Statele Unite au lansat luni un apel Serbiei şi Kosovo la „dialog” şi o „recunoaştere reciprocă”, prilejuit de împlinirea a 20 de ani de la încetarea desfăşurării forţelor NATO care au pus capăt conflictului lor armat, relatează mass-media regională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Multe progrese au fost obţinute, dar lucrul nu este terminat”, a subliniat Casa Albă într-un comunicat remis mass-media internațională.
Singura modalitate
„Pristina şi Belgradul trebuie să îşi dubleze eforturile pentru a găsi un acord complet axat pe o recunoaştere reciprocă şi a îndepărta imediat obstacolele din calea progresului”, a adăugat documentul.
Potrivit executivului american, „dialogul” între cei doi vecini este „singura modalitate de a se ajunge la o independenţă adevărată”.
Statele Unite s-au declarat „dispuse să îşi aducă sprijinul de-a lungul întregului proces”, punând în acelaşi timp Serbia şi Kosovo în faţa responsabilităţilor lor „pentru a acţiona imediat în memoria „celor care au suferit şi au murit în urmă cu 20 de ani”.
Liderii celor două ţări au acceptat în aprilie să se întâlnească la 1 sau 2 iulie la Paris pentru negocieri.
Istorie zbuciumată
Alături de majoritatea ţărilor occidentale, Statele Unite recunosc Kosovo, unde popularitatea lor printre kosovarii albanezi este imensă. O parte din statele membre UE și NATO, precum Spania, Slovacia și România nu au recunoscut până în acest moment independența statului balcanic.
Intervenţia forţelor NATO, declanşată în martie 1999, a pus capăt ultimului război care a dus la destrămarea fostei Iugoslavii. Acest conflict s-a soldat oficial cu peste 13.000 de morţi, în mare parte civili kosovari albanezi și sârni.
Relaţiile dintre Belgrad şi Pristina au rămas însă tensionate, pe fondul recentului război comercial și a înființării oficiale a armatei Republicii Kosovo. Plasat sub protecţie internaţională, Kosovo şi-a proclamat în 2008 independenţa, care nu este recunoscută de Serbia. (M.B.)
0 Comentarii