SUA lovește din plin armata dictatorului sirian Bashar al-Assad

, , , , ,
 

siria

Trupele americane au lansat, joi noapte, mai multe atacuri asupra bazei aeriene Shayrat din Siria, ca răspuns la atacul cu arme chimice pe care forțele regimului Bashar al-Assad l-a lansat împotriva rebelilor. Bilanțul atacului a crescut la șase morți și șapte răniți, a anunțat armata siriană. SUA au mai lansat lovituri aeriene asupra Siriei, încă din septembrie 2014, în timpul președintelui Barack Obama, dar ca parte a coaliției anti-ISIS și până acum țintiseră numai grupările teroriste, nu și forțele guvernamentale siriene.

[youtube]4AmDeWdQqpM[/youtube]Decizia lui Donald Trump de a ataca direct regimul sirian vine la mai bine de trei ani după ce Barack Obama a oprit în ultima clipă un raid similar, după ce Assad a folosit arme chimice împotriva propriilor cetăţeni. Atunci, preşedintele american a fost de acord cu un plan propus de Rusia, ceea ce a dat Moscovei iniţiativa în criza siriană.

Casus belli suficient

Atacul american vine după ce, joi, armata lui Assad a folosit arme chimice în atacul din Khan Sheikhoun, provincia Idlib. Confirmarea a venit din partea autorităţilor din Turcia după efectuarea autopsiei pentru trei dintre victimele masacrului din Siria. Persoanele care au fost transferate din Siria aveau convulsii, spumă la gură şi pupilele dilatate, simptome care, potrivit medicilor, apar în general la victimele unui atac chimic.La efectuarea autopsiilor a participat şi o delegaţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a recoltat probe, alături de medicii legişti din Turcia. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunţat că în atacul de marţi au murit 86 de persoane, dintre care 30 sunt copii.

Aliați occidentali

[youtube]TFnoV2JkvB0[/youtube]Acțiunea SUA, a avut parte de susținerea mai multor aliați occidentali, dar și din alte părți are lumii. Marea Britanie și-a exprimat sprijinul pentru acțiunea militară lansată de președintele american în Siria. „Guvernul britanic sprijină pe deplin acțiunea SUA despre care noi credem că reprezintă un răspuns adecvat la atacul barbar cu substanțe chimice lansat de regimul sirian și care este destinat să descurajeze astfel de atacuri în viitor”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic. La rândul său, ministrul britanic al apărării Michael Fallon a declarat că loviturile aeriene americane din Siria au fost pregătite atent și că Londra nu consideră că ele vor da startul unei campanii militare diferite.

De asemenea, SUA au informat Franța înainte de a lansa lovituri aeriene asupra unor poziții militare siriene, a declarat vineri ministrul francez de externe Jean Marc Ayrault, citat de Reuters. La rândul său, Turcia evaluează în mod pozitiv raidurile aeriene americane din Siria și consideră că poziția SUA trebuie să fie susținută de comunitatea internațională în fața „barbariei” guvernului sirian, a declarat vineri vicepremierul turc Numan Kurtulmus.

Guvernul polonez și-a exprimat susținerea față de loviturile SUA asupra bazei aeriene siriene. Și Arabia Saudită a declarat vineri că „sprijină în totalitate” acțiunile militare ale SUA în Siria. Premierul nipon Shinzo Abe și-a exprimat vineri susținerea pentru atacurile aeriene ale SUA împotriva unei baze militare din Siria. Nu în ultimul rând, Coaliția Națională a opoziției siriene (SNC) a salutat la rândul său loviturile americane care au vizat o bază aeriană a regimului sirian

Rusia și Iran condamnă SUA braț la braț

[youtube]FaklRH9K9mU[/youtube]Replica Kremlinului nu a întârziat să apară. Preşedintele Vladimir Putin consideră atacurile americane împotriva Siriei drept o agresiune la adresa unui stat suveran şi o încălcare a normelor de drept internaţional, care se bazează pe pretexte inventate. De asemenea, și Teheranul a denunțat loviturile aeriene americane, a informat agenția de presă Isna, citând un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian.

„Iranul condamnă cu fermitate astfel de lovituri unilaterale. Acest gen de măsuri îi vor întări pe teroriștii din Siria și vor complica situația din Siria și din regiune”, a declarat Bahram Qasemi. De asemenea, Indonezia, țara cu cea mai numeroasă populație musulmană, a condamnat cu fermitate folosirea armelor chimice în Siria. Potrivit agenției Reuters, prețul petrolului a crescut deja cu două procente, în urma acestui atac

Ce spun analiștii

Jurnalistul și analistul român Bogdan Chirieac a declarat că ordinul privind atacarea bazei militare siriene este primul act de politică internațională pe care îl face cu adevărat administrația Trump. ‘Atacul cu arme chimice al regimului Assad este intolerabil. Deci nu te poți juca în lumea de astăzi cu așa ceva. Și merită să spunem că și șantajul Coreii de Nord asupra lumii libere ar trebui să ia sfârșit exact în aceași idee. Iar dacă este cineva să pună capăt și acelui șantaj, Donald Trump este acela. Deci trebuie să arăți clar că nu poți șantaja lumea cu arme de distrugere în masă. Și nu poți folosi arme de distrugere în masă împotriva propriului popor, cum a făcut Assad cu armele chimice împotriva sirienilor. Nu odată. Și înțeleg că acum chiar nu mai putea să dea vina pe rebeli. Nu că aceștia ar fi personaje pozitive acolo. Nici pe departe. Dar nu poți folosi astfel de arme”, a declarat vineri pentru Agerpres, Bogdan Chirieac.

2 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.