SUA forțează “recunoaştere reciprocă” dintre Kosovo și Serbia

, ,
 
Kosovo, problema strategica in Balcani

Kosovo, problema strategica in Balcani

Statele Unite au lansat luni un apel Serbiei şi Kosovo la “dialog” şi o “recunoaştere reciprocă”, prilejuit de împlinirea a 20 de ani de la încetarea desfăşurării forţelor NATO care au pus capăt conflictului lor armat, relatează mass-media regională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. “Multe progrese au fost obţinute, dar lucrul nu este terminat”, a subliniat Casa Albă într-un comunicat remis mass-media internațională.

Singura modalitate

“Pristina şi Belgradul trebuie să îşi dubleze eforturile pentru a găsi un acord complet axat pe o recunoaştere reciprocă şi a îndepărta imediat obstacolele din calea progresului”, a adăugat documentul.

Potrivit executivului american, “dialogul” între cei doi vecini este “singura modalitate de a se ajunge la o independenţă adevărată”.

Statele Unite s-au declarat “dispuse să îşi aducă sprijinul de-a lungul întregului proces”, punând în acelaşi timp Serbia şi Kosovo în faţa responsabilităţilor lor “pentru a acţiona imediat în memoria “celor care au suferit şi au murit în urmă cu 20 de ani”.

Liderii celor două ţări au acceptat în aprilie să se întâlnească la 1 sau 2 iulie la Paris pentru negocieri.

Armata Republicii Kosovo, semn al independentei fata de Serbia

Armata Republicii Kosovo, semn al independentei fata de Serbia

Istorie zbuciumată

Alături de majoritatea ţărilor occidentale, Statele Unite recunosc Kosovo, unde popularitatea lor printre kosovarii albanezi este imensă. O parte din statele membre UE și NATO, precum Spania, Slovacia și România nu au recunoscut până în acest moment independența statului balcanic.

Intervenţia forţelor NATO, declanşată în martie 1999, a pus capăt ultimului război care a dus la destrămarea fostei Iugoslavii. Acest conflict s-a soldat oficial cu peste 13.000 de morţi, în mare parte civili kosovari albanezi și sârni.

Relaţiile dintre Belgrad şi Pristina au rămas însă tensionate, pe fondul recentului război comercial și a înființării oficiale a armatei Republicii Kosovo. Plasat sub protecţie internaţională, Kosovo şi-a proclamat în 2008 independenţa, care nu este recunoscută de Serbia. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *