franta, cu Medvedev si presedintele francez Nicolas Sarkozy, cancelarul german a legat formarea noului Comitet politic si de securitate UE-Rusia de rezolvarea conflictului din Transnistria. La aceeasi reuniune, presedintele rus, Dmitri Medvedev, a rostit pentru prima oara Romania ca parte care ar trebui sa se implice in rezolvarea conflictului transnistrean. Cu toate acestea, experti in Romania nu au fost prezenti la intalnirea de miercuri din Germania.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *