Strategia Dunarii, o sansa europeana pentru Republica Moldova

de | feb. 14, 2011 | R. Moldova, Razboi energetic, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Parlamentul European dezbate etapele care vor fi urmate pentru realizarea Strategiei Dunarii, dezbaterile fiind axate pe abordarea macro-regionala a proiectului. Strategia Dunarii cuprinde 11 domenii de actiune si va implica 14 tari, cu o populatie totala de 115 milioane de locuitori. Proiectul a fost inaintat in decembrie anul trecut, de Comisia Europeana.

Parlamentul European integreaza Republica Moldova in Strategia Dunarii

Parlamentul European integreaza Republica Moldova in Strategia Dunarii

Parlamentul European dezbate etapele care vor fi urmate pentru realizarea Strategiei Dunarii, dezbaterile fiind axate pe abordarea macro-regionala a proiectului. Strategia Dunarii cuprinde 11 domenii de actiune si va implica 14 tari, cu o populatie totala de 115 milioane de locuitori. Proiectul a fost inaintat in decembrie anul trecut, de Comisia Europeana. Nucleul strategiei il constituie dezvoltarea sustenabila a infrastructurii de transport si a retelelor energetice ale macroregiunii riverane Dunarii, protectia mediului, dezvoltarea sociala si economica, precum si realizarea unui sistem de coordonare. Initiativa a fost lansata de Romania si Austria in 2008. Strategia Dunarii ar urma sa ajute la eficientizarea utilizarii fondurilor europene si la atragerea de noi fonduri pentru aceasta regiune.
Romania va fi coordonator, alaturi de alte tari, in mai multe domenii prioritare ale strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, dupa cum precizeaza un document publicat la inceputul lunii februarie, la Budapesta. In cadrul componentei cai navigabile interioare, Romania va fi coordonator, alaturi de Austria, in domeniul imbunatatirii mobilitatii si intermodalitatii. Totodata, tara noastra va coordona domeniul promovarii culturii si turismului, alaturi de Bulgaria, iar impreuna cu Ungaria, cel al gestionarii riscurilor de mediu. Anterior, comisarul european, Johannes Hahn, a declarat ca Strategia Dunarii va aduce beneficii pentru aproximativ 150 milioane de oameni. Conform calendarului presedintiei ungare a Uniunii Europene, proiectul va fi supus adoptarii in cadrul Consiliului European, din 24 iunie.

Romania isi promoveaza obiectivele din Strategiei UE pentru regiunea Dunarii

Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana a organizat, la 1 februarie 2011, un eveniment dedicat promovarii obiectivelor Romaniei in cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii. Actiunea a fost organizata in contextul publicarii Comunicarii Comisiei Europene privind Strategia si al debutului procesului de aprobare de catre Consiliu. „Europa noastra devine din ce in ce mai mult un spatiu al contactelor interumane si al dialogului intercultural, o structura dinamica si orientata spre o abordare regionala”, a declarat, in alocutiunea de deschidere, ministrul Baconschi. Dunarea trebuie sa devina mai curata, iar conexiunile de transport mai eficiente, astfel incat contactele inter-umane, turismul si investitiile sa duca la cresterea standardului de viata al cetatenilor din regiune. Referindu-se la Strategia Dunarii, ministrul Baconschi a evidentiat faptul ca progresul durabil al regiunii necesita o alocare eficienta a resurselor, o coordonare si o planificare comuna a statelor riverane membre ale UE, candidate si vecine. Astfel, Dunarea va deveni liantul Europei unite.
Atat Comisia Europeana, cat si Parlamentul European si Comitetul Regiunilor au sustinut inca de la inceput ideea lansata de Romania si Austria, a realizarii unui nou format de cooperare la Dunare, care sa propuna noi mecanisme cu relevanta politica si economica si cu impact asupra vietii riveranilor. Cu aceasta ocazie, ministrul Baconschi a multumit institutiilor europene pentru implicare si pentru promovarea larga a Strategiei Dunarii. Ministrul a mai pledat pentru responsabilizarea tuturor actorilor implicati in mentinerea interesului autoritatilor guvernamentale si locale si de participarea, in continuare, a reprezentantilor societatii civile si ai mediului de afaceri, la dialogul pe temele analizate in cadrul Strategiei Dunarii.

Anuntata in decembrie

La 8 decembrie 2010, Comisia Europeana a publicat Comunicarea privind Strategia UE pentru regiunea Dunarii, precum si Planul de Actiune aferent. Aceste documente cuprind analiza situatiei actuale si alatura actiunilor prioritare o serie de proiecte strategice pe care statele riverane se angajeaza sa le implementeze. Planul de Actiune cuprinde 11 domenii prioritare, grupate pe patru piloni: conectivitatea (transport, energie, cultura, turism, relatii interumane), protectia mediului (calitatea apei, managementul riscurilor, biodiversitatea), cresterea prosperitatii in regiunea Dunarii (educatie, cercetare, tehnologia informatiei, competitivitate) si buna guvernare (imbunatatirea capacitatii institutionale si securitate). Planul de Actiune va fi actualizat periodic, in functie de evolutia situatiei economice si a trendurilor sociale din regiune. Realizarea obiectivelor Planului de Actiune va fi monitorizata de Comisia Europeana. Coordonarea domeniilor prioritare din cadrul Strategiei Dunarii se va face de catre statele riverane, in functie de propunerile de coordonare inaintate de acestea Comisiei Europene.

R.Moldova, inclusa in strategia Europeana a Dunarii

Printre firele tot mai numeroase care leaga Republica Moldova de UE se numara mai nou Dunarea. Chiar daca trece aproape neobservat prin capatul de sud al tarii, al doilea fluviu al continentului ofera moldovenilor sansa de a profita de strategii – si de bani – din partea Bruxelles-ului. Asa spun cel putin emisarii UE prezenti in aceste zile la Chisinau. R.Moldova ar putea sa imbunatateasca nivelul de trai al cetatenilor sai gratie unei strategii noi a UE, prezentata azi la Chisinau. Strategia vizeaza 14 tari din regiunea Dunarii, intre care si nemembre ale UE cum este Moldova, si are obiective ambitioase in ce priveste modernizarea infrastructurii de transport si energetica, protejarea mediului inconjurator, stimularea cresterii economice si a dezvoltarii sociale, transmite Europa Libera. Pina in 2020, strategia prevede, bunaoara, marirea traficului pe Dunare cu 20%, ceea ce inseamna transport mai curat, planuri bine elaborate de reducere a riscurilor de inundatii, cresterea numarului de patente cu 50% si al tinerilor cu studii superioare pina la 40%. In prezentarea pe care a facut-o la Chisinau, Olivier Baudelet de la Comisia Europeana, a subliniat ca strategia este vazuta ca o actiune comuna privind problemele comune. Concret, “pentru Moldova aceasta strategie ofera o mai mare oportunitate de a conlucra strins cu UE si cu vecinii sai”, a mai spus oficialul european.

Strategie energetica

Printre proiectele concrete elaborate special pentru Moldova, Olivier Baudelet a numit proiectul de interconexiune energetica intre Moldova si Romania. “E adevarat ca Moldova are doar citiva kilometrim la Dunare, dar daca se imbunatateste strategia de combatere a inundatiilor va avea de profitat si RM. Categoric Moldova va beneficia de un schimb de studenti mai bun in aceasta regiune, precum si de proiecte de cercetare comune cu alte tari. Si deoarece strategia presupune o cooperare culturala mai buna in regiune si promovarea regiunii ca atare, Moldova ar putea profita si de dezvoltarea turismului”, crede oficialul. Moldova nu are deocamdata proiecte concrete cu bugete estimate, a spus la prezentarea strategiei Dumitru Alaiba, de la Cancelaria de stat, dar Moldova este interesata mai ales de domeniul economic al strategiei. “Oportunitatea care se deschide prin aceasta platforma este anume contactele dintre diferiti agenti economici din diferite tari ale regiunii”, a spus Dumitru Alaiba. Strategia elaborata de UE isi propune sa elimine discrepantele dintre tarile cu economii puternice si cele cu nivel de dezvoltare modesta, cum este Republica Moldova. Exista si un plan de actiuni concrete care tintesc dezvoltarea economica in regiune prin companii mai competitive, educatie mai calitativa si locuri de munca mai bune. Pe linga acestea, o data pe an va fi convocat un forum al oamenilor de afaceri din regiune.
Moldova ar putea trage foloase mari de pe urma strategiei, considera reprezentantul guvernului Dumitru Alaiba, dar “depinde de gradul de implicare a unui guvern aparte sau a unei parti componente a acestor initiative. In masura in care se implica, in aceeasi masura se si resimt beneficiile.” Concret, in cadrul acestei strategii, Republica Moldova spera sa modernizeze portul de la Giurgiulesti, singura sa iesire la Dunare.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *